We zijn massaal voor gebruik tv-beelden

Yves Dekoning
| 0 reacties
We zijn massaal voor gebruik tv-beelden
Foto: © SC

Wedstrijden worden vaak met één doelpunt verschil beslecht, één foute beslissing bij een strafschopfase kan dus catastrofale gevolgen hebben. De FIFA is tegen het gebruik van tv-beelden tijdens voetbalwedstrijden, maar de fans zijn het daar niet mee e

Maar liefst 78% van de voetbalsupporters zijn voor het gebruik van tv-beelden tijdens duels. Nog eens 10% vindt dat we de video-opnames alleen mogen gebruiken na wedstrijden om de strafmaat te bepalen bij een rode kaart. Die beelden zouden bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden om een speler te bestraffen na het uitdelen van een slag die de scheidsrechter niet heeft gezien. In sommige Europese landen is dit reeds het geval. Amper 12% van de lezers van Voetbalkrant moet helemaal niet weten van het gebruik van tv-beelden.

Voor 42% van de stemmers mag men bij elke dubieuze fase de hulp van de televisie inroepen. De vierde official kan de beelden live bekijken en herhalingen verschijnen binnen de vijf seconden. Hij staat door de dure oortjes in direct contact met de scheidsrechter en de beslissing kan heel snel worden genomen. Misschien kan dit zelfs sneller, en zeker eerlijker, dan nu. Vaak legt protest een wedstrijd een hele tijd stil. Volgens 8% van de fans zijn alleen strafschopfases belangrijk genoeg om de wedstrijd even stil te leggen.

In het tennis gebruikt men de Hawk-Eye om te bepalen of een bal binnen of buiten is. De speler/speelster kan daar een gelimiteerd aantal keer beroep op doen. In voetbal zou het ook mogelijk moeten zijn om trainers de macht te geven een soort time-out te vragen om op basis van de tv-beelden een belangrijke beslissing te nemen. Je kunt hierop een limiet stellen van bijvoorbeeld twee of drie keer per helft of per duel. Voor 27% van de lezers is dat de beste optie. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties