Wie wint weddenschap tussen Wasyl en Rnic?

Nico Wieme
| 4 reacties
Wie wint weddenschap tussen Wasyl en Rnic?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In deze aflevering van mediaweek gaat alle aandacht naar het scheidsrechterskorps dat het voorbije weekend nog maar eens alle aandacht naar zich toetrok. En welke weddenschap loopt er tussen Marcin Wasilewski en Nemanja Rnic?

Na het interlandintermezzo kunnen we ons de komende weken weer volop op de eigen competitie richten. Zowel aan de kop als in de staart van de Pro League is er nog niets beslist. Wat het voorbije weekend opviel, is dat het dit keer blijkbaar niet de andere teams zullen zijn, die als scherprechter zullen optreden in de titel- en degradatiestrijd, maar wel de scheidsrechters, of wat hadden jullie gedacht. Het zootje ongeregeld bakte het op speeldag 28 bruiner dan bruin.
 
Basketregels in Mechelen
Kortrijkcoach Hein Vanhaezebrouck (foto rechts) staat bekend als een verdediger van foutieve scheidsrechterlijke beslissingen. De West-Vlamingen kenden totnogtoe sporadisch eens pech met beslissingen van het arbitrale kwartet, Vanhaezebrouck heeft dus nog niet al te veel van zijn theater moeten maken.
 
Zaterdag vaardigde de Scheidsrechterscommissie een Nederlands kwartet af om KV Mechelen-KV Kortrijk in goede banen te leiden. Het moet gezegd: de verstandhouding tussen Heintje en die Hollanders was uitstekend. Dat KV Mechelen een doelpunt mocht maken nadat de bal de achterlijn voor minstens een halve meter had overschreden, nam de KVK-trainer er met de glimlach bij.
 
Hein weet ook dat in Nederland andere regels gelden dan bij ons. De Nederlanders spelen voetbal met de reglementen van basketbal. De bal blijft dus in het spel als hij over de zij- of achterlijn gaat, zolang die de grond niet raakt. En dat was duidelijk het geval bij de goal van Julien Gorius. Aloys Nong trok een afzwaaiende bal, die duidelijk over de lijn was, nog voor en Gorius werkte het leer in doel.
 
Het siert Vanhaezebrouck dat hij, zoals eerder ook met de Belgische scheidsrechters, de verdediging van de fluitenier op zich nam. “Misschien was het vanuit het oogpunt van de spelleiding nogal moeilijk te beoordelen”, verklaarde de Kortrijkcoach na afloop. “Dit kan gebeuren. Da’s pech. Ik kan de ref hier niet veel verwijten. Meer zelfs, ik heb hem na de match gefeliciteerd.”
 
Goed zo, Hein. Een charmeoffensief richting arbitrage inzetten. Het zal nodig zijn om volgend seizoen Genk naar successen te coachen.
 
Christof Arrogant of Irritant
Wie bij de Scheidsrechterscommissie een tien op tien heeft gescoord, is onze international Christof Virant. Deze Limburgse blaaskaak besliste in zijn eentje de wedstrijd tussen Standard en Germinal Beerschot. Dat een bende amateurs de Belgische voetbalbond leidt, is al langer geweten, maar wie in godsnaam (Roberke Jeurissen woont toevallig in hetzelfde dorp als Virant) piloteerde deze nitwit naar het internationale front? Geen wonder dat het buitenland België niet meer aux sérieux neemt als zo’n blunderaar internationale wedstrijden mag fluiten.
 
Ondergetekende ging niet over één nacht ijs om zijn oordeel over Virant te vormen. Ik had de eer en het genoegen Virant live aan het werk te zien tijdens een van zijn eerste optredens in de Pro League. In september 2008 haalde deze kwal zich – toeval of niet – de wrevel op de hals van alweer Germinal Beerschot tijdens hun match op Cercle Brugge. Met de arrogantie van een Hollander en de show van een circusartiest stuurde deze ‘scheidsrechter’ toen Rocky Peeters met een overdreven rode kaart van het veld. Virant ging daarvoor zelfs eerst zelf neus aan neus met de Germinal Beerschotspeler staan.
 
De show die hij afgelopen zondag op Sclessin opvoerde, was zowaar nog van een niveau hoger. In de beginfase weigerde Virant de Antwerpenaren een logische strafschop te geven na overduidelijk handsbal van Tomislav Mikulic. Een even logische rode kaart voor de Standardverdediger was op zijn plaats geweest.
 
Toen Ivan Leko enkele minuten later de bal onvrijwillig met de arm beroerde in de eigen zestien, aarzelde Virant niet om de Rouches een elfmeter toe te kennen. Twee maten en twee gewichten, noemt men zoiets.
 
In de 66ste minuut ging het licht helemaal uit bij Christof Blunder. Didier Dheedene (foto links) gaf Milan Jovanovic vrije baan richting het bezoekende doel, maar de Serviër zocht zelf contact met de verdediger en liet zich onsportief vallen. Virant glunderde toen hij de Germinal Beerschotspeler rood onder de neus duwde. Jovanovic gaf achteraf toe dat het geen fout was en dat hij dacht zelf een gele kaart te krijgen voor een schwalbe.
 
In ieder geval, Virant zal na het bekijken van de beelden goed geslapen hebben. Opdracht volbracht voor een van de vele Limburgse abonnementhouders van de Luikenaars. Het Standardbestuur zou al een fax richting voetbalbond gestuurd hebben met de vraag of ze deze ref niet iedere week kunnen krijgen. Toch leuk dat je als supporter de matchen van je favoriete team van nabij kan meemaken.
 
Nzolo de imitator
Wat Virant kan, moet ik ook kunnen, dacht die andere internationale ref, Jérôme Efong Nzolo (foto rechts), toen hij even later Lokeren-Anderlecht op gang floot. De opvoeder uit Charleroi haalde zich de banbliksems van de Waaslanders op de nek met twee zeer discutabele beslissingen.
 
Op de twaalfde minuut mocht Hassan El Mouataz voor Lokeren een vrijschop nemen. Toen de Marokkaan de bal het strafschopgebied in dropte, sloeg Mbark Boussoufa met zijn hand het leer in hoekschop. Nzolo, die nochtans goed opgesteld stond, deed alsof zijn neus bloedde en kende Anderlecht op zijn Virants een hoekschop toe.
 
Even later ontsnapte Marcin Wasilewski aan een donkerrode kaart. De Pool heeft al een heel seizoen lang een weddenschap lopen met zijn goede vriend Nemanja Rnic. Wie op het einde van het seizoen de meeste gele en de donkerste rode kaarten pakt, strijkt alle winstpremies van de ander op. Alleen wou Nzolo zondag niet meewerken. Onze zwarte vriend oordeelde dat de schaar van Wasilewski op Nebosja Pavlovic slechts geel verdiende. Zowel Lokeren als Rnic konden zich niet vinden in deze beslissing.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties