Column Speeldag 20: Keerpunt!?

Greg Docx
| 0 reacties
Speeldag 20: Keerpunt!?
Foto: © SC

Na speeldag 20 zijn we alweer wat wijzer geworden over de verhoudingen in deze competitiejaargang.

We hadden het echt niet meer verwacht, maar we kunnen niet anders dan het te schrijven: Anderlecht is de winnaar van de speeldag. Het klinkt vreemd en ongewoon dit seizoen, maar dit weekend kunnen we er niet omheen. Ook al was de winst zuinig en met een strafschop, de concurrentie bovenaan liet allemaal punten liggen en Anderlecht kruipt twee puntjes dichter.
Het klagen van Johan Boskamp achteraf op scheidsrechter Pots vonden wij een beetje kinderlijk. Boskamp vergat eventjes de niet-gefloten strafschopfout op Boussoufa en de clementie die Pots toonde voor Dufoor, die uitvoerig solliciteerde naar een tweede geel karton. Diep vanbinnen was Boskamp wel blij. Ook hij had gezien dat 'zijn cluppie', want dat is Anderlecht nog steeds, goed voetbalde, dat moet alweer een lange tijd geleden zijn. Boussoufa, Chatelle, Vlcek, ze waren gevaarlijk én bedrijvig. Maar het pijnpunt blijft nog steeds de afwerking, maar daar hadden wel meer ploegen last mee de voorbije speeldag.
Als, met de grote A, de regerende landskampioen dit kan blijven volhouden en een reeks neerzet, zijn de kansen voor de Europese plaatsen nog lang niet verschoten. Afwachten wat de nieuwkomers brengen en of de verdediging zo standvastig blijft als nu.

Is de kaars dan uit bij de andere ploegen bovenin? Wie weet. Club Brugge speelde gisteren 1-1 gelijk op Staaien, niet eens een slecht resultaat. Anderlecht ging er verliezen, Standard werd op 0-0 gehouden. Stijnen behoedde Club voor nieuw puntenverlies, maar was kansloos op de schitterende vrije trap van Cantaluppi omdat hij veel te ver naar links geposteerd stond. Het kon niet blijven duren voor Club. Na Westerlo het tweede gelijkspel op rij buitenshuis. Ook tegen Germinal Beerschot was het zweten, vooral de eerste helft. De mentale veerkracht zit nog steeds goed bij Club, met een man minder en op voorsprong komen in een moeilijke wedstrijd, tussen de oren zit het dit seizoen duidelijk weer goed.

Germinal Beerschot kreeg gisteren hét geschenk van de speeldag, vriendelijk aangeboden door Luc Wouters. Cruz jongen, je zegt dat je tv-beelden nodig hebt om zeker te zijn, maar zelf weet je wel dat het larie is. Germinal Beerschot is de eerste ploeg die moord en brand schreeuwt als ze tegen Anderlecht of Club Brugge (beslissende) fases in hun nadeel gefloten krijgen, maar wij noemen nu al twee ploegen: OHL en Lokeren. We zijn natuurlijk niet blind voor het heerlijke spel dat de Antwerpenaren de voorbije maanden op de mat gelegd hebben, onder impuls van de Argentijnse genieën Losada en Colman, maar na dit soort wedstrijden hoor je ze niet al te vaak spreken over dezelfde soort fases in hun voordeel.

Cercle en Standard sloten de speeldag af met een matige wedstrijd. Preud'homme had duidelijk geleerd uit het Cercelse enthousiasme en neutraliseerde bijna perfect de aanvallende spelers van de Bruggelingen. Zelf posteerde hij daartegenover drie aanvallers die ook niet al te veel voet aan de grond kregen. Standard verloor alweer niet, maar vindt zijn draai de laatste tijd niet echt meer. Door de afwezigheid van Defour? Dan heeft Standard met het oog op de toekomst een groot probleem. We beschouwden Standard tot voor kort als voornaamste titelkandidaat en ook al hebben ze nog niet verloren, het gevoel dat het weer net gaat mislopen steekt opnieuw de kop op.

Na bijna 2/3e van de competitie kunnen we alleen maar zeggen dat het spannender dan ooit zal worden bovenaan, in vergelijking met de laatste seizoenen. Telkens waren het twee ploegen die voor de titel gingen. Nu staan ze daar nog met drie op een zakdoek. De eerste tekenen van (lichte) verzwakking komen tevoorschijn bij de ploegen bovenin, een keerpunt misschien. Wie weet gaan we een slot tegemoet met vier of vijf ploegen die meestrijden tot de laatste speeldag. Wie gaat er dan nog beweren dat het niveau alleen maar zakt? (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties