Schotten denken weer aan Atlantic League

Mathias Dumarey
| 9 reacties
Schotten denken weer aan Atlantic League
Foto: © SC

In Schotland wordt weer volop gepraat over de Atlantic League. Glasgow Rangers - coach Walter Smith rakelde deze week het oude idee weer op.

De Atlantic League -een competitie met de grootste clubs uit België, Nederland, Portugal, Schotland en Scandinavië- ontstond als idee eind jaren '90. Toen werd er achter de schermen druk onderhandeld over de oprichting van zo'n competitie, maar het projecte geraakte nooit van de grond. Dat zou vooral de schuld zijn van de UEFA, die een grensoverschrijdende competitie niet zag zitten. De Europese Voetbalbond was bang dat de Atlantic League een concurrent zou worden voor de eigen Champions League.

Walter Smith, de coach van Glasgow Rangers, heeft nu het idee weer opgerakeld. Hij is namelijk voorstander van het idee. Smith heeft ook al gemerkt dat clubs uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland een steeds grotere voorsprong hebben genomen. "Glasgow Rangers en Celtic Glasgow zijn twee wereldclubs. Die verdienen betere omstandigheden. Financieel is het nauwelijks nog mogelijk om stappen te zetten. Heel veel clubs in Europa zitten in hetzelfde schuitje", aldus de ex-bondscoach van Schotland.

"We zouden elk weekend kunnen spelen tegen de beste teams uit andere kleinere voetballanden. Onze reserveteams kunnen dan eventueel in de Schotse competitie spelen, zodat ook kleinere teams de kans krijgen het Schotse kampioenschap te winnen."

De UEFA reageerde niet op de woorden van Smith, maar bij een eventueel nieuw project zou de Europese Voetbalbond wellicht minder tegenwerken. Voorzitter Michel Platini liet eerder al verstaan niet afkerig te staan tegenover grensoverschrijdende competities, als dat de kleinere landen vooruit kan helpen.

De Schotse Premier League, de tegenhanger van onze Profliga, ziet het idee alvast zitten. "We begroeten alle ideeën die het Schotse voetbal vooruit kunnen helpen. Op korte termijn kan er echter niets veranderen omdat we net een televisiecontract hebben afgesloten met Setanta Sports tot 2014", aldus een woordvoerder van de SPL. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties