Column Zij kwamen uit het Oosten...

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Zij kwamen uit het Oosten...
Foto: © SC

Het werd een ontgoochelende avond voor de Belgische clubs eergisteren. Standard en Club Brugge lieten zich aftroeven in de UEFA-beker, Anderlecht kon zich slechts met veel moeite plaatsen. Zo blijft er na amper twee maanden slechts één Belgisch team over in Europa. AA Gent en Racing Genk lieten zich eerder al uitschakelen door mindere goden.

Maar kunnen we wel nog spreken van mindere goden? Racing Genk had Sarajevo altijd moeten uitschakelen natuurlijk, maar Zenit Sint-Petersburg, Brann Bergen en Aalborg vormen eigenlijk de exponent van een merkwaardige en niet te onderschatten evolutie: de opkomst van de teams uit Noord- en Oost-Europa.

De laatste jaren tekent die evolutie zich vooral af in de UEFA-beker. Landen als Oekraïne, Rusland, Griekenland, Tsjechië, Roemenië, Kroatië, Zweden, Denemarken en Noorwegen doen het daarin steeds beter. En daar lijden niet alleen de Belgische teams onder, zo blijkt.

Ook in Nederland voelt men dat. Ajax werd donderdag gewipt door het Kroatische Dinamo Zagreb. Heerenveen werd van het veld gespeeld door het Zweedse Helsingborg. In Italië liet Palermo zich verrassen door het Tsjechische Mlada Boleslav en Sampdoria door Gent-killers Aalborg. Empoli ging tenonder tegen Zürich, Racing Lens tegen FC Kopenhagen.

Toulouse had het bijzonder moeilijk met het Bulgaarse CSKA Sofia, Everton haalde het slechts ternauwernood van van Metalist Kharkiv, Bolton Wanderers had al evenveel moeite met Rabotnicki Skopje.

Ook de Grieken deden het uitstekend. Aris Thessaloniki schakelde Real Zaragoza uit, godbetert Larissa deed hetzelfde met Blackburn Rovers en Panionios wipte Sochaux.

In de Champions League zien we eenzelfde evolutie. Slavia Praag en FC Kopenhagen zorgden er voor dat Ajax zich twee jaar op rij niet kon plaatsen voor het kampioenenbal. Rosenborg zorgde voor sensatie door Chelsea in eigen huis op een gelijkspel te houden. Olympiakos verraste evenzeer door met 1-3 te gaan winnen op het veld van Werder Bremen. Fenerbahçe klopte Inter Milan en Shakhar Donetsk slaagde erin de drie punten mee te graaien uit Lissabon.

Het moge duidelijk zijn: er beweegt iets in Europa. De Oost- en Noord-Europese landen hebben steeds meer in de pap te brokken. Negentien van de veertig deelnemers aan de groepsfase van de UEFA-beker komen uit het Noorden of het Oosten. De subtop van Europa, met daarin ook België, verbreed, mede onder impuls van het geld en de stijgende welvaart. Als de subtop verbreed, is het vanzelfsprekend dat je als (Belgische) subtopper minder zal winnen. En dan is het niet echt onlogisch dat Club Brugge eens verliest van Brann Bergen, dat AA Gent het onderspit delft tegen Aalborg en dat Standard zich laat wippen door Zenit Sint-Petersburg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties