Van der Elst: "Verhaegen krijg je niet zomaar buiten"

Van der Elst: "Verhaegen krijg je niet zomaar buiten"
Foto: © SC

Franky Van der Elst mocht de honneurs waarnemen als eerste trainer van de nieuwe fusieclub. Aanvankelijk leek alles goed te gaan, maar de problemen staken al snel de kop op. "Het is een moeilijke club om voor te werken en zal dat altijd blijven."

Van der Elst stopte in 1999 met voetballen bij Club Brugge. Na een rijkgevulde carrière als international en met zes titels, drie bekers, twee Gouden Schoenen en zeven Supercups op zijn palmares. Als jonge coach kreeg hij zijn kans bij de nieuw opgerichte club. "God, dat lijkt al lang geleden", zegt Van der Elst aan Voetbalkrant.com. "De basis was Germinal Ekeren, met enkele gekochte spelers er bij. Al snel kwamen er problemen en moest Ajax meer geld in de club pompen. Daardoor moesten we enkele heel talentvolle jongeren (Van Damme, Vertonghen, Vermaelen, De Mul,...) naar de Amsterdammers laten vertrekken."

Nooit echt steun gevoeld

Van der Elst werkte gewoon door, maar voelde dat er achter de schermen iets broeide. "Die onenigheid in de bestuurskamer was er in mijn tijd ook hoor. De relatie met Verhaegen was zeer koel. En vanuit alle hoeken kwam er kritiek. Je voelt je daar nooit echt gesteund, het was een verdrukkende sfeer. Maar over mijn resultaten was ik uiteindelijk wel tevreden. Ik begon ook met de oudste ploeg van eerste klasse, twee jaar later was dat de jongste."

Het vierde jaar was er echter te veel aan voor de huidige trainer van Lommel United. De resultaten vielen enorm tegen en aan het einde van het seizoen werd hij aan de deur gezet. "Dat ik dat seizoen heb kunnen uitdoen, is te danken aan de onenigheid in de bestuurskamer. Het lukte hen maar niet om tot een beslissing te komen. Mijn laatste jaar is daarom te vergelijken met de situatie van Glen De Boeck nu."

De Boeck heeft het onderschat

Dat De Boeck zich verbrand heeft met zijn uitspraken, denkt Van der Elst niet. "Ik begrijp hem wel en er zal zeker een bepaalde tactiek achter zitten. Volgens mij heeft Glen niets te verliezen. Als ze hem ontslaan, vindt hij wel heel snel ander werk. Wat er volgens mij speelt is dat hij zijn overstap van Cercle naar het Kiel onderschat heeft. Hij dacht dat het makkelijker zou lopen. Hij had zich beter eerst eens bevraagd bij mensen die de club beter kennen. Ja, ik denk dat hij het zich nu wel beklaagt."

Van der Elst ziet ook niet snel een oplossing komen binnen de club. "Een tijdje geleden heeft Herman Kesters zich wel een sterke voorzitter getoond toen het clubje Verhaegen het ontslag van alles en iedereen eisten. Hij heeft toen goed gereageerd. Maar de clan Verhaegen krijg je niet zomaar uit de club. Je hebt daarnaast ook nog René Snelders, Eddy Snelders en Gunther Hofmans. Er loopt daar dus nog heel wat oud-Germinal volk rond."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties