Ploegvoorstelling: AA Gent wil tweede plaats bevestigen

Nico Wieme
| 34 reacties
Ploegvoorstelling: AA Gent wil tweede plaats bevestigen
Foto: © SC

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

AA Gent won vorig seizoen de beker en eindigde voor Club Brugge op de tweede plaats. Michel Preud'homme zag geen uitdagingen meer en koos eieren voor zijn geld. Francky Dury wacht de zware taak om voor bevestiging te zorgen bij de Buffalo's.

KERN

Geen Michel Preud’homme meer op de Gentse bank dit seizoen. De Luikenaar heeft de citroen volledig uitgeperst en besefte dat beter doen quasi onmogelijk is. MP zoekt een nieuwe uitdaging bij de Nederlandse kampioen FC Twente. Het Gentse bestuur talmde lang om een opvolger voor Preud’homme aan te stellen. Het duurde een tijdje vooraleer Francky Dury zijn krabbel mocht zetten onder een driejarige overeenkomst. De ex-politieman verdiende zijn strepen al bij Zulte Waregem, waar hij zestien jaar lang het beleid mocht uitstippelen, eerst bij Zultse VV, sinds 2001 bij de fusieclub. Nu krijgt de West-Vlaming voor het eerst zijn kans bij een topclub.

In aanvallend opzicht kwamen Yaya Soumahoro en Shlomi Arbeitman de rangen versterken. Eerstgenoemde is een Ivoriaan die in Thailand zijn strepen verdiende bij Muang Thong United, de ploeg van René Desaeyere waarmee hij twee seizoenen geleden de titel in tweede klasse behaalde en vorig jaar direct in de hoogste afdeling kampioen speelde.

In Israël haalden de Buffalo’s Arbeitman. Bij Maccabi Haifa zette de centrumspits 28 keer de netten bol en kroonde zich daarmee tot topschutter in zijn land. De laatste versterking komt uit Slovenië en luistert naar de naam Matija Skarabot. Adekanmi Olufade liet zijn contract ontbinden bij Gent en trekt naar Charleroi.

In: Francky Dury (coach, Zulte Waregem), Yaya Soumahoro (Muang Tong United), Shlomi Arbeitman (Maccabi Haifa), Matija Skarabot (HIT Gorica)

Uit: Michel Preud’homme (coach, FC Twente), Bob Peeters (beloftecoach, Cercle Brugge), Adekanmi Olufade (Charleroi, contract ontbonden)

VERWACHTING: top vier

AA Gent kon zijn kern behouden en versterkte zich in de breedte met twee extra spitsen en een linkerflankverdediger. In de voorbereiding wisselde blauw-wit goede met minder goede prestaties af. Aangenomen wordt dat de Buffalo’s opnieuw een woordje zullen meespreken in de strijd om de Europese prijzen. Om mee te dingen naar de titel komen zij nog wel wat te kort, maar zij zijn zeker in staat om ploegen als Club Brugge en Standard het vuur opnieuw aan de schenen te leggen.

AA Gent telt acht spitsen in zijn rangen en het zal niet eenvoudig zijn om de neuzen van Zlatan Ljubijankic, Mbaye Leye, Elimane Coulibaly, Yassine El Ghanassy, Luigi Pieroni, Adnan Custovic, Soumahoro en Arbeitman in dezelfde richting te krijgen. Achteraan is de spoeling dan weer wat dun. Met Stef Wils, Marko Suler en Adriano Duarte beschikt Dury slechts over drie echte centrale verdedigers. Duarte bleek vorig seizoen vrij blessuregevoelig. Door het aantrekken van linksachter Skarabot kan Erlend Hanstveit eventueel wel naar het centrum doorgeschoven worden.

BLIKVANGER: Yassine El Ghanassy

Met El Ghanassy heeft Dury goud in zijn handen. Onder Preud’homme moest het Gentse dribbelwonder zich vaak tevredenstellen met een invalbeurt. Het probleem van de Marokkaanse Belg is dat zijn wonderbaarlijke techniek omgekeerd evenredig is met zijn rendement. Vorig seizoen vond El Ghanassy pas in de zesde play-offmatch, thuis tegen Zulte Waregem, de weg naar doel. In de zinderende slotmatch tegen Club Brugge dikte hij zijn doelpuntentotaal aan tot twee, veel te weinig voor een speler die zoveel kansen creëert.

PROGNOSE VAN DE REDACTIE: 4de

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties