Analyse Standard loopt uit op Anderlecht

Thomas Dubois
Standard loopt uit op Anderlecht

Standard mag zich terecht de winnaar van de speeldag noemen. De Rouches wonnen als enige ploeg in de top en heeft zo nu al vier punten voorsprong op het nummer twee Anderlecht dat gelijkspeelde tegen Racing Genk. Ook AA Gent, Club Brugge en Cercle Brugge speelden gelijk zodat daar alles status quo blijft. Moeskroen won en klimt zo de top-vijf binnen. Onderaan blijft STVV puntenloos en is KV Mechelen nu voorlaatste door de overwinning van Brussels.

Zulte Waregem is bezig met z’n mindere seizoensstart recht te zetten. De mannen van Dury wonnen zaterdagavond met 2-0 van KV Mechelen en rukken zo op naar de top van de tweede kolom. Een bijzonder aanvallend ingesteld Malinwa begon het best aan de wedstrijd, maar moest naderhand toch het initiatief aan de fusieclub laten. Kansen leverde dat niet op. In de tweede helft kwamen die kansen er wel voor de thuisploeg, pas een kwartier voor tijd werd er een eerste keer gescoord. D’Haemers scoorde eerst en Kevin Roelandts maakte de 2-0 compleet. KV Mechelen zakt zo naar de voorlaatste plaats.

Daar komt het terecht doordat Brussels zaterdagavond z’n wedstrijd kon winnen. In een vroeg degradatieduel haalden de Brusselaars het van Sint-Truiden dat na zeven speeldagen nog steeds nul punten staan heeft. Een weinig benijdenswaardige positie voor de ‘Kanaries’. Een evenaring van het negatief record dat op naam van AA Gent stond, ook zij verloren in het seizoen ’87-’88 zeven keer op rij. De wedstrijd leek lange tijd op een gelijkspel te gaan eindigen, tot de veer bij STVV brak en Brussels in de slotfase nog twee keer kon scoren.

Cercle Brugge leed zaterdagavond z’n eerste puntenverlies in eigen huis. Germinal Beerschot –met voormalig Cercle-trainer Van Veldhoven als coach- kwam er gelijkspelen. In een te genieten wedstrijd kwam GB al vlug op voorsprong via Dosunmu. Groen-zwart vocht zich terug in de wedstrijd en kon op het halfuur gelijkmaken via Portier. Na de rust ging Cercle eerst op zoek naar de voorsprong, toen die druk verdwenen was kreeg Germinal Beerschot nog enkele kansjes. Er werd niet meer gescoord en de wedstrijd eindigde op een billijk gelijkspel.

Ook AA Gent – Roeselare eindigde op een gelijkspel. Een resultaat dat licht gevleid was voor de West-Vlamingen die enkele keren goed wegkwamen zaterdagavond. Roeselare kende eigenlijk niets dan geluk tegen Gent, al na vier minuten kwam het op voorsprong nadat Thijs slecht terugspeelde. Dissa profiteerde en scoorde. Gent ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar afwerken lukte mede dankzij een sterke Sierens niet. Kort voor rusten lukte het dan toch via Olufade. In de tweede helft probeerde Gent nog, maar het raakte niet door de goede organisatie van Roeselare. Gent pakt een 3 op 12 nadat het begon met het maximum na drie wedstrijden.

Dender kreeg een pak slaag in eigen huis van Bergen. Het verloor met 0-3 en begon eigenlijk al met een achterstand aan de wedstrijd. Al na drie minuten stonden de ‘Draken’ op voorsprong. Dalmat zorgde voor het eerste doelpunt. Dender was van slag en kon eigenlijk nooit iets terugdoen. In de loop van de wedstrijd diepte Bergen de score nog uit. Één van de andere Waalse clubs, Moeskroen, won ook z’n wedstrijd. Lokeren kwam ook vroeg op achterstand en echt iets terugdoen lukte niet. Het kreeg in de tweede helft dé kans op de gelijkmaker, maar Carlos miste een strafschop. Bij die strafschop werd doelman Martin uitgesloten. Ook Moeskroen kreeg nog een penalty, die ging wel binnen, 2-0.

Net als AA Gent, kon ook Club Brugge z’n uitstekende start nog niet verlengen. De eerste helft was een saai kijkstuk waarbij vooral het middenveld aan bod kwam. Geen van de weinige kansen in die eerste helft werd afgemaakt. Na de rust was het Charleroi dat het sterkst uit de startblokken schoot. Akpala kon meteen al scoren. Orlando was dicht bij de 2-0, maar zijn doelpunt werd om twijfelachtige redenen afgekeurd. Club kreeg amper kansen, maar kon toch scoren na een –zuivere- strafschop.

Serhat Akin heeft het vel van Anderlecht-trainer Frank Vercauteren gered. De Turk, tot voor kort nog verguisd door Vercauteren scoorde in de wedstrijd tegen Genk de gelijkmaker enkele minuten voor tijd. Hij bezorgde Anderlecht zo een punt. Genk was een klein kwartier voor tijd op voorsprong gekomen via Barda. Al bij al een terecht resultaat van een topper met weinig echte animo en vooral veel spankracht. Anderlecht blijft zo op een tweede plaats, gevolgd door Racing Genk.

Standard sloot uitzonderlijk op maandagavond de zevende speeldag af tegen Westerlo. Hoewel Standard al na één minuut op voorsprong stond, had de ploeg het niet onder de markt met de bezoekers die verdiend gelijkmaakten nog voor de rust. Toen Sarr een minuut voor rusten uitgesloten werd leek Westerlo alle kans te hebben op de overwinning. Het was Standard dat beter in de wedstrijd kwam en won via een vrije trap van Toama.