Op weg naar de clash Anderlecht-Club: deel 3

Nico Wieme
| 5 reacties
Op weg naar de clash Anderlecht-Club: deel 3
Foto: © SC

De Jupiler League loopt op haar laatste benen. De prijzen zijn zo goed als allemaal verdeeld. Enkel de strijd om de tweede plaats moet nog beslecht worden. Daarvoor zijn alle ogen gericht op de onderlinge partij van Anderlecht en Club Brugge zaterdag.

In een reeks van vier artikels gaan wij na hoe Anderlecht en Club Brugge evolueerden tijdens het seizoen 2007-2008. In dit derde deel bekijken wij hoe beide teams het ervan afbrachten van speeldag 12 tot en met 22. In het laatste deel leest u hoe Anderlecht en Club de eindsprint naar de onderlinge confrontatie inzetten.
 
Mijlpalen
Voor Club waren speeldag 12 en speeldag 22 een mijlpaal in het kampioenschap. Op de twaalfde speeldag won blauw-zwart met 1-0 van Zulte Waregem. Aangezien Standard dat weekend alweer niet verder kwam dan een scoreloos gelijkspel bij Moeskroen, nam Club de koppositie over van de Rouches. Dat zou duren tot en met de 23ste speeldag. Een speeldag eerder hadden de West-Vlamingen de Luikse concurrenten zo goed als definitief uit het titeldebat kunnen slaan. Bij Anderlecht zal speeldag 13 in het geheugen blijven hangen. De landskampioen verloor kansloos met 2-0 bij een uitgekookt Germinal Beerschot. Die nederlaag betekende het exit van Frank Vercauteren. Zijn plaats werd ingenomen door hulpcoach Ariël Jacobs.
 
Lijn doorgetrokken voor winterstop
Na het overnemen van de koppositie behaalde Club nog 10 op 12 voor de winterstop. Telkens ging het om nipte overwinningen: 1-2 bij de buren van Cercle, 1-2 op het veld van SV Roeselare (Philippe Clement scoorde de winninggoal twee minuten voor tijd) en 1-0 in de topper thuis tegen Anderlecht. Tussendoor geraakte blauw-zwart thuis niet voorbij een stug AA Gent. De laatste wedstrijd van de heenronde, uit bij VC Westerlo, werd wegens een bevroren terrein en opkomende mist afgelast.
 
Bij Anderlecht kende de trainerswissel aanvankelijk geen succes. Onder Jacobs (foto links) werd eerst nog wel 0-0 gelijkgespeeld tegen Standard, maar nadien verloren de Brusselaars achtereenvolgens met 4-3 bij STVV en met 1-0 bij Club. De laatste speeldag voor de winterstop werd Bergen met veel moeite verslagen (3-2). Jacobs kon niet echt pronken met die 4 op 12.
 
Club op titelkoers
Na de winterstop ging Club min of meer op zijn elan verder, al bleek de efficiëntie niet altijd meer wat ze voor Nieuwjaar was. Eerst werd er nog maar eens moeizaam van Bergen gewonnen (0-1), maar dan kwam blauw-zwart niet verder dan 0-0 bij VC Westerlo. Thuis tegen Germinal Beerschot kreeg Club de eerste helft voetballes, maar in de tweede helft mepte het de Antwerpenaren met 3-0 tegen het canvas. De week nadien werd opnieuw een gelijkspel ingeschreven: 1-1 bij Sint-Truiden. Daarna werd probleemloos met 2-0 van KV Mechelen gewonnen. Club behaalde 11 op 15 na de winterstop en ving de topper van de 22ste speeldag tegen Standard aan met drie punten voorsprong en twee overwinningen meer dan de titelconcurrent.
 
Anderlecht op kousenvoeten dichterbij
Bij Anderlecht leek het tij te keren na de winterpauze. Met een half nieuwe ploeg schreef paars-wit een 13 op 15 in. Enkel op Lokeren geraakten de Brusselaars niet verder dan 0-0. Thuis werd gewonnen van KV Mechelen (1-0), FCV Dender (1-0) en Moeskroen (2-1). Uit pakte RSCA de volle buit bij Brussels (2-4). Anderlecht stond wel nog vijfde na de 22ste speeldag, op acht punten van de koplopers uit Brugge en Luik, maar wel slechts op vier punten van Cercle en één schamel puntje van Germinal Beerschot.
 
Spanning
De topper tussen Club Brugge en Standard was niet veel soeps. De Rouches speelden heel gegroepeerd en de thuisploeg vond maar geen creatieve invallen om de bezoekende verdediging te ontgrendelen. Toen uitgerekend een vermoeide Elrio van Heerden (foto rechts) ging knoeien, kreeg Milan Jovanovic de 0-1 op een presenteerblaadje aangereikt. Standard won uiteindelijk met 1-2 van een onmachtig Club en blies de competitie nieuw leven in. Beide teams deelden de leidersplaats met 48 punten, Club had wel nog een overwinning meer behaald dan Standard.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties