OHL heeft voorstel tot competitiehervorming

OHL heeft voorstel tot competitiehervorming
Foto: © SC

Oud-Heverlee Leuven heeft dinsdag zijn eigen plannen verspreid omtrent een competitiehervorming. Het voorstel wordt “Plan De Pauw” genoemd aangezien de recent overleden Michel De Pauw er zijn werk en tijd had ingestoken.

Hieronder de integrale tekst die Oud-Heverlee Leuven als perscommuniqué de wereld heeft ingestuurd.
 
De voorbije maanden heeft onze gewaardeerde secretaris, wijlen Michel De Pauw, de hervormingsplannen van de profliga van nabij gevolgd voor Oud-Heverlee Leuven. Hij heeft jammer genoeg zijn ideeën niet verder kunnen uitwerken. Uit respect voor zijn werk wenst de raad van bestuur van OHL een constructieve bijdrage te leveren om de patstelling, die momenteel is ontstaan, te doorbreken.
 
Vandaar dat OHL een alternatief voorstel wil lanceren, dat rekening houdt met de gevoeligheden en verlangens van zowel de eerste- als de tweedeklassers. Er wordt zowel belang gehecht aan de financiële gevolgen van een eventuele degradatie van een ploeg uit eerste klasse als aan de pertinente vraag van tweede klasse om het sportieve ten allen tijde te laten primeren.
 
Dit voorstel bouwt verder op datgene wat Michel De Pauw in het verleden al heeft aangekaart in de liga tweede klasse en in het uitvoerend comité. Vanuit zijn bekommernis om het Belgisch voetbal te verbeteren en de goede samenwerking tussen beide liga’s verder te zetten, lanceert OHL nu dit naar hem genoemd voorstel als het ‘plan De Pauw’.
 
Het ‘plan De Pauw’ stelt voor het seizoen 2008-2009 het volgende voor:
Het is de bedoeling van de profliga om de eerste klasse volgend seizoen van 18 naar 16 ploegen te herleiden. Ons voorstel houdt in dat er twee ploegen zullen degraderen (17de en 18de in de eindstand) en twee andere ploegen (15de en 16de in de eindstand) een eindronde zullen spelen met zes ploegen uit tweede klasse.
 
Deze nacompetitie wordt gespeeld in een systeem van kwartfinales met heen- en terugwedstrijden, halve finales met heen- en terugwedstrijden en een finale (eventueel op neutraal terrein) met dien verstande dat de twee eersteklassers enkel tegen elkaar kunnen uitkomen in de finale. De kampioen van tweede klasse promoveert automatisch. Enkel de winnaar van de eindronde promoveert (of blijft in eerste klasse).
 
Elk van de dalers uit eerste klasse ontvangt in het eerste seizoen in tweede klasse 50% van de tv-gelden die de club zou gekregen hebben indien men in eerste klasse was gebleven.
De resterende 50% (berekend per club uit eerste klasse die degradeert) wordt verdeeld onder de tweedeklassers die deelnemen aan de eindronde.
 
Het ‘plan De Pauw’ stelt voor het seizoen 2009-2010 en 2010-2011 het volgende voor:
Vanaf het seizoen 2009-2010 bestaat tweede klasse uit 20 ploegen.
 
De laatste van eerste klasse (16de in de eindstand) degradeert automatisch. De voorlaatste van eerste klasse (15de in de eindstand) speelt de eindronde met drie ploegen (normaliter de drie periodekampioenen) uit tweede klasse. Deze nacompetitie wordt gespeeld volgens het principe zoals momenteel het geval is in tweede klasse.  Een nacompetitie met zes ploegen (drie periodekampioenen, tweede en derde in de eindstand en de voorlaatste van eerste klasse) in een formule van heen- en terugwedstrijden is uiteraard ook een mogelijkheid. De kampioen van tweede klasse promoveert automatisch.
 
Elk van de dalers uit eerste klasse ontvangt in het eerste seizoen in tweede klasse 50% van de tv-gelden die de club zou gekregen hebben indien men in eerste klasse was gebleven. De resterende 50% (berekend per club uit eerste klasse die degradeert) wordt verdeeld onder de tweedeklassers die deelnemen aan de eindronde. Indien de eersteklasser de eindronde wint, is er uiteraard slechts één daler uit eerste klasse.
 
De profliga heeft momenteel een bedrag van 10 miljoen euro voorgesteld, verspreid over de komende drie seizoenen, om onder de tweedeklassers te verdelen. OHL vraagt uitdrukkelijk aan de profliga om dit bedrag substantieel te verhogen. Daarnaast vraagt OHL dat in de fase van rechtstreekse uitschakeling in de beker van België aan de ploeg die in een lagere reeks uitkomt automatisch het thuisvoordeel zou toegekend worden.
 
Het ‘plan De Pauw’ heeft de uitsluitende bedoeling om uit de huidige impasse te geraken en kan hopelijk dienen als vertrekbasis om tot een vergelijk te komen waar alle betrokken clubs zich in kunnen vinden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties