Elfsborg wint van Dinamo Boekarest

viki meeuwis

Gisteren speelden er een aantal Scandinavische ploegen in de eerste ronde van de UEFA cup. Hierbij een kort overzicht van de resultaten per land.

Denemarken

FC Midtjylland – Lokomotiv Moskou: 1-3
FC Midtjylland nam het vandaag op in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Lokomotiv Moskou en verloor met 1-3 op eigen veld.
In het begin van de wedstrijd was Midtjylland nochtans de betere ploeg. Eerst ramde Simon Poulsen de bal tegen de paal en op het half uur was het Baba Collins die de 1-0 wist binnen te werken na een corner van Mikkel Thygesen.
Midtjylland bleef de meeste kansen afdwingen maar miste scherpte voor doel.

Na de rust kwam Lokomotiv opzetten en kon Alexander Sademov de bal binnen werken en bracht zo de stand terug in evenwicht. Slechts een paar minuten later kon Bilyatedinov twee verdedigers onschadelijk maken en met een lage bal de 2-0 versieren. Naar het einde van de tweede helft kwam Simon Poulsen nog dicht bij eerste goal van de thuisploeg maar Sychev wist te redden en in de toegevoegde tijd kon hij zelfs de 3-1 binnenwerken.

Sparta Praag – OB: 0-0
Odense Boldklubb moest uit spelen bij Sparta Praag. OB begon defensief en wou absoluut de nul houden tegen de Tjechische landskampioen en indien nodig gebruik maken van de countermogelijkheden. De nul houden lukte wel, doelpunten scoren, zat er echter niet in. De beste kans voor OB was voor David Nielsen, die alleen voor doel kon komen maar keeper Tomas Postulka kon net redden. Hans Henrik Andreasen kon tegen het einde van de wedstrijd nog een kleine kans uit de brand slepen maar keeper Postulka was net iets te alert.

Sampdoria – AaB: 2-2
AaB heeft uit bij Sampdoria Genua een goede zaak gedaan, het speelde er 2-2 gelijk. Gennaro Delvecchio bracht de thuisploeg na achttien minuten al op voorsprong. Kort daarop kon Rade Prica de gelijkmaker scoren na een vrije trap. Tien minuten na de pauze kon Andreas Johansson de 2-1 binnenwerken. Vijf minuten later kon Claudio Bellucci met een kopbal de 2-2 binnenwerken.

Zweden:

Dinamo Boekarest – IF Elfsborg: 1-2
Elfsborg moest uit bij Dinamo Boekarest spelen. De wedstrijd begon al niet goed voor de Zweedse ploeg want al na acht minuten moesten ze een goal incasseren. James Keene wist twee minuten later de gelijkmaker te scoren. Op het half uur kon Keene vanop links opzetten en kon de bal mooi over het hoofd van doelman Lobont (ex-Ajax) schieten.
Keene had nog zijn derde van de avond kunnen binnenschieten in de tweede helft maar slaagde daar net niet in. Stefan Ishizaki en Keene probeerden beiden nog in de rebound.

Hammarby – Sporta Braga: 2-1
De 22-jarige Petter Andersson was de held van de wedstrijd want hij kon twee keer scoren in de tweede helft. Het eerste doelpunt kwam er in de 50e minuut. Haris Laitinen met een diepe bal, Andersson sprinte voorbij de verdediging en kon de bal via de paal in doel werken. Tien minuten na dit doelpunt was het Braga die na een slechte balcontrole van Castro-Trello de bal kon inpikken, Roland Linz kon de gelijkmaker scoren.
Het winnende doelpunt kwam er na een vrije trap vanop dertig meter, geholpen door keeper Mallo die de bal in eigen doel stuurde.

BK Häcken en Helsingborgs verloren hun partijen.
Spartak Moskou – BK Häcken: 0-5
Bij Spartak Moskou spelen een heel deel Russische internationals, bij de Zweedse tweedeklasser Häcken zit voormalig international Teddy Lucic. Het verschil in kwaliteit is dus vrij groot en dat was te merken. Een hattrick van Roman Pavlitjenko binnen de eerste twinig minuten zette Häcken meteen op een achterstand die ze niet meer te boven kwamen. Later kregen ze nog twee doelpunten om de oren waardoor ze met een 5-0 nederlaag huiswaarts moesten keren.
Heerenveen – Helsingborgs IF: 5-3
Helsingborgs kreeg maar liefst vijf doelpunten te slikken. Het waren Razak Omotoyossi en Henrik Larsson die voor de doelpunten zorgden bij de Zweden. Bij Heerenveen ging het scoren vlot al werden er heel wat individuele fouten gemaakt. Twee doelpunten van Bradley, twee van Sibon en een van Nielsen waren voldoende voor Heerenveen.
Hapoel Tel Aviv – AIK: 0-0
Deze wedstrijd eindigde in een scoreloos gelijkspel. De thuisploeg kreeg de beste kansen maar slaagde er niet in om te scoren. Naarmate de wedstrijd vorderde, wisselden de kansen elkaar af, Halpoel kwam het dichtst bij een doelpunt. Keeper Daniel Örlund had het aan de dwarslat te danken dat er in de eerste helft geen doelpunt geincasseerd werd. Dulee Johnsen was de leider op het middenveld, hij stuurde vooral de verdediging goed aan. Trainer Rickard Norling besefte achteraf wel dat de ploeg in de terugmatch offensiever voor de dag zal moeten komen.

Noorwegen:

Austria Wien – Vålerenga IF: 2-0
Het zat de Noorse ploegen niet mee gisterenavond. Eerst verloor Brann op eigen veld met 1-0 van Club Brugge. Vålerenga deed het uit bij Austria Wien niet veel beter. Zij moesten twee doelpunten tolereren.
In de eerste helft werd keeper Arason duchtig op de proef gesteld maar Vålerenga wist lang stand te houden. Net voor de rust kon Kuljic de 1-0 binnenwerken.

Een kwartier ver in de tweede helft moest Arason opnieuw wijken. Een vrije trapp van Andreas Lasnik vanop twintig meter kon door de muur niet gehinderd worden waardoor de ploeg uit Oslo een 2-0 nederlaag leed.