Column Speeldag 34: Apotheose

Greg Docx
| 2 reacties
Speeldag 34: Apotheose
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Waar velen op hoopten en sommigen voor vreesden is de pure realiteit geworden. De apotheose van dit seizoen zal plaatsvinden met twee testwedstrijden om de nieuwe landskampioen aan te duiden.

Niet in het minst bevindt die vrees zich in het paars-witte kamp. Hebt u ook de beelden gezien zaterdag? De Anderlechtspelers lagen op de grond, hielden hun handen voor het gezicht, alsof de titel op dat eigenste ogenblik al weg was. Hallo jongens, nog geen vakantie, maar nog twee extra partijtjes erbij. Het contrast met de Standardkern was dan weer groot, waar de taferelen redelijk sterk leken op een gewonnen Champions Leaguefinale, bijna zo vreugdevol als de spelers van Club Brugge na hun superovertuigende winst met champagnevoetbal tegen de laatste, Bergen, een paar weken geleden.

Testwedstrijden dus. Het lijkt ons reëel dat er weinigen onder u dezelfde situatie hebben meegemaakt in 1986, toen Club Brugge de tegenstander van Anderlecht was bij de testwedstrijden. Voor bijna iedereen zal dit dus de spannendste competitie ooit geweest zijn. Vooraf waren er vele scenario's uitgetekend en besproken, maar hetgeen zaterdag opgedist werd, hebben wij tevoren nergens zien circuleren. Strafschop tegen in de extra tijd. Een elfmeter die kon beslissen over vijftien miljoen euro, Champions League, kampioen of niet en derde of vierde plaats. Een mens zou voor minder zenuwachtig worden. En zenuwachtig, dat wàs Bryan Ruiz. Man in vorm bij AA Gent, maar zaterdag redelijk slapjes. Een adjectief dat zelfs een redelijk understatement is voor zijn strafschop. Zelden zo'n zwakke trap gezien van zo'n klassespeler.

In het paars-witte huishouden werden meteen alle mogelijke complottheorieën en competitievervalsingsverhaaltjes bovengehaald. In het heetst van de strijd geleid door emoties, adrenaline, stress en ontgoocheling, begrijpelijk, maar totaal overbodig en weinig klassevol. Bij Standard zijn ze boos omdat ze het bij Anderlecht vreemd vonden dat Ruiz miste. Nu zijn ze bij Standard wel de laatsten die daar commentaar op hoeven te geven na hun bedenkingen over ref Allaerts met zijn zes minuten extra en hun vraag voor schorsing na de schwalbe van Gillet die Anderlecht een strafschop (en bijhorend punt) opleverde in Moeskroen. Na de schwalbes en bijtactie van Jovanovic en de prachtwedstrijd van scheidsrechter Christophe Virant tegen Germinal Beerschot bleef het in Luik opvallend windstil...

Testwedstrijden dus. Kan het nog mooier? Ja. Als we twee spectaculaire wedstrijden krijgen met beide ploegen die voor de aanval kiezen en promotie willen maken voor het Belgisch voetbal. Een meer uitgelezen kans gaan ze daar niet voor krijgen. En waarom geen ontknoping met strafschoppen? Dan zullen er alvast twee winnaars zijn: de toekomstige kampioen én de (neutrale) supporters.

Nog een weekje langer stressen dus voor beide titelpretendenten. Voor de barragedeelnemers (we dalen nu een paar niveau's af) is het nog iets langer op de tanden bijten. KV Kortrijk kon zich in extremis nog redden en daar zijn we blij om. Wie had er zin om nog zes wedstrijden extra naar de commentaren van Hein Vanhaezebrouck te luisteren? Wij tippen Roeselare toch als voornaamste kandidaat. Bij Lierse zijn ze vermoeid, Antwerp heeft nog steeds de kwaliteit niet en Dender kreeg een ferme tik zaterdag.

Het wordt dus een druk voetbalweekend: zaterdag bekerfinale, zondagnamiddag eindronde en zondagavond dan eindelijk de gekende kampioen. Wat kan Belgisch voetbal toch mooi zijn. Tot volgend seizoen. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties