Column Speeldag 15: nivellering

Greg Docx
| 0 reacties
Speeldag 15: nivellering
Foto: © SC

We kunnen er niet langer om heen: de Belgische competitie is niet meer wat het geweest is want de 'kleine' clubs spelen beter voetbal dan de topploegen.

"Nochtans liegt het klassement nooit", een veelgehoorde uitspraak bij trainers. Wel, wij zullen ze alvast tegenspreken: het klassement heeft niet altijd gelijk en de best spelende ploeg is vaak niet dezelfde ploeg dan diegene die aan de leiding staat.
Vorig seizoen kon Anderlecht zich nog verschuilen achter deze uitspraak, nu Club Brugge. Er is best een grote vergelijking tussen de grootste 2 van het land. Alles wat Anderlecht vorig seizoen meezat, zit nu tegen. Bij Club Brugge is het dit seizoen net andersom.

Er blijft wel 2 constantes: telkens slaagt er een 'kleine' club in om zich bovenin te handhaven en het de toppers moeilijk te maken. Alleen zijn het dit seizoen wel verrassende ploegen als Cercle Brugge en Germinal Beerschot, al werd van de Antwerpenaren wel wat verwacht dit seizoen. Ook Standard dringt zich weer op, nu toch ook al voor het zoveelste seizoen op rij.

De manier waarop Cercle zich dit seizoen manifesteert is geweldig als je ziet met wat voor spelers ze het doen. 'Afdankertjes', ze kunnen er zelf nog mee lachen. Maar iedereen kende de kwaliteiten van een Iachtchouk of Hasi al.

Ook bij Germinal Beerschot wrijven ze zich volop in de handen. De transfersom van Sterchele is duidelijk goed besteed. Ook de Argentijnen Losada en Colman beginnen zich meer en meer te ontpoppen als sterkhouders waar men bij Anderlecht op het moment alleen maar van kan dromen.

Ook 'kleintje' AA Gent is weer op toerental. Vorige week Club Brugge het vuur aan de schenen kunnen leggen en afgelopen weekend in een ware Barcelonastijl op sommige momenten Lokeren van de mat gespeeld en met een pandoering huiswaarts gestuurd.

  Zijn dit momenten die we van Anderlecht al gezien hebben dit seizoen, de supercup buiten beschouwing gelaten? Of bij Club Brugge vorig seizoen? Alleen met vlagen, als de heren vedetten er eens zin in hadden/hebben. De manier waarop de Brugse en Anderlechtse verdediging zich laten uitspelen is absoluut zorgwekkend. Bij Club weten ze wel dat het nog verre van goed is, tenzij je Jacky Mathijssen heet, bij Anderlecht weten ze nog amper wat voetbal is.

Neen, het zijn de kleinere clubs die terecht de aandacht naar zich toezuigen met verzorgd, aanvallend en attractief voetbal.  Anderlecht en Club Brugge worden de rol van meelopers toebedeeld, ook al staat Club aan de leiding mits de nodige porties geluk dit seizoen. Al is niet alles bij de blauwzwarten zo negatief natuurlijk. De vechtlust die Mathijssen er heeft ingepompt levert al resultaat op na amper een paar maanden. Ook de aanval is gevoelig versterkt en op het middenveld zit er meer evenwicht. Maar wat we van Club grotendeels te zien krijgen voldoet niet.

Volgende zondag is er dé topper tussen beide grootmachten. Voor 1 keertje zullen zij alleen nogmaals alle aandacht krijgen. Hopelijk volstaat dat voor de heren om er volle bak tegenaan te gaan en zichzelf weer op de voetbalkaart te zetten want Cercle, Germinal Beerschot en Gent liggen op de loer.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties