Kopploegen geven elkaar geen duimbreed toe

Anthony Van der Planken

Ook na het aflopen weekend blijft de naam van de nieuwe landskampioen nog steeds de grote onbekende.

Tienen – Sinaai en STVV – Standard, twee wedstrijden met een identiek verloop. In de beide gevallen kregen we in de eerste helft ontgoochelend voetbal vanwege twee onherkenbare thuisploegen waardoor de bezoekers telkens het eerst mochten scoren. Iets beter en evenwichtiger voetbal in de tweede helft leverde voor de thuisploegen de winstpremie op. Eveneens gelijklopend was het niveau van de scheidsrechtertrio’s. We trekken hun neutraliteit niet in twijfel, evenmin de ontelbare gele kaarten. Doch teveel kleine, foutieve beslissingen gaven blijk van hun ongeconcentreerdheid op het spel.

Standard kon dit weekend, mits de hulp van Sinaai, de leiding nemen met vijf punten voorsprong op de naaste concurrent. De feiten draaiden echter gans anders uit. Sinaai leverde op Tienen prachtige voetbal en mocht, verdiend, naar de appelsienen met een 0-1 voorsprong.  Drie doelpunten van Tienen in de tweede helft was iets van het goede teveel voor de bezoekers die het laatste woord kregen met een late aansluitingstreffer (3-2).

Op Staaien zagen ruim 850 toeschouwers hoe Standard de thuisploeg de ganse eerste helft onder druk zette. De verdediging kraakte echter niet met een blanco score na 45 minuten tot gevolg. Op de 60ste minuut slingerde Standard een vrije trap in de verste winkelhaak. Vanaf dat ogenblik kwamen de kanaries langzaamaan uit hun narcose. Uit deze ontmoeting onthouden we  het derde doelpunt van STVV, gescoord door Heiremans in de overuren: overzicht, concentratie, mooi geplaatst in de verste bovenhoek, kwestie van ondervinding, talent en zelfbeheersing. Hierdoor mochten de vele STVV-supporters toch nog met een goed gevoel naar huis (3-1). Het hoeft geen betoog dat de ontgoocheling bij Standard groot was. Zij hoeven zichzelf echter geen verwijten te maken. Hun droom op de landstitel wordt, helaas voor hen, terug herleid naar één kans op drie.

Tienen leidt nu de rangschikking, gevolgd door Standard en STVV op slechts één punt. Voor volgend weekend staan op de affiche Standard – Tienen en Anderlecht – STVV. We geven de supporters hun meningen de vrije loop wie aan het langste eind zal trekken.

Bij de andere wedstrijden zorgde Woluwe voor een verrassing. Het hield Anderlecht in bedwang met een gelijkspel (0-0). Hierdoor komen zij op gelijke hoogte met Merkem, de beide ploegen op de voorlaatste plaats.