Fiorentina weert Everton na strafschoppen

Kevin Vanbuggenhout

Met Everton en Fiorentina stonden er twee subtoppers tegenover mekaar uit Engeland en Italië. Fiorentina won de heenmatch overtuigend met 2-0 en stond er dus goed voor. Everton wou die achterstand in een zinderend Goodison Park goedmaken.

Everton startte bijzonder sterk en ging er volledig voor. Na een dik kwartier werd die overtuiging reeds beloond. Frey zat niet goed bij een voorzet van Pienaar en Johnson kon de bal in doel lopen: 1-0. Vier minuten later redde Frey een vrije trap van Arteta. Everton bleef aandringen. Bij balbezit van Fiorentina werd de man in balbezit ook heel snel onder druk gezet. Johnson pakte uit met een knap nummertje. De bal viel goed voor Osman wiens schot knap gered werd door Frey. Naar het einde van de eerste helft toe bood Fiorentina meer weerwerk. Veel gevaar kwam daar niet uit voort. Everton versierde in de eerste periode nog twee goede kansen. Na een snel genomen vrije trap kon Yakubu zijn man uitkappen. Frey redde het lage schot van Yakubu met één hand. In blessuretijd zette Everton nog een laatste vlotte aanval op. Het lage schot van Johnson werd gered door Frey. In de herneming bediende Arteta Yakubu en die kon scoren. Maar Arteta stond buitenspel en dus ging het feestje niet door.

Ook in de tweede helft zagen de toeschouwers een dominant Everton. In de 48ste minuut was de 2-0 al dichtbij. Een hoekschop van Arteta werd bijna door enkele Fiorentina-verdedigers in doel gewerkt. Dan was het wel een kwartier wachten op doelgerichte kansen. Maar in de 66ste minuut deed Arteta het stadion ontploffen. Met een schot in de linkerbenedenhoek knalde hij de Everton-aanhang het delirium in. Vijf minuten nadien was een derde treffer wel erg dichtbij. Yakubu kon een hoekschop van Arteta bijna van dichtbij binnenschieten. Frey pakte uit met een uitstekende reflex. De verdediging van Fiorentina kon de bal onvoldoende wegwerken en er kwam nog een voorzet vanop rechts. Yakubu kon aan de tweede paal vrij inkoppen, Frey redde spectaculair. Een klein kwartier voor het einde van de negentig minuten stak Fiorentina toch ook nog eens zijn neus aan het venster. Howard duwde de kopbal van Pazzini over. Net als in de eerste helft kon Everton nog een laatste keer dreigen in blessuretijd. Yakubu kopte een vrije trap van Arteta naast. 2-0 bleef het en dus kwamen er verlengingen aan te pas.

Beide ploegen hadden al veel krachten en energie verbruikt. Everton was nog wel baas voor een gedeelte van de verlengingen, maar Fiorentina kreeg ook een paar mooie mogelijkheden. Pazzini tikte de bal tegen Howard aan. De beste poging van Everton kwam er tien minuten voor het einde van de tweede verlenging. Johnson zette laag voor en Ujfalusi werkte de bal tegen zijn eigen doelman. Bijna nog een own-goal van Ujfalusi. Een laatste schot van Pazzini ging naast. Strafschoppen moesten de beslissing brengen.

Beide ploegen gingen goed van start, maar bij een 1-1 stand schoot Yakubu tegen de linkerpaal. Toen Frey de strafschop van Jagielka heel knap met één hand redde was het pleit eigenlijk beslecht. Met een strafschop laag in de rechterhoek trapte Santana Fiorentina naar de volgende ronde. Fiorentina won de strafschoppenreeks met 2-4. Zoals Fiorentina de heenwedstrijd domineerde zo domineerde Everton de terugwedstrijd. Ook ditmaal leidde dit tot twee doelpunten. Dat kwam vooral door de schitterende prestatie van Fiorentina-doelman Frey. In de strafschoppenreeks bleef Fiorentina het koelbloedigst. Zo kon Fiorentina vieren, Everton bleef teleurgesteld achter.