Refs zijn het roerend eens: terecht rood voor Witsel

Anthony Van der Planken
Refs zijn het roerend eens: terecht rood voor Witsel
Foto: © SC

De rode kaart van Axel Witsel in de topper tegen Anderlecht zorgde de afgelopen dagen voor flink wat discussie. De scheidsrechters zijn het echter roerend eens: Witsel verdiende de uitsluiting.

Het Nieuwsblad deed een rondje langs enkele ervaren ex-scheidsrechters en kreeg een quasi-unaniem standpunt: de tackle van Witsel -been én voet vooruit- was gevaarlijk en verdiende rood. "Of Witsel dan de bal raakt of niet, heeft daar eigenlijk niets mee te maken", vertelt Frans Van Den Wijngaert. "Nog een geluk dat Witsel de bal raakt, anders was het weer een zware blessure. De uitsluiting was honderd procent terecht. Dit was een wilde tackle die niet thuis hoort op een voetbalveld. Zulke tackles moeten bestreden worden zodat het voetbal weer zuiver wordt."

"Er is geen blessure nodig om van een zware overtreding en een uitsluiting te kunnen spreken", voegt Johny Ver Eecke toe. "Bovendien werd de overtreding gemaakt op het middenveld. Het was een correcte beslissing van Verbist. Er moet paal en perk gesteld worden aan dit soort overtredingen."

Ook Armand Ancion, Marcel Van Langenhove en Marcel Javaux verdedigen de beslissing van scheidsrechter Johan Verbist. Javaux neemt daarbij wel de scheidsrechterscommissie onder vuur. "Verbist kon niet anders dan rood trekken, anders had hij weer vier weken niet in eerste klasse mogen fluiten."

In de Belgische pers is er minder eensgezindheid, al valt het op dat vooral de taalgrens verdeelt. In Vlaanderen konden quasi alle kranten zich vinden in de rode kaart. François Colin, analist bij Het Nieuwsblad stelt dat een tackle met een gestrekt been niet thuishoort op een voetbalveld. "Daarmee breng je de fysieke integriteit van je tegenstander in gevaar. De uitsluiting van Witsel was dus volkomen terecht.
Dat zelfs sommige analisten de ingreep met de mantel der liefde bedekten, wijst alleen op het gelijk van Jan Mulder die me vrijdag in Groningen bezwoer dat er een soort gewenning is ontstaan voor doodschoppen."

Onder de taalgrens is er veel minder begrip. De grootste Waalse kranten stellen de rode kaart in vraag en verdedigen Axel Witsel. RTBf-analist Stéphane Pauwels vindt zelfs dat scheidsrechter Verbist gestraft moet worden.

Zelfs ervaren (ex-)spelers slagen er niet in om een eensgezind standpunt te bereiken. Wim De Coninck, Bertrand Crasson en Eddy Snelders vonden de beslissing onterecht tot te streng. Gert Verheyen en Glen De Boeck spraken dan weer van zuiver rood.

Het moge duidelijk zijn: de rode kaart van Witsel zal nog een tijdje de gemoederen beroeren. Vandaag zelfs opnieuw, wanneer de Standard-middenvelder voor het Sportcomité moet verschijnen.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties