Hassan en Aboutreika zetten Egypte op het goede spoor

viki meeuwis

Egypte blijft in groep C aan de leiding na een comfortabele overwinning op Soedan. De eerste goal in deze eerder saaie partij viel er net voor het half uur na een penalty van Hosni Abd Rabou.

Egypte mag dan wel goed aan de Africa Cup begonnen zijn met hun 4-2 overwinning tegen Kameroen, in de partij tegen Soedan duurde het veel langer voor ze hun draai vonden. Gedurende de eerste helft wist Soedan spits Mohammed Zidan goed in bedwang te houden. In de vierde minuut moest keeper Al-Hadary zich al reppen om een doelschot van Haytham Tambal van Soedan uit het doel te houden. Kort daarop werd Egypte een penalty ontzegd na hands van Lado, een incident dat de ref duidelijk niet gezien had.

De openingsgoal viel in de 29e minuut nadat de Soedanese keeper Emuez Mugoub Hosny Abd Rabou in het penalty gebied neerhaalde. Abd Rabou nam zelf de strafschop en miste niet.

Egypte begon aan de tweede helft met een doel voor ogen; een tweede treffer maken. Soedan bood goed weerwerk en slaagde er zelfs in om kansen te versieren maar het zwakke punt bleek bij hen de afwerking te zijn.

In de 55e minuut kreeg Egypte een prachtkans via Zidan die de bal op de borst onder controle kreeg en de bal met een volley richting doel stuurde. Keeper Mughoub kon de bal nog net in bedwang krijgen.

Egypte bracht dan aanvoerder Ahmed Hassan van Anderlecht in en Mohamed Aboutreika. Beide sleutelfiguren slaagden erin om Egypte terug op het juiste spoor te zetten. Aboutreika zette Egypte op een 2-0 voorsprong in de 78e minuut. Amr Zaki speelde de bal in de zestien naar Aboutreika die eerst zijn schot afgeblokt zag maar in de rebound alsnog binnenging.

Aboutreika liet kort daarop zien waarom zijn bijnaam “de tovernaar” is. Abd Rabou stuurde Aboutreika op weg naar het doel. Aboutreika kon keeper Mughoub zodanig verwarren dat hij naar de verkeerde hoek dook waardoor Aboutreika de bal makkelijk in doel kon schieten.

Egypte heeft genoeg aan een gelijkspel tegen Zambia in hun laatste wedstrijd van de groepsfase om door te stoten naar de kwartfinales. Soedan kan enkel nog verder gaan als het wint van Kameroen en als Zambia van Egypte verliest, wat echter niet echt haalbaar lijkt, al weet je in voetbal nooit natuurlijk .

Egypte: El Hadari, Fathallah (Hassan ‘56), Hany Said, Fathi, Moawad, Gomaa, Abd Rabou, Shawky, Zidan (Aboutreika ‘56), Moteab, Zaki (El Mohamady ‘80)

Soedan: Elmuiz Abdalla, El Tayeb, Ali Elkhidir, Eldin Ahmed Gibril (Ali Idris Farah ‘47), Kuku, Yousif Hado, Lado, Karar, Bader Eldin Abdalla, Kamal Tambal (Hameed Amari ‘60), Babiker (Agab Sido ‘81)

Doelpunten: Abd Rabou (’29 ; 1-0 pen), Aboutreika (’78 ; 2-0 en ’83 ; 3-0)

Gele kaarten: Fathallah, Zaki, Aboutreika, Ali Elkhidir, Elmuiz Abdalla, Eldin Ahmed Gibril, Ali Idris Farah

Scheidsrechter: Codja Koffi (Soedan)