Schotland grijpt de macht in Frankrijk

Kevin Vanbuggenhout

Frankrijk stond voor het belangrijk duel in groep B. Schotland was te gast in Parijs. De heenmatch in Glasgow had Schotland al gewonnen met 1-0. Frankrijk was dus uit op revanche. Schotland zette zijn goede campagne echter verder en smeerde Frankrijk voor de tweede keer op rij een nederlaag aan.

Van in het begin van de wedstrijd eiste Frankrijk de bal op. Schotland speelde goed georganiseerd. Frankrijk moest via de flanken proberen de wedstrijd open te breken. Na 14 minuten glipte Trezeguet door de buitenspelval. Hij raakte de bal onzuiver en kon dus ook niet gevaarlijk worden. Frankrijk had duidelijk het meeste balbezit, maar de verdediging van Schotland stond steeds goed opgesteld. Schotland kreeg wel een tegenslag te verwerken toen Fletcher geblesseerd het veld verving. Pearson kwam hem vervangen. Aan de rust stond het nog steeds 0-0.

Amper drie minuten ver in de tweede helft haalde Ribéry al uit. De middenvelder knalde ver naast. Frankrijk voerde de druk op en er ontstonden nu toch wel openingen. Schotland kreeg het steeds moeilijker. Na een schitterende combinatie tussen Anelka, Ribéry en Trezeguet was het Ribéry die op doel kon schieten. Gordon wist knap te redden. In de rebound schoot Ribéry over. Een minuut later moest Gordon een schot van Anelka alweer over doel tippen. Frankrijk creëerde nu toch een aantal kansen, maar Schotland kwam tegen de gang van het spel in op voorsprong. McFadden kon knallen vanop afstand en Landreau kon de bal niet stoppen: 0-1. De meegereisde Schotse supporters gingen helemaal uit hun dak. Frankrijk moest nu echt aan de bak en ging nog aanvallender spelen. De Schotten verdedigden met hart en ziel. De Franse druk leverde nog één kans op. Benzema schoot naast. Frankrijk bleef met lege handen achter en Schotland had een schitterende overwinning beet.

Schotland zorgde voor een erg knappe stunt in Frankrijk. Al moet wel gezegd dat het afgaande op het spelbeeld een gevleide overwinning was voor de bezoekers. Frankrijk had immers toch heel wat druk ontwikkeld. Schotland komt door de zege wel aan de kop in groep B. Frankrijk zakt naar de derde plaats. Er zijn nog een aantal wedstrijden te spelen en het kan nog alle kanten uit in groep B. Schotland, Italië en Frankrijk gaan strijden voor de tickets richting Oostenrijk en Zwitserland. Maar de kwalificatiekansen van Frankrijk komen nu stilaan toch in gevaar.