Nieuw Antwerps stadion nog veraf

Kevin Van Cutsem
| 26 reacties
Nieuw Antwerps stadion nog veraf
Foto: © SC

Dat de stad Antwerpen een nieuw voetbalstadion wil, is geen nieuws meer. Voor het nieuwe complex had het plan-MER eerder twee mogelijke locaties aangeduid: Petrolium-Zuid en het zogenaamde Mexico-eiland. De stad steekt daar nu (opnieuw) een stokje voor.

Opmerkelijk nieuws dus vanuit Antwerpen vanmiddag. De stad kondigde immers een nieuw en eigen onderzoek aan dat focust op de locatie Droogdokkeneiland, dat eerder al een negatief advies kreeg. Opmerkelijk want dit initiatief zou niet alleen een hypotheek leggen op een snelle doorbraak in het dossier, het staat ook haaks op de bevindingen die in de Vlaamse procedure werden gedaan. Het MER concludeerde immers: “De Droogdokken worden niet als een aanvaardbare locatie beschouwd wegens de bescherming ervan als stadsgezicht en wegens de te beperkte beschikbare ruimte.” De locatie droogdokken werd door de MER-deskundigen dus bij voorbaat ongeschikt bevonden.
 
Om duidelijk te maken dat het stadsbestuur zich opnieuw vergist, heeft het Germinal Beerschot Collectief (de groep die zich verenigd heeft ten voordele van het nieuwe stadion, red) bij wijze van voorbeeld het nieuwe Gentse Arteveldestadion virtueel ingeplant op de site (zie foto). Zo wil de groep het stadsbestuur laten inzien dat hun plannen niet uitvoerbaar zijn. Ook vraagt het Germinal Beerschot Collectief de stad om hun initiatief stop te zetten en zich in te schrijven in de Vlaamse procedure en de resultaten die deze tot nu toe heeft opgeleverd. [lees het volledige communique]
 
Hoe het nu verder moet, is niet zeker. Feit is dat de locatie die de stad wil niet voldoet aan de nieuwe FIFA-normen. Die voorzien een aanpalende parking van acht- tot tienduizend plaatsen. Ook zouden de toegangswegen, waarvan één voor de hulpdiensten, te beperkt zijn. Ondertussen is de stad al een engagement aangegaan met Alain Courtois voor deelname aan het WK 2018. Of Antwerpen klaar zal zijn voor die deelname zal misschien straks duidelijk worden. Dan komt burgemeester Patrick Janssens naar buiten met een eigen communiqué. Wordt alvast vervolgd.

meer foto's [foto1] [foto2] [foto3]
 
Lees ook het voorgaande artikel uit het Antwerps stadiondossier.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties