Analyse Sint-Truiden: 'Dramatische start'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Sint-Truiden: 'Dramatische start'
Foto: © SC

VOORAF

Sint-Truiden loopt al een tijdje rond in de hoogste klasse en kende de laatste jaren toch enkele kleine successen. Zo eindigde de Limburgse club in het seizoen 2002-2003 op een mooie vierde plaats en speelde het zelfs de finale van de Beker van België in het Koning Boudewijnstadion. De Kanaries verloren wel de finale, maar de 22.000 toeschouwers mochten terecht trots zijn op hun club. Dit seizoen gaat het heel wat minder vlot op Staaien.


DE VERWACHTINGEN

De verwachtingen waren in het begin van het seizoen duidelijk. Goed meedraaien in het midden van het klassement en het de topploegen opnieuw moeilijk te maken op Staaien. Een twaalfde plaats moest zeker haalbaar zijn volgens voorzitter Dûchatelet en daar moest dit keer Valère Billen voor zorgen. Misschien zat er wel meer in voor de Limburgse club. Veel hing af van de testers die op Staaien arriveerden. Kon de club het vertrek van Jeroen Simaeys, Vimos Vanczak, Landry Mulemo en Henry Muyaneza goed genoeg opvangen om een plaats in de middenmoot te bemachtigen?

DE COMPETITIESTART

De competitiestart kon voor Sint Truiden dramatisch genoemd worden. Het duurde maar liefst acht wedstrijden alvorens STVV een eerste puntje kon sprokkelen. Het hield dan ook nog onverwacht leider Standard van een overwinning. In de eerste zeven speeldagen ging de club meermaals pijnlijk onderuit. Het ontslag van Valère Billen als trainer van Sint-Truiden was het logische gevolg. Peter Voets nam de functie van oefenmeester opnieuw over en hij zorgde al voor een kleine ommekeer. De eerste overwinning voor de Kanaries kwam er op twintig oktober tegen Zulte Waregem. Staaien mocht opnieuw juichen na een 2-1 overwinning tegen Zulte Waregem. Na de eerste overwinning ging het opnieuw bergaf met STVV. Gent werd wel nog huiswaarts gestuurd met 2-0, maar voor de rest was het huilen met de pet op. Gelukkig begon de Limburgse club nog voor de winterstop een beetje te draaien. Het werd opnieuw even de Hel van Staaien toen Anderlecht met 4-3 werd verslagen. Ook op het veld van Bergen pakte de club opnieuw een punt. Op de zeventiende speeldag ging STVV dan weer onderuit. Het verloor de degradatiewedstrijd van KV Mechelen met 0-1.

Ook in de Beker van België was het verhaal van STVV snel afgelopen. De club ging tegen Eendracht Aalst onderuit. Een hele vernedering voor heel de club om door een derdeklasser helemaal overklast te worden.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Voor de topschutters bij Sint-Truiden moeten we bij Coulibaly (4) en Cephas Chimdeza (3) zijn. Echte uitschieters waren er bij de Kanaries niet. Sishuba speelde met momenten een goede wedstrijd, maar was veel te wisselvallig en ook Chimedza kende veel ups and downs. Ook Stijn Vreven kwam meermaals in het nieuws, maar dat was meer om zijn ploegmaats te bekritiseren. Zelf bakte de stevige verdediger ook niet altijd even veel van. Ook Kevin Van Dessel en Kalulika konden in de eerste seizoenshelft nooit echt overtuigen bij de Limburgse club.

* HOE MOET HET VERDER

Kan Sint-Truiden zich dit seizoen nog redden? Er zal dan toch veel moeten veranderen aan de mentaliteit van de spelers. Het gekibbel en de kritiek op elkaar kan niet goed zijn voor de spelersgroep. Dennis Van Wijk nam het over van Voets, die opnieuw hulptrainer wordt. Kan hij er opnieuw voor zorgen dat Sint Truiden weer op de rails geraakt? De start van de tweede periode ziet er alvast heel moeilijk uit. Met wedstrijden tegen Lokeren, Moeskroen en Club Brugge kan Sint-Truiden maar beter meteen present zijn en punten pakken.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Het draait vierkant bij Sint-Truiden. Een gigantisch slechte start, al vroeg een trainerswissel, spelers die steeds naar elkaar uithalen in de pers, … er moet dringend iets veranderen. Vlak voor de winterstop ging het iets beter. Kan Peter Voets er voor zorgen dat de Limburgse club opnieuw uit de degradatiezone geraakt? Voor Voetbalkrant.com is Sint-Truiden ferm gebuisd voor de eerste ronde van de competitie.
 
* Score heenronde: 3,5/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties