Analyse Klimmen en dalen in Oost-Vlaanderen

Gentil Dossche
| 0 reacties
Klimmen en dalen in Oost-Vlaanderen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nu de competitie stilaan naar zijn einde loopt is het tijd om eens te bekijken wat er nog allemaal te gebeuren staat. Wie komt, wie gaat? Wie stijgt, wie daalt? En wat zegt het vernieuwde Provinciale reglement?

1ste provinciale:

Stijgers naar bevordering zijn de Kampioen (Sint-Gillis-Waas of Terjoden-Welle) + de winnaar van de eindronde. Hiervoor komen de 3 periodekampioenen in aanmerking, samen met de 2de in de rangschikking. Sint-Gillis en Terjoden pakten al een periodetitel en 1 van beide wordt zeker kampioen. De andere speelt de eindronde, samen met de winnaar van de 3de periode. Momenteel komen daarvoor 5 ploegen in aanmerking: Evergem, Bellem en Terjoden met 16pt, Sint-Gillis en Voorde met 15. Zou de competitie vandaag worden afgesloten, dan ziet de situatie er uit als volgt: Kampioen Sint-Gillis; eindronde Terjoden, Evergem, Bellem en Lede. Ook Kruibeke, Maldegem, Vrasene, Appelterre en Kemzeke zijn nog niet uitgeschakeld!

Dalers: de 2 laatsten in de eindrangschikking dalen onherroepelijk (en voor Lebbeke is dit al een zekerheid; Lovendegem heeft nog een waterkans). Voor de nr. 14 is er GEEN testmatch meer! Daalt er 1 Oost-Vlaamse ploeg uit Bevordering, dan degradeert nr. 14 automatisch; dalen er 2 ploegen dan zit ook nr. 13 volgend seizoen in 2de provinciale, enz.! In de huidige situatie degradeert Opstal en moet Zele naar de barragematchen. Eine, Aalter, Voorde en Eeklo zitten dus nog in de bedreigde zone.

2de provinciale:

De 3 kampioenen stijgen naar 1ste provinciale. In 2de A ligt dit al vast voor Waarschoot. In 2de B zijn Ninove en Ardennen de grootste kandidaten. In 2de C heeft Bambrugge een voorsprong van 4 punten op Kalken. Samen met de 3 kampioenen stijgt ook de winnaar van de eindronde, gespeeld door de 3x3 periodekampioenen (nacompetitie met 9 ploegen, waarvan er slechts 1tje overblijft). Dus, 4 stijgers uit 2de provinciale.

Minstens 2 ploegen dalen per reeks: in 2de A is Oostakker al veroordeeld; het lot van Beervelde hangt aan een zijden draadje. In 2de B weten Idegem en Winnik al langer dat ze degraderen. In 2de C ziet het er niet te best uit voor White Boys en Oosterzele. Daarenboven komt er één extra daler (over de 3 reeksen samen) per Oost-Vlaamse ploeg die degradeert uit Bevordering.

Besluit: nog heel veel vraagtekens en gissingen, maar één ding is zeker: het blijft ongemeen spannend! Wordt zeker vervolgd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Oost-Vlaanderen (1)

Nieuwste reacties