Analyse Club Brugge zet ambities kracht bij

Thomas Dubois
Club Brugge zet ambities kracht bij

Club Brugge is de herfstkampioen. Die papieren titel gaat naar de ploeg die na de heenronde aan kop staat. Club won zondagmiddag de klepper tegen Anderlecht met 1-0, een meer dan verdiende overwinning voor blauw-zwart dat de slag van het weekend slaat.

Standard kwam zaterdagavond immers niet verder dan een 0-0 tegen Dender. Cercle Brugge, Germinal Beerschot en Genk wonnen wel en blijven in de subtop aanklampen. Anderlecht zakt door de nederlaag verder weg in het klassement en mag zich nu middenmoter noemen. Roeselare won tegen Moeskroen en ontvlucht de degradatiezone een beetje meer.

Genk begon goed aan de voorlaatste speeldag van de heenronde, het won makkelijk van Zulte Waregem. Al zag dat er aan de rust niet zo naar uit. Het stond op achterstand. Die werd na de rust volledig omgebogen in ruime 5-2 cijfers. Barda was dé held van de avond met drie doelpunten, daardoor komt hij aansluiten bij de subtop van het doelschuttersklassement. Genk houdt zo nauw aansluiting met de top, zeker als het de drie punten krijgt van het vorige week afgelaste duel tegen FC Brussels.

Twee wedstrijden eindigden zaterdagavond op een 0-0 gelijkspel. De meest opvallende was de 0-0 bij Dender – Standard. De komst van Johan Boskamp naar de Oost-Vlamingen lijkt een verademing voor de club. Sinds hij er arriveerde haalde Dender een 7 op 9 en ontvlucht het de degradatiezone. Standard blijft mooi voetbal brengen, maar blijft te pas en te onpas punten verliezen. In een ander duel stonden twee degradatiekandidaten tegenover elkaar. Bergen en STVV brachten bijzonder weinig, een 0-0 resultaat was dan ook terecht.

Moeskroen begon dramatisch tegen Roeselare. Al na zes minuten werd Fellahi uitgesloten na een vermeende fout. Een zware beslissing. Roeselare profiteerde optimaal en stond al bij de rust 0-2 voor na doelpunten van Kpaka en Dissa. Na de rust kon Moeskroen de aansluitingstreffer scoren. Daar bleef het bij, het was Dissa die aan de overkant zijn tiende van het seizoen scoorde, meteen goed voor de eerste plaats in het topschuttersklassement.

Zaterdagavond was de avond van de uitploegen, want geen enkele van de thuisspelende clubs slaagde erin om de volle buit te pakken. Germinal Beerschot ging winnen op Malinwa. Het was een evenwichtige wedstrijd waarbij elke ploeg enkele keren een opflakkering kende. De Ratten waren het efficiëntst en wonnen uiteindelijk met 1-2. Mechelen kreeg in het slot de grote kans op de gelijkmaker, maar een penalty werd gemist.

De groen-zwarte vlaggen van Cercle Brugge blijven swingen. De club van Glenn De Boeck won ook afgelopen weekend. Dit keer met 1-4 op het veld van FC Brussels. Cercle kwam al vlug op voorsprong. Op het halfuur stond de 0-3 al op het scorebord. Daarna controleerde het de wedstrijd. Ze blijven nu op een derde plaats staan, een plaats die meer dan verdiend is.

Lokeren en Westerlo speelden 1-1 gelijk. Beide ploegen stonden vlakbij elkaar in het klassement en dat blijft dus ook. Lokeren kwam tegen de gang van het spel op voorsprong. Bijna stond het 2-0, maar dat zou onverdiend geweest zijn. Westerlo ging na de rust op zoek naar de gelijkmaker en kreeg die ook, Mennes nam het doelpunt voor zijn rekening.

De klepper van de speeldag stond op zondagmiddag geprogrammeerd. Club Brugge – Anderlecht is altijd een topper, waar de ploegen ook geklasseerd staan. Nu kon Club een mentale tik uitdelen aan Sporting, iets wat het ook deed. Sterchele scoorde na een fraaie voorbereiding van Elrio Van Heerden, 1-0. Een verdiende overwinning voor blauw-zwart, dat nu dertien punten voorsprong heeft op Anderlecht en drie op Standard. Hiermee mag het zich herfstkampioen noemen. De winst tegen Anderlecht zorgde voor de sfeer van weleer en een grote portie euforie. Enerzijds terecht want Club heeft twee jaren vol miserie achter de rug, anderzijds moet het de ogen ook openhouden en toegeven dat het spel nog niet 100% is. Maar wat niet is, kan nog komen.

Charleroi en Gent mochten de speeldag afsluiten. Het was voor Charleroi de eerste wedstrijd zonder Van de Walle als trainer. Veel beterschap bracht dat niet, integendeel. Het verloor de wedstrijd met 1-2. De treffer van Habibou was voor de Carolo's niet meer dan een schrale troost. Voorzitter Bayat sprak voor het seizoen de titelambities uit. Toen werd er al lacherig over gedaan, en dat zal er nu niet op minderen. [AN]