Zwitserland rekent op Frei

Nico Wieme
| 0 reacties
Zwitserland rekent op Frei
Foto: © SC

Zwitserland trapt vanavond om 18u00 het EK op gang tegen Tsjechië. Bij beide ploegen staat telkens één man centraal: de spits die voor de broodnodige doelpunten moet zorgen. Hier een portret van Alexander Frei. Later volgt Jan Koller.

Zwitserland opent als reekshoofd het EK tegen Tsjechië. Die status heeft het Alpenland enkel te danken aan zijn rol als organiserend land, want algemeen wordt aangenomen dat de Zwitsers geen spek zullen zijn voor de bek van Portugal, Tsjechië en Turkije. Toch houden deze ploegen best één speler in de gaten bij Zwitserland: Alexander Frei.
 
Aarzelende start
Frei begon zijn carrière in het seizoen 1997-1998 bij FC Basel. De huidige scoremachine kon toen nog niet overtuigen, in elf matchen wist hij maar één keer raak te treffen. Het seizoen daarop trok Frei naar FC Thun. Met zeven treffers was hij al succesvoller dan het jaar daarvoor. Toen trainer Andy Egli naar FC Luzern verkaste, volgde Frei in zijn kielzog. Met vijftien doelpunten in anderhalf jaar deed hij het niet onaardig. Zijn carrière als topscoorder was nu pas echt gelanceerd.
 
Redder in nood bij BVB
Halverwege het seizoen 2000-2001 verhuisde Frei naar Servette FC. Hij maakte naam door in 64 wedstrijden maar liefst 36 keer succesvol te zijn. Stade Rennes lokte de doelpuntenmaker in januari 2003 naar de Franse Ligue 1. Na een aarzelende start (één doelpunt in dertien matchen), kwam zijn killersinstinct geleidelijk aan weer bovendrijven. In het seizoen 2004-2005 kroonde Frei zich met twintig doelpunten tot topscorer van de Ligue 1. Sinds 2006 speelt de Zwitser voor Borussia Dortmund. Hij loodste quasi in zijn eentje de wankelende ex-Champions Leaguewinnaar twee jaar na elkaar uit de kelder van het klassement.
 
Blessureleed
Het voorbije seizoen kende Frei heel wat pech. In mei 2007 moest hij zich aan de heup laten opereren en in de zomer volgden twee spierscheuren. Het herstel verliep moeizaam, waardoor hij zijn eerste competitiewedstrijd pas na Nieuwjaar speelde. Dertien wedstrijden telde Frei nog bij op zijn conto, goed voor zes levensbelangrijke doelpunten voor de Borussen.
 
Topschutter aller tijden
Zijn debuut in de Zwitserse nationale ploeg vierde Frei op 24 maart 2001 tegen het toenmalige Joegoslavië. Sindsdien behaalde hij 59 A-selecties. In de oefeninterland tegen Duitsland op 26 maart van dit jaar vierde Frei na bijna een jaar blessureleed zijn rentree in de nationale ploeg. Op 30 mei oefenden de Zwitsers tegen buur Liechtenstein. Frei zette twee keer de netten bol, waardoor hij zich met 35 treffers tot topschutter aller tijden in Zwitserland kroonde.
 
“Dat record is niet zo belangrijk als de media laten uitschijnen”, zei Frei daarover. “Maar ik ben wel blij dat ik het gevestigd heb vóór het EK. Anders was het mij het hele toernooi blijven achtervolgen.” Zwitserland zal de doelpunten van Frei nodig hebben, want in zes eerdere EK-matchen kon het land nog geen enkele keer scoren.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties