Bijna helft spelers wil zomervoetbal

Steurbaut Kersten
| 2 reacties
Bijna helft spelers wil zomervoetbal
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Is voetbal nu een wintersport of niet? Kunnen we beter overschakelen op een zomercompetitie of alles bij het oude houden? Voetbalkrant.com legde de vinger aan de pols en vroeg het aan de spelers en trainers zelf.

Er is de voorbije weken flink wat gevloekt en gegromd op en rond de Belgische voetbalvelden. Koning Winter eiste een hoofdrol op en degradeerde het edele voetbalspel tot een figurant. Geen discussies over onnavolgbare dribbels of weergaloze doelpunten – of het moest die van Wesley Sonck tegen Racing Genk zijn, de Ninovieter veroverde zelfs de Amerikaanse televisie.

Trainers stoomden een uur lang hun spelers klaar, op manèges, in sporthallen of gewoon buiten in de koude. Om dan in het weekend na een lange busreis te mogen aanhoren dat een poederwit sneeuwtapijt of een spiegelgladde ijspiste het onmogelijk maakte om te voetballen.

Pro League-voorzitter Ivan De Witte vond het kerstvoetbal anno 2010 geen catastrofe, maar geeft ook de discussie over zomervoetbal een kans. Voetbalkrant.com polste bij 25 spelers en trainers wat zij ervan vonden om de Belgische competitie om te vormen tot een zomercompetitie, naar het Scandinavische model. De resultaten zijn verdeeld. 45 procent pleit voor een volledige ommezwaai, 31 procent van de ondervraagden willen het huidige model behouden, 24 procent bevindt zich in een schemerzone.

Europees aankaarten

Ervaren rot Philippe Clement is al jaren voorstander van een zomercompetitie in België. “Maar het is een onderwerp dat we Europees moeten aankaarten”, aldus de verdediger van Germinal Beerschot. “Voor spelers en supporters biedt het alleen maar voordelen. Maar we mogen niet alleen in België ons aanpassen. Dan zijn er teveel nadelen.”

“Ik zie alleen maar nadelen aan voetbal als wintersport”, stelt Frank Vercauteren. “De kalender wordt een chaos en het is moeilijker om kwaliteit te brengen.” De Genkse coach denkt ook aan de jeugd: “In de zomer kunnen ze twee maanden niet trainen omdat er geen competitie is. En in de winter kan er twee maanden niet getraind worden.”

“Het is een echte schande als je ziet hoeveel stookolie wij erdoor draaien om de velden in de winter te verwarmen terwijl er op wereldniveau zoveel problemen zijn.” (Karel D’Haene, Zulte Waregem)

Westerlo-trainer Jan Ceulemans kaart de accommodatie aan. “We hebben twee, drie weken in slechte omstandigheden moeten trainen”, foetert de Belgische recordinternational. “Maar dan moet je er wel staan om wedstrijden te spelen. En het is in België al zo moeilijk om goed voetbal te zien. Besneeuwde, gladde of harde terreinen maken het er niet eenvoudiger op.”

Ook Karel D’Haene (Zulte Waregem) is gewonnen voor het idee van een zomercompetitie. “Voetbal is traditioneel een wintersport, het zal dus een serieuze inspanning vergen om dat denken te veranderen. Maar in de zomer heb je minder kans op blessures. De vakantie van de supporters? Ze gaan toch niet allemaal samen op verlof en de meesten toch ook maar één of twee weken.”

De verdediger van Zulte Waregem toont zich echter ook begaan met de invloed van wintervoetbal op het milieu. “Het is een echte schande als je ziet hoeveel stookolie wij erdoor draaien om de velden in de winter te verwarmen terwijl er op wereldniveau zoveel problemen zijn”, aldus D’Haene.

Geen watjes

Anderlecht-trainer Ariël Jacobs en Gent-speler Tim Smolders zien dan weer helemaal geen reden om een zomercompetitie nu te zien als de kip met de gouden eieren. “Gaan we er een vrouwensport van maken”, laar Jacobs de spierballen rollen. “Voor mij is voetbal een wintersport”, stelt Smolders. “Ze moeten geen watjes van ons maken. De spelers moeten zich maar aanpassen.” Maxime Biset (KV Mechelen) sluit zich aan: “Voetballen in de zomer gaat in tegen de natuur en de traditie.”

“Gaan we van voetbal een vrouwensport maken.” (Ariël Jacobs, Anderlecht)

Guido Brepoels en Hugo Broos zien ook geen heil in een zomercompetitie, maar de oefenmeesters van STVV en Zulte Waregem stellen zich gematigder op.  “Een winterstop van 15 december tot 15 januari zou al een goede oplossing zijn”, vinden beide horen. Brepoels onderbouwt: “Dat zijn de kortste dagen van het jaar en dan is er minder kans op dooi als het gesneeuwd heeft. Vroeger beginnen in de zomer? We starten nu al op 31 juli en missen inkomsten omdat er veel supporters met vakantie zijn.” Broos: “En in de zomer is het dan waarschijnlijk weer te warm.”

Goede studie

Bondscoach Georges Leekens zegt niet meteen nee tegen een zomercompetitie, maar tekent wel voorbehoud aan. “Het is leuker om in mooie omstandigheden te voetballen, maar er moet eerst een goede studie aan vooraf gaan en we moeten niet proberen om zomaar iets met een natte vinger te willen veranderen”, aldus de nationale selectieheer.

“Concreet is het naar klimaat en warmte een goed idee, maar we moeten ook andere omstandigheden bestuderen. Wat is de financiële en commerciële invloed op clubs? Bij 35 graden moeten we trouwens ook drinkpauzes inlassen, maar daar heb ik minder problemen mee”, gaat Leekens verder.

“Wij zijn maar spelers en moeten ons schikken naar wat er beslist wordt.” (Jelle Vossen, Racing Genk)

Nicolas Lombaerts is met Zenit Sint-Petersburg vertrouwd met het concept van een zomercompetitie. “Als de temperatuur daalt, gaat het niveau naar beneden”, stelt de Rode Duivel. “De bal doet niet altijd wat je wil, je raakt verkleumd, je wordt minder wendbaar. Dat gaat allemaal ten koste van het voetbal.”

Toch is de Bruggeling niet echt overtuigd van zomervoetbal. “In Rusland gaan ze de competitie terug aanpassen om in Europa beter te presteren. Nu komen we in februari altijd in de problemen. Ik denk niet echt dat België zich moet aanpassen als niet heel Europa verandert. Misschien moeten ze zoals in Duitsland een grotere winterstop invoeren.”

Geen inspraak

Jelle Vossen, Carl Hoefkens en Hernan Losada willen zich niet meteen in het debat mengen. “Als spelers hebben wij daar toch geen inspraak in en moeten we doen wat er boven onze hoofden beslist wordt”, klinkt het bijna in koor.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties