Club-Anderlecht van toen: deel 5

Nico Wieme
| 0 reacties
Club-Anderlecht van toen: deel 5
Foto: © SC

Zondagmiddag om 13u00 staat met Club Brugge tegen Anderlecht een onvervalste topper op het programma. In deze reportage keren we terug in de tijd.

De afgelopen vijf jaar viel er tijdens de topper tussen Club Brugge en Anderlecht in het Jan Breydelstadion steevast veel te beleven of stond er heel wat op het spel. De laatste vier jaargangen zorgde de kalendermaker er dan ook nog eens voor dat de terugwedstrijd in Brugge geprogrammeerd stond. Dit seizoen mag Anderlecht eerst op verplaatsing spelen. 
In ons laatste deel op weg naar de clash tussen Club Brugge en Anderlecht kijken we nog even terug naar vorig seizoen. Midden februari, op de 21ste speeldag, zakt paars-wit af naar Brugge.
 
Rampseizoen
Club Brugge heeft er tot nog toe een rampseizoen opzitten. Het dieptepunt is de 0-1 nederlaag thuis tegen Roeselare eind januari. Voorzitter Michel D’Hooghe neemt draconische maatregelen en zet zowel trainer Emilio Ferrera als assistent en tevens Clubmonument Franky Van der Elst op de keien. In hun kielzog houdt ook sportleider Marc Degryse het voor bekeken in Brugge. Cedomir Janevski wordt aangesteld als nieuwe coach. In zijn eerste wedstrijd, uit bij Beveren, pakt hij meteen de drie punten. Dan komt Anderlecht op bezoek. Paars-wit doet het in de eerste seizoenshelft ook niet echt denderend, maar pakt wel meer punten dan Club. Het voert sinds het begin van het seizoen een verbeten (titel)strijd met Racing Genk. Na Nieuwjaar gunnen beide titelconcurrenten elkaar geen duimbreed.
 
11 februari 2006
De Brusselaars nemen in Brugge een zeer afwachtende houding aan. Met maar liefst vijf verdedigers treden zij de Bruggelingen tegemoet. Blauw-zwart speelt een goed eerste uur en zet de bezoekers verdiend op een 2-0 achterstand dankzij doelpunten van Manasseh Ishiaku. Zoals wel eerder dit jaar – denk maar aan de 4-1 voorsprong thuis tegen Standard die nog prijsgegeven werd – beginnen zij dan te knoeien in de verdediging. Met powerplayvoetbal – atypisch voor Anderlecht, men verwacht dit eerder van Club – slepen de Brusselaars nog een punt uit de brand. Het zijn Roland Juhasz en de onvermijdelijke Nicolas Frutos die de meubelen redden voor paars-wit.
 
Strijd met Genk
Genk krijgt een eerste tik op de 26ste speeldag uit bij Bergen (5-0), twee weken later gaat het voor de bijl tegen zwarte beest Germinal Beerschot (2-1). De laatste vier matchen zijn er te veel aan voor de Limburgers. Eerst wordt nog wel met veel moeite gewonnen van Moeskroen (3-2 thuis) en Lokeren (0-1), maar twee speeldagen voor het einde geven ze de strijd op (thuis 0-2 tegen Charleroi en 3-1 uit bij Brussels). Anderlecht profiteert hiervan en boekt sinds het gelijkspel van de 25ste speeldag op Genk een sterke 22 op 24, met spraakmakende 8-1 en 6-0 zeges thuis tegen respectievelijk Beveren en Brussels. Na die laatste overwinning en bij het vernemen van het thuisverlies van Genk tegen Charleroi mogen ze in Anderlecht de champagneflessen laten knallen. De 29ste landstitel is een feit.
 
Beker
Club Brugge moet de kelk tot op de bodem ledigen. Het pakt sinds de thuismatch tegen Anderlecht 15 op 39 en eindigt op een bedroevende zesde plaats. Gelukkig verzacht de bekerwinst tegen Standard de pijn een beetje.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties