Highway to hell

viki meeuwis
| 18 reacties
Highway to hell

De malaise op het Kiel gaat van kwaad naar erger. Als jarenlange supporter kan ik me er alleen maar druk in maken, vooral omdat je dit al jaren zag aankomen.

Wat is er de laatste jaren gebeurd:
 
JV heeft er voor gezorgd dat onze schulden (bijna) weg zijn, wat op zich al een prestatie is gelet op de hoge schuldenlast (en geloof me ik weet het) die we hadden op het moment dat Ajax hier nog de scepter zwaaide. Je mag niet vergeten dat jaar na jaar veel meer geld werd uitgegeven dan er binnenkwam! Daarbij kwam nog dat we op dat moment een groot deel van onze jeugd hebben moeten afstaan, wat nog jaren sporen heeft nagelaten. We waren op dat ogenblik dus volledig leeggeplukt. JV heeft dit rechtgezet en de jeugd is stilaan aan een opmars bezig, dit is iets waarvan we de komende jaren de vruchten zullen kunnen plukken. Feit is dat er momenteel te weinig jeugd doorstroomt naar het eerste elftal, wat volgens mij te wijten is aan de korte termijnvisie van het bestuur. Elk jaar zouden er minimum vier jeugdspelers het tot de A-kern moeten schoppen. Zij zouden enkele invalbeurten moeten krijgen om het ritme bij de A-kern gewoon te worden en om het vertrouwen vanuit het bestuur / trainersstaf te voelen. Stilaan zouden die minuten een halve speelhelft moeten worden, daarna een hele wedstrijd enz ...
JV wordt een dagje ouder en wil stilaan de fakkel doorgeven aan andere mensen, daar is niets mis mee. Alleen moet hij zich echt wel afvragen of deze mensen hetzelfde voetbalinzicht hebben dan Snelders en hijzelf (niet te onderschatten!)
 
De A-kern: deze is reeds verschillende jaren veel te groot, waardoor wij jaar na jaar een serieuze hap uit het budget weggooien. Indien elke positie (op de keeper na) dubbel bezet is dan komen we op 23 kernspelers. Door er voor te zorgen dat je spelers koopt die op 2 of 3 plaatsen uit de voeten kunnen, breng je de ruimte voor de jeugdspelers (zie eerste alinea). Dit betekent dat er slechts 19 volwaardige ervaren spelers moeten betaald worden en vier jeugdspelers. Het heeft geen enkele zin om met de reserven bovenaan mee te draaien. Daar valt immers geen eer te rapen!
Momenteel zitten we met 29 spelers ipv die 23. Deze zes overbodige spelers kosten ons op jaarbasis minstens: 100.000 (jaarloon = laag) * 1,35 (sociale lasten) * 6 = 810.000 € excl. winstpremies! Hier kun je al eens een of meerdere degelijke spelers mee kopen en/of behouden zeker.
Voorts kunnen we stellen dat ons transferbeleid meerdere jaren gefaald heeft (Brazilianen, Metallurg, ...) en dat dikwijls teveel spelers gekocht werden voor dezelfde plaats (Né, Haroun, Fadiga; Owusu en ga zo maar door). Verder werden er dit jaar spelers gekocht die een subtopper onwaardig zijn: Kpaka, Peeters, Svetlicic en Ferrara. Conclusie: teveel kwantiteit, te weinig kwaliteit, wat getuigd van te weinig voetbalinzicht!
 
Contracten: het wordt stilaan tijd dat er binnen de club gedacht wordt aan een oplossing (en die bestaat) voor de spelers die contracten tekenen voor vier jaar en na een of twee jaar de club met hun rug tegen de muur zetten.
 
De trainer: vorig jaar draaide de ploeg een goed seizoen maar zeer veel supporters vergeten wel dat het geluk meermaals aan onze kant stond. De ballen op de paal die terug in Steppe zijn armen vlogen, betwistbare scheidsrechterlijke beslissingen die in ons voordeel uitdraaiden (die nu tegen ons gefloten worden). Het geluk tegen OHL in de 1/16 finales van de Beker (vergelijkbaar met gisteren) waardoor we nog de halve finale haalden en ga zo maar door. Op die zegereeks na speelden we toen eigenlijk al een middelmatig seizoen (ervoor en ook daarna was het ook dikwijls huilen met de pet op).
 
Stellen dat nu niet alles in de trainer zijn schoenen mag geschoven worden is ook niet correct. Al na de match tegen Gent (waar we met veel geluk op de valreep toch nog een punt haalden) heb ik gezegd dat de trainer beter kon vertrekken! Das is al vijf speeldagen geleden. Je kon toen al zien dat er geen systeem in de ploeg zat (100% de fout van de trainersstaf!) en dat de ploeg niet in evenwicht is (deels te wijten aan het bestuur). Bovendien is er geen vertrouwen wat dan weer voor 100% te wijten is aan de trainersstaf.
Ik haal een voorbeeld aan: hoe kan je systeem op poten zetten en vertrouwen kweken als je nooit dezelfde ploeg laat staan! Aanvallers moeten op onderling op elkaar ingespeeld zijn, samen met de middenvelders die daar achter staan. Ze moeten blindelings van elkaar weten wie waar loopt en wat doet! Dit geldt eveneens voor het middenveld met de verdediging! Met andere woorden: je moet bij het begin van het seizoen, vanaf de eerste speeldag een keuze maken voor een type-elftal en dat zeker zeven of acht matchen laten staan om dit in elkaar te doen passen. Na die wedstrijden kan je nog een speler die je niet bevalt er uit halen en die vervangen door een gelijkwaardige speler, maar je systeem blijft hetzelfde! Ik herhaal ook nog eens dat als je bijvoorbeeld. VDB haalt, dat die moet spelen en dat je die anders niet moet halen want dan is dat weggooid geld!
 
Grote zever vertellen zij die zeggen dat de ploeg in de oefenwedstrijden niet compleet stond om dit voor mekaar te krijgen! Buiten die oefenwedstrijden trainen ze elke dag twee keer en hebben ze dus tijd genoeg om die automatismen te kweken! Ik vergelijk dan met Gent, die ook niet goed begonnen zijn maar die wel het vertrouwen hebben gekregen van hun trainer en kijk hoe het daar evolueerde (hij liet ze wel staan en kweekte automatismen!)? Dat is het verschil tussen trainers en dat is nu net waarom HVV te licht is voor een subtopper die wil doorgroeien naar de top! Volgens mij wordt het tijd om een buitenlandse trainer te halen want ik zie op dit moment geen ideale trainer die capabel (Matthijsen, Preudhomme, Leekens, Gerets) en vrij is om dit alles voor mekaar te krijgen. Ja die mag veel geld kosten. Ruim uw afval aan spelers met de winterstop op en spendeer dit aan een bewezen (super)trainer!
 
Intertoto: van in het begin heb ik gezegd dat het een verkeerde keuze was om hieraan deel te nemen. Alle ploegen die dit reeds voor ons hebben gedaan hebben steeds een terugval gekend in de competitie vermits veel te vroeg begonnen met de trainingen. Tevens hebben nog maar weinige ploegen (buiten de Engelse, Duitse, Italiaanse, Spaanse) de poules gehaald van de Uefacup. Daar komt dan nog eens een gegarandeerde financiële kater bovenop! Afblijven in de toekomst!
 
HK: moeilijk onderwerp. Iedereen verwijt HK dat het fout loopt. Ik durf dat niet te zeggen omdat ik niet weet hoe alles is verlopen. Trouwens niemand weet dat! Dus ik beschuldig die niet. Doch wat ik wel moet vaststellen is dat er door HK grote communicatiefouten gebeurd zijn en laat dat nu net in de huidige tijden (zowel binnen clubs als in de zakenwereld cfr. Fortis) van PRIMORDIAAL belang zijn. Het is inderdaad soms beter te zwijgen. Ik had liever de gewoontes van vroeger. Niks zeggen en pats boem bv. MM of Sterchele ineens vastleggen. Slotsom: HK maakt deel uit van het bestuur van de club dat mede aansprakelijk is voor de huidige malaise binnen de club. Het is aan het bestuur om uit te maken of HK al dan niet geschikt is om daar deel van uit te maken.
 
Prive-investeerders: een goede, maar gevaarlijke zaak! Duidelijke afspraken moeten gemaakt worden zodat ze na de verkoop van hun speler niet hun geld (met winst) uit de club trekken!
 
De samenwerking tussen trainer en bestuur staat al jaren niet op punt. De trainer heeft geen of onvoldoende inspraak in de transfers. Nochtans is dit heel simpel. Als je als club (cfr. Ajax) kiest om vanuit de jeugd om met een welbepaald spelsysteem te werken, moet je een trainer zoeken die gespecialiseerd is in dit spelsysteem. Van daaruit weet je als bestuur welk type van spelers je moet halen en de namen van die spelers kunnen in samenspraak met de trainer ingevuld worden. Dit levert het voordeel op dat de trainer meer verantwoordelijk wordt voor de resultaten en spelwijze (gedaan dus met die zever van ik heb geen inspraak). Voldoet de trainer niet, dan neem je een gelijkaardige trainer die onmiddellijk het nodige spelersmateriaal ter beschikking heeft!
 
Fusie: hou op met daar over te zeveren. Wauters is in Deurne de voorzitter en zolang die daar is komt het er niet! Alle energie die je in een vermeende fusie steekt, kan je niet in het beleid van je huidige club steken. Draai nu ook eens de rollen om en laat de grote initiatiefnemer van dit "project", namelijk de stad Antwerpen, er eens voor zorgen dat alles in kannen en kruiken geraakt. Op dit moment doen mensen van beide clubs dat voor hen. De stad zal ook snel door hebben dat er meerdere zaken komen bij kijken en moeten dan maar beslissen of het nog de moeite loont (ik ken het antwoord al). Dus bestuur, laat uw hoofd niet zot maken met valse beloftes en investeer in uw huidige ploeg!
 
Inspraak voor de abonnees: het wordt ook stilaan tijd dat er eens geluisterd wordt naar de abonnees van de club. Zij moeten niet het dagelijkse beleid uitstippelen, maar er bestaan manieren om die voorstellen te laten doen en sommigen zullen dan misschien ook snel begrijpen dat een club leiden niet zo simpel is dan men denkt wanneer men ze met de neus op de feiten drukt!
 
Conclusie: met het huidige budget is veel meer te halen uit deze club (zelfs in het huidige stadion), doch cruciale ingrepen in het bestuur, trainersstaf en spelerkern zullen moeten plaatsvinden opdat volgend seizoen een ploeg op het veld staat dat kan meedingen voor de Europese plaatsen

Een sterk ontgoochelde abonnee
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties