Analyse Speeldag 13 wordt Vercauteren te veel

Thomas Dubois
| 0 reacties
Speeldag 13 wordt Vercauteren te veel
Foto: © SC

Speeldag dertien in de Jupiler League werd voor Francky Vercauteren niet de plezantste. Dertien bleek duidelijk een ongeluksgetal te zijn want Anderlecht verloor van Germinal Beerschot en dat was voor het Anderlecht-bestuur de druppel. Exit Vercauteren! De Brugse derby vrijdagavond maakte van Club de ploeg van ’t stad. Het feestje tot in de vroege uurtjes achteraf was terecht. Club staat nu nog zeker drie weken op één. Standard blijft aanklampen, terwijl Moeskroen een kloof moet laten. Onderaan deed Brussels een uitstekende zaak door te winnen van Dender.
 
Cercle en Club maakten er vrijdagavond een aangename pot voetbal van. De neutrale toeschouwer kreeg een open duel te zien waarbij vooral de thuisploeg –Cercle- het initiatief nam. Club had al de moeite van de wereld om groen-zwart te stoppen. Dat lukte mede door een sterke Stijnen. Club had vaak de bal, maar vlot combineren lukte niet. Cercle verdiende meer, maar kreeg uiteindelijk niks. Club toonde zich opnieuw bijzonder efficiënt en wint zo voor de zesde keer op rij. Club staat nu nog zeker drie weken aan de leiding, Cercle blijft bovenaan.
 
Club won, dus dat betekende dat Standard best ook de drie punten pakte wou het niet aanklampen. Op een zompig en bij momenten meer iets van een zwembad weghebbend veld lukte dat de Rouches ook. Lokeren verweerde zich knap, maar verder kwam het niet. Standard won met 1-0 en kon zo voor het eerst in vier wedstrijden nog eens de drie punten pakken. De Camargo scoorde op het halfuur.
 
Ook Racing Genk lijkt het winnend elan opnieuw gevonden te hebben, ook al had het net als Standard niet veel overschot. Dat het niet veel overschot had, kwam grotendeels door de doelman van Charleroi, Laquait. Die ranselde de ene bal na de andere uit z’n doel. Één keer moest hij zichzelf prijs geven na een kopbal van Dahmane. Aan de overkant kreeg Charleroi, het zwarte beest van Genk, enkele uitstekende kansen maar Bailly speelde een goede wedstrijd.
 
Brussels en Dender mochten zich zaterdagavond opmaken voor een heus degradatieduel. Dender stond al laatste en na speeldag dertien zal het daar nog zeker drie weken staan. Bij Brussels mogen ze even alle zorgen vergeten, de ploeg uit de hoofdstad won met 4-1. Hierdoor ontvluchten ze de degradatiezone eventjes. Sint-Truiden staat er opnieuw middenin nadat het zaterdagavond verloor op het veld van Westerlo. Het werd 2-0, Van den Eede en Delen maakten het verschil in de tweede helft.
 
Moeskroen moet even afhaken bovenaan. Op de dertiende speeldag verloor de club van Marc Brys met 2-1 op het veld van fusieclub Zulte Waregem. Moeskroen kwam op geen enkel moment in de wedstrijd en moest dan ook lijdzaam toezien hoe Essevee 2-0 voorkwam. Topschutter Tomou kon nog tegenscoren, maar daar bleef het bij. Moeskroen zakt zo naar een zesde plaats op negen punten van leider Club Brugge.
 
AA Gent kon nog eens winnen met overtuiging. KV Mechelen toonde zich zondagnamiddag in het Jules Ottenstadion te onmachtig op iets te doen tegen een goed spelend Gent. Gent, met Stoica in de basis, kwam op achterstand via Nong. Langer dan een kwartier duurde de euforie niet voor geelrood, want in twee minuten stond de ploeg op achterstand na doelpunten van Ruiz en Olufade. Foley en nog eens Olufade maakten de 4-1 compleet.
 
Anderlecht zit in een sukkelstraatje. Donderdag speelde het slechts gelijk in en tegen Aalborg en zondagavond kreeg het zelfs geen puntje op het Kiel. Anderlecht speelde lusteloos, zonder creativiteit en verloor dan ook terecht met 2-0. Malki en Losada (met een heerlijk doelpunt) velden het verdict voor Anderlecht. De kloof met leider Club is nu al zeven punten. Anderlecht heeft nu enkele weken de tijd om te bezinnen en de wonden te helen. Dat zal moeten gebeuren zonder Francky Vercauteren want die kreeg maandag z’n ontslag bij Anderlecht. Wonden kunnen helen, maar littekens blijven. En volgens Anderlecht had de trainer er al veel te veel veroorzaakt met de nodige gevolgen. Ariel Jacobs neemt over tot het einde van het seizoen.
 
Op maandagavond mochten Roeselare en Bergen de tumultueuze dertiende speeldag afsluiten. Dat er gevoetbald werd op een maandagavond hoefde niet meteen negatief te zijn. Beide ploegen speelden vrank en vrij en dat zorgde voor heel wat doelpunten. Beide ploegen hadden hun goede momenten en dat resulteerde ook in heel wat doelpunten. De thuisploeg, Roeselare, trok aan het langste eind en won met 4-3.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties