Nico Wieme

Zondagmiddag om 13u00 staat met Club Brugge tegen Anderlecht een onvervalste topper op het programma. In deze reportage keren we terug in de tijd.

De afgelopen vijf jaar viel er tijdens de topper tussen Club Brugge en Anderlecht in het Jan Breydelstadion steevast veel te beleven of stond er heel wat op het spel. De laatste vier jaargangen zorgde de kalendermaker er dan ook nog eens voor dat de terugwedstrijd in Brugge geprogrammeerd stond. Dit seizoen mag Anderlecht eerst op verplaatsing spelen. In het eerste deel van deze reportage geven we u de belangrijkste feiten en gevolgen van deze interessante confrontatie tussen de vaandeldragers van het Belgische voetbal in de jaargang 2002 – 2003. Verder op de dag, morgen en zaterdag mag u de andere delen verwachten.

7 december 2002
In een verschoven wedstrijd van de tiende speeldag geven Club en Anderlecht elkaar pas begin december partij. De confrontatie eindigt op een 2-1 zege voor de thuisploeg, maar zal voor eeuwig in het geheugen geprent blijven als een ‘ordinaire schoppartij’. Drie rode en negen gele kaarten kleuren een match waarin tot de laatste minuut gebikkeld wordt.

Vlak voor rusten schiet Crasson de Brusselaars op voorsprong. Club is dan al tot tien herleid na een rode kaart voor Birger Maertens. Na de rust komt FCB supergemotiveerd uit de kleedkamer. Het heeft het geluk ook aan zijn kant als een zwalpende scheidsrechter Frank De Bleeckere bij de bezoekers zowel De Boeck als Jestrovic met rood naar de douches stuurt. De Bruggelingen gaan uiteindelijk nog over hun tegenstander heen dankzij doelpunten van De Cock en Clement.

Blauw-zwart kroont zich tot herfstkampioen en wordt later voor het eerst sinds 1998 ook kampioen. Paars-wit finisht op de tweede plaats met acht punten achterstand op Brugge. Het stelt daarmee zijn ticket voor de derde voorronde van de Champions League veilig.

Deze namiddag: de topper tijdens het seizoen 2003 – 2004.