Analyse AA Gent: 'Minimum eruit gehaald'

Thomas Dubois
| 0 reacties
AA Gent: 'Minimum eruit gehaald'
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep. 

 
* SCHETS VAN HET SEIZOEN 
 
Bij de winterstop eindigde AA Gent op de zevende plaats met 23 punten. De Buffalo’s zouden een redelijke terugronde kennen waarin ze in zeven wedstrijden de drie punten wisten te pakken.  
 
De eerste speeldag na de winterstop ontving Gent de ploeg van Enzo Scifo, Moeskroen. Meteen de eerste zege van het jaar, Gent won met 2-0. De volgende wedstrijd, in de Cristal Arena tegen Genk, leverde Gent een 3-3 gelijkspel op.
 
Tegen Brussels behaalden de Buffalo's een zuinige thuisoverwinning, de wedstrijd erna gingen ze onderuit tegen Zulte Waregem. Een week later kende Gent meer succes. De spectaculaire wedstrijd tegen Cercle Brugge eindigde met een 3-2 zege. Minder goals in de topper op Sclessin: Standard - Gent eindigde op 0-0.
 
Maar meedoen voor Europees voetbal in de competitie, dat lukte Gent nooit. De Buffalo's kenden zelfs een dramatische reeks, met vijf nederlagen op rij. De ploeg van Sollied geraakte niet voorbij Westerlo en Anderlecht. De ergste nederlagen waren wellicht die tegen voormalig degradatiekandidaat Bergen en Sint-Truiden. Op de laatste vier speeldagen kende Gent wisselend succes. Thuis tegen Club Brugge kon geen van beide ploegen scoren. Tegen Lokeren bleven de Buffalo's dan weer op een 1-1 gelijkspel steken.
 
Gents bekercampagne gaf toch nog wat kleur aan het seizoen. De Buffalo's bereikten de finale. Onderweg haalde het meermaals een uitzichtloze situatie op. De eindstrijd was ware propaganda voor het voetbal, maar twee ex-spelers van Gent nekten Anderlecht toen.
 
Gent besloot het seizoen 2007-2008 met de zesde plaats en 52 punten. De immer ambitieuze trainer Trond Sollied vertrok naar Heerenveen, hopelijk slaagt Michel Preud'homme erin om Gent terug in de top vijf te brengen.
 
* WINTERTRANSFERS
 
De Buffalo's hadden er een goede heenronde opzitten en echte versterkingen waren niet noodzakelijk. Toch ging het bestuur nog op zoek naar enkele smaakmakers. Zo kwam het terecht bij Khalilou Fadiga. De ex-speler van onder andere Club Brugge kwam transfervrij naar AA Gent. Ook Zlatan Ljubjankic en Marko Suler maakten de overstap naar het Ottenstadion.
 
Bij de uitgaande transfers heel wat grote namen. Zo vertrok Guillaume Gillet naar Anderlecht. Ook Christophe Gregoire en Marcin Zewlakow verlieten de Buffalo's. Patrice Noukeu ging zijn geluk zoeken bij KV Mechelen en het contract van Alin Stoica werd ontbonden.
 
* ONTGOOCHELING / REVELATIE
 
De absolute revelatie van AA Gent was zonder twijfels Bryan Ruiz. Na Mido en Boussoufa was het dit keer de beurt aan Ruiz om te schitteren in het Ottenstadion. Hoewel hij in zijn eerste seizoen, onder Georges Leekens, meestal op de bank begon, lukte het dit seizoen wel uitstekend. Ruiz koppelt loopvermogen op het middenveld aan magistrale baltoetsen en dribbels. De balgoochelaar nam vooral revanche op Georges Leekens. Tegen Lokeren lukte hij maar liefst drie treffers. Dit seizoen scoorde hij in totaal elf treffers in 31 wedstrijden. Of de club Ruiz kan houden, blijft een groot vraagteken.
 
Grncarov had het van alle nieuwkomers in het Ottenstadion het moeilijkst om zich aan te passen. Terwijl de transfers van Jorgacevic, Suler en Rosales voltreffers waren, kon Grncarov zich nooit echt in de picture spelen. De 24-jarige Macedonische international behoorde toe aan het Oekraïnse Mettalurg Donetsk, maar speelde vorig seizoen op uitleenbasis bij Stal Alchevsk. Bij AA Gent moest de stoere verdediger achteraan voor stabiliteit zorgen, maar hij ging iets te veel in de fout.
 
* EVALUATIE
 
Trainer Trond Sollied kreeg een sterke groep om mee te werken. Een zesde plaats was het minimum en dat werd ook gehaald. Al had het beter kunnen en moeten zijn. Gelukkig viel er voor de toeschouwers altijd wel wat te beleven in het Ottenstadion. De bekerfinale van de Buffalo's was een pleister op het iet of wat tegenvallende seizoenseinde.
 
* VOLGEND SEIZOEN
 
Al heel wat beweging in het Ottenstadion. Het belangrijkste nieuws is de komst van Michel Preud'homme. De oefenmeester die Standard nog aan de titel hielp pakt de plaats over van Trond Sollied, die naar Heereneveen trekt. Ook heel wat spelers ondertekenden ondertussen een contract bij de Buffalo's. Ernest Nfor en Benoit Ladrière komen naar het Ottenstadion. Momenteel is de club nog aan het onderhandelen met Valery Sorokin.
 
Ook bij de uitgaande transfers heel wat bekende namen. Zo trekt smaakmaker Khalilou Fadiga naar Germinal Beerschot. Ook Djordje Svetlicic trekt naar het Kiel. Stijn Van Der Kelen kiest voor Zulte Waregem. Het blijft nog steeds de vraag of ook Bryan Ruiz volgend seizoen nog in het Buffalo-shirt zal rondlopen. De balgoochelaar kan rekenen op belangstelling van Olympiakos, Heerenveen en Napels.
 
Auteur: Dirk Pieters. (AN)
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties