Analyse Zulte Waregem: 'Linkerkolom een feit'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Zulte Waregem: 'Linkerkolom een feit'
Foto: © SC

VOORAF SV Zulte Waregem, beter bekend als Essevee, werd in 2001 opgericht. Toen ging het failliet gegane SV Waregem samen met Zultse VV. In 2005 promoveerde de club naar eerste klasse.

De ploeg speelt in het Regenboogstadion in Waregem. Franky Dury is er trainer sinds de oprichting van de club.

DE VERWACHTINGEN

Zulte Waregem eindigde vorig seizoen op een ietwat teleurstellende veertiende plaats. Teleurstellend want het seizoen waarin ze promoveerden, 2005-'06 was nog goed voor een zevende plaats. Het doel was dus terug in de linkerkolom te geraken. Of trainer Franky Dury in deze opdracht zou slagen, bleef nog een groot vraagteken.

De oefenmeester kreeg alvast enkele sportieve versterkingen voor het nieuwe seizoen. Zo kwam Rudison Ferreira, een Braziliaans dribbelwonder en met Nikica Jelavic werd, met een jaar vertraging, een vervanger gevonden voor de vertrokken Ibrahim Salou. Ook Kevin Roelandts kwam naar Zulte Waregem. Hij moest sterkhouder Tony Sergeant doen vergeten.

DE COMPETITIESTART

Zulte Waregem kende een moeilijke, maar vooral ook zware seizoensstart. Al op de eerste speeldag kreeg de ploeg van trainer Franky Dury meteen Standard over de vloer. De thuisploeg kreeg een pandoering te verwerken: het werd 1-4. Ook op de tweede speeldag ging het onderuit. Dit keer was Cercle Brugge, de huidige nummer drie in het klassement, te sterk.

De eerste winst voor Zulte Waregem kwam er in de partij tegen Westerlo. En een week later behaalde het een knap 1-1 gelijkspel tegen AA Gent. Ook Germinal Beerschot moest het onderspit delven aan de Gaverbeek.

Zulte Waregem bleef punten pakken. Het voetbal was niet altijd even aantrekkelijk, maar wel efficiënt. Zo pakte het een punt tegen landskampioen Anderlecht en versloeg het Bergen met 2-1.

Toch liet de Essevee in de heenronde enkele keren dom punten liggen. De West-Vlaamse derby tegen Roeselare werd verloren, ook tegen Sint-Truiden ging de club ietwat verrassend onderuit.

Op het einde van de heenronde kon Zulte Waregem zich toch terug herpakken. Enkel voor Racing Genk was de club een maatje te klein. De Limburgse club kende weinig problemen met Zulte Waregem en stuurde de ploeg van trainer Franky Dury met 5-2 opnieuw huiswaarts. Op de laatste speeldag pakte het nog drie belangrijke punten tegen FC Brussels zodat de club op een mooie achtste plaats eindigde.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Eén van de toppers van Zulte Waregem is Nikica Jelavic. De aanvaller van de West-Vlaamse club was enkele keren beslissend voor zijn nieuwe club. De Kroaat moet de nieuwe diepe spits worden aan de Gaverbeek, maar is nog niet constant genoeg in zijn prestaties. De topschutter van Zulte Waregem is momenteel Mbaye Leye. De 24-jarige aanvaller werd overgenomen van de Franse tweedeklasser Amiens en deed de netten zeven keer trillen.

De Baziliaan Rudison Ferreira is de miskoop van Zulte Waregem. De aanvaller kwam over van Le Havre, maar kwam amper 23 speelminuten in actie voor zijn nieuwe club.

* HOE MOET HET VERDER

Hoe het verder moet met Zulte Waregem is nog koffiedik kijken. Kan de ploeg van trainer Franky Dury zijn plaats in de linkerkolom vasthouden? De club is alvast het nieuwe jaar goed begonnen. Zo versloeg het op oefenstage in Koksijde Turnhout met 3-0. Leye, Jelavic en ook Rudison Ferreira pikten hun doelpuntjes mee. Een nieuwe start voor de Braziliaan of vertrekt hij toch bij Zulte Waregem?

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Zulte Waregem speelde een sterke heenronde, met uitzondering van de twee zware nederlagen tegen Standard en Racing Genk. Bij Voetbalkrant.com is men er van overtuigd dat de club een plaats in de linkerkolom zal kunnen vasthouden. (AN)

* Score Heenronde: 7/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties