Assistent-refs maakten dit weekend slechte beurt

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Assistent-refs maakten dit weekend slechte beurt
Foto: © SC

Een aantal ploegen voelden zich na afloop van hun wedstrijd in de Jupiler League - terecht - bestolen nadat enkele doelpunten afgekeurd werden voor buitenspel terwijl er helemaal geen sprake van was. We denken hierbij aan de afgekeurde goals van Sanharib Malki (voor GB twee maal tegen Cercle Brugge), Bryan Ruiz (voor Gent tegen Roeselare) en Orlando (voor Charleroi tegen Club Brugge).
 
Robert Jeurissen, de scheidsrechtersbaas, geeft toe dat de arbitrage een slecht weekend achter de rug heeft. Maar hij vraagt in de krant Het Laatste Nieuws ook begrip. "Net als een spits voor open doel kan missen, kan ook een assistent-scheidsrechter fouten maken", aldus de Limburger.

"Onderschat de moeilijkheid van buitenspel niet. De kritiek komt vaak na de analyse van de beelden. Een assistent-scheidsrechter heeft geen herhaling", besluit Jeurissen. Zo steken weer de kreten de kop op om de scheidsrechters te helpen met technische middelen maar de wereldvoetbalbond FIFA ziet dat niet zitten.

Trond Sollied, de coach van AA Gent, vindt dat de assistenten zo goed mogelijk getraind moeten worden. Werner Helsen, de professor van de KUL die de refs begeleidt, zegt dat dit wel degelijk ook gebeurd. "Het is complex. Studies tonen aan dat onze ogen ons bedriegen. Ze anticiperen op een bewegend voorwerp, de spits. Ze willen tonen waar hij zal uitkomen in plaats van waar hij op dat moment is", legt Helsen uit.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties