Analyse Klimmen en dalen in O.-Vlaanderen

Gentil Dossche
| 2 reacties
Klimmen en dalen in O.-Vlaanderen
Foto: © SC

Met de slotdag in het vooruitzicht blijft nog steeds de vraag “hoe zit het nu in 1ste Provinciale? Wie stijgt en wie daalt er eigenlijk?”

KLIMMERS = TWEE, de Kampioen en de winnaar van de eindronde.
Kampioen: Sparta Petegem
Eindronde: De 2de stijger komt uit het kwartet Terjoden-Welle, SK Berlare, Sint-Gillis-Waas en Eeklo. Loting volgende week dinsdag.
 
DALERS: de 2 laatsten in het kampioenschap dalen altijd rechtstreeks. Lebeke-Aalst is daar alleszins bij. Als voorlaatste eindigt of FC Waarschoot of Rapide Lebbeke. Gezien de situatie in Bevordering lijkt het lot van beiden al bezegeld. Immers, enkel INDIEN GEEN of EEN Oost-Vlaamse daler uit 4de klasse speelt de 3de laatste een eindronde met de 3 ploegen die in 2de Provinciale op de 2de plaats eindigen. In dat geval blijft deze 3de laatste in 1ste Provinciale of wordt vervangen door de winnaar van deze barrage.
 
Maar, voor Oost-Vlaanderen ziet het er niet zo fraai uit in 4de klasse, hoewel er nog veel mogelijk is. In Bevordering zakken automatisch de 3 laatsten van elke reeks en speelt de 4de laatste barrages.
 
In de A-reeks is Maldegem (22) definitief uitgeteld. Ook voor Harelbeke (23) is het over en uit. Om de rechtstreekse degradatie te ontlopen moet Appelterre (29) nog een flinke inhaalbeweging maken om over Lauwe (33), Wevelgem (35), Meldert (36), Ieper (37) en/of Diksmuide (39) te springen. Appelterre speelt nog thuis tegen Izegem en Maldegem, met tussenin een verplaatsing naar Ternat. Ook Meldert kan best nog een paar puntjes sprokkelen, al ziet het eindprogramma er niet eenvoudig uit. Zondag naar het 3de geplaatste St-Eloois-Winkel, dan thuis tegen leider Oostende en op de slotdag naar Lauwe.
 
In de B-reeks kan Evergem (22) zich theoretisch nog redden en is voorlopig enkel Overijse (17) definitief veroordeeld. Evergem moet dan wel nog voorbij minstens 2 ploegen uit het kwartet Ukkel (23), Berchem (28), Grimbergen (28) en Wijgmaal (29). Tubantia (33) en Eendracht Zele (34) zijn buiten bereik al kunnen ook deze 2 nog steeds in nauwe schoentjes komen. Om die stunt te realiseren pakt Evergem best 9 op 9 bij Gent-Zeehaven (2de), thuis tegen Temse (4de) en op Tubantia. Er zijn eenvoudiger opdrachten! Ook voor Eendracht Zele zijn de laatste 3 wedstrijden niet van de poes. Zaterdag naar Temse, daarna thuis tegen Tubantia en op de slotdag naar leider Rupel-Boom. Toch verwachten we dat de Zelenaars zich alsnog kunnen handhaven in 4de klasse.
 
Samengevat betekent dit dat (bijna zeker) 2 Oost-Vlaamse ploegen rechtstreeks dalen (Maldegem en Evergem), terwijl voor Appelterre de klok op 5 voor 12 staat. Nog geen zekerheid maar toch iets minder gevaar dreigt er voor Meldert en Zele.
Zakken er 2 Oost-Vlaamse ploegen uit Bevordering, dan is de eindronde van de 3de laatste in 1ste Provinciale (momenteel Waarschoot) met de periodekampioenen van 2de Provinciale overbodig.
Gaat het tegen en 3 Oost-Vlaamse ploegen tuimelen naar beneden, dan zitten ook SK Lebbeke (30), Lovendegem (31), Aalter en Ursel (32) en Vrasene (33) in de bibberbak. In dat geval zakt immers ook 1 van deze ploegen naar 2de Provinciale.
Een doemscenario zou zijn mochten 4 of 5 Oost-Vlaamse ploegen (bijvoorbeeld via de barrages) de boot ingaan! Dus: uitkijken geblazen want in 4de klasse staan er nog 3 speeldagen op het programma.
 
VERVANGERS: De 3 kampioenen in 2de Provinciale stijgen automatisch naar 1ste Provinciale. In de A- en in de B-reeks is, met Bellem en Voorde, de kampioen al gekend. In de C-reeks heeft Dendermonde een bonus van 2 punten op Kemzeke. Na de slotdag weten we meer, al behoort een testmatch tot de mogelijkheden (mits gelijkspel Dendermonde en winst Kemzeke). Wordt vervolgd …
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga A

Nieuwste reacties