Reportage Broodje kroket, oranje wodka en een 42ste huwelijksverjaardag

Steurbaut Kersten
| 1 reacties
Broodje kroket, oranje wodka en een 42ste huwelijksverjaardag
Foto: © SC

Nederland plaatste zich maandag voor de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika. Voetbalkrant.com ging de Oranje-gekte opzoeken en trok naar een tot ‘Holland House’ omgedoopt café in hartje Antwerpen.

De zonnestralen prikkelen in onze nek. De warme jeans en sneakers hebben plaats moeten ruimen voor een short en flip-flops. Neen, nog niet in het oranje. Er mag dan wel enige sympathie leven voor onze noorderburen, maar het voetbal in de groepsfase was nog niet sprankelend genoeg om mee te gaan in de massahysterie.



Broodje kroket

Ruim een half uur voor de wedstrijd nemen we plaats op het terras van Herberg ’t Zand op de Sint-Jansvliet in Antwerpen, een steenworp verwijderd van de Schelde. Om de innerlijke mens te versterken besluiten we om ook maar iets hartigs te eten. Het broodje kroket heeft onze aandacht getrokken, we maken nu ook eenmaal een reportage over Oranje.

“Dat is eigenlijk begonnen als een grap”, zegt uitbater Thorwald Van Acker, die voor amper 100 euro het café omtoverde in een oranje feesttempel. “We wilden iets Hollands en een snelle snack. Dan kom je uit bij een broodje kroket.” Misschien is het omdat het niet uit de muur komt, maar de Nederlandse delicatesse bevalt ons wel.

Fwiiiiieeeeet! De Spaanse scheidsrechter Undiano heeft de wedstrijd op gang gefloten. De opkomst is nog wat magertjes, maar tijdens de wedstrijd loopt het terras goed vol. Onder de loden zon parelen de zweetdruppels over de gezichten. De fris getapte pilsjes – die blijven gelukkig wel Belgisch – zorgen ervoor dat het vochtgehalte op peil blijft.



Thuis voelen

We krijgen het gezelschap van Henny, een 25-jarige Nederlandse schone uit Groningen met een tattoo op de bovenkant van de voet. “Ik woon al vijf jaar in België en vind het wel leuk dat jullie achter ons staan tijdens het WK. Dan voel ik me toch een beetje thuis. De sfeer is hier uitstekend. Zelf zet ik normaal mijn oranje hoed op, maar daarvoor was het vandaag net iets te warm”, zegt ze terwijl ze nog eens van haar rode sangria nipt.

Binnen is het vrij rustig. “Het tijdstip van de match komt vandaag wat ongelegen”, vervolgt de kroegbaas. “In Nederland valt het sociale leven stil, maar hier wordt er nog gewerkt en komt er wat minder volk. Maar vrijdag zal het hier wel opnieuw goed vol zitten.”

Nederland is ondertussen goed op weg naar die plek in de kwartfinale. Met een schitterende flits heeft Arjen Robben Oranje op voorsprong gezet. Het terras veert recht en wordt getrakteerd op een oranje shotje. “Mangosap, wodka en cointreau”, verklapt de dienster ons. Uit bezorgdheid om ons werk hopen we dat Nederland niet voor de dubbele cijfers gaat.



Oranje huwelijksverjaardag

Zo’n vaart loopt het uiteindelijk niet. Nederland, dat blijkbaar ook in de smaak valt bij de Thaïse toeristen, kan opnieuw niet schitteren. “Het is een atypisch WK van onze nationale ploeg”, stelt Harry Bosscha vast. Hij viert in Antwerpen zijn 42ste huwelijksverjaardag met zijn vrouw Marianne. Een half uurtje na de kwalificatie krijgen ze te horen dat ze een kleinkind krijgen. Hun dag kan al niet meer stuk.

Toch blijft Harry optimistisch wat Oranje betreft. “We gaan gewoon winnen van Brazilië. We moeten toch een beetje chauvinistisch blijven, niet?” Harry en zijn vrouw houden van de nationale ploeg, maar zijn geen fanatieke supporters. “De eerste keer dat we in een stadion zaten, vroeg mijn vrouw waar de herhalingen bleven”, lacht Harry. “Maar als er een feestje te vieren valt, zijn we er altijd bij. Zo eentje zoals na de EK-winst in 1988.”

Om aan de eindzege te denken is het nog wat vroeg. Brazilië laat ’s avonds tegen Chili een betere indruk. En Frank De Boosere voorspelde voor vrijdag Braziliaanse temperaturen. Wordt het opnieuw een net niet voor Oranje? De kroegbaas hoopt alvast van niet en gokt op kilometers polonaise hollandaise en liters bier. “En dat is niet alleen vanuit commercieel standpunt.” (AN)



De wedstrijd Nederland – Brazilië wordt vrijdag om 16.00 uur uitgezonden in Herberg ’t Zand op de Sint-Jansvliet 9 in Antwerpen. Broodje kroket: 3, Pils tijdens de wedstrijden van Nederland: 1,5.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties