Arts Goossens: "Voetbal een wintersport? Dat is onverantwoord"

Steurbaut Kersten
| 7 reacties
Arts Goossens: "Voetbal een wintersport? Dat is onverantwoord"
Foto: © SC

Sportdokter Chris Goossens heeft niet veel bedenktijd nodig om een keuze te maken tussen winter- en zomervoetbal. “Het is onverantwoord om op deze manier wedstrijden te spelen”, aldus de ploegarts van Germinal Beerschot.

Het belangrijkste argument van Goossens zijn de omstandigheden waarin veel eersteklassers zich moeten voorbereiden op een wedstrijd.

Grotere belasting

“Door de staat van de velden zie ik ieder jaar een aantal letsels aan de knie en de enkel terugkomen”, zegt de sportdokter aan Voetbalkrant.com. “Letsels die er niet zijn in de zomerperiode. Tijdens de week worden de trainingen beperkt tot een bosloop of een indoortraining van een uurtje. De intensiteit gaat naar beneden en daardoor gaan de spelers fysiek achteruit met mogeiijke overbelastingsletsels tot gevolg.”

Ook de afwisseling van ondergrond is niet goed, stelt Goossens. “Normaal moeten het hoofdterrein en het trainingsveld er even goed bij liggen, maar door de koude zijn de oefenvelden veel te hard. Dat zorgt voor een andere belasting, want zondag kan er door de veldverwarming wel op een zachte grasmat gespeeld worden. Er zijn veel spelers die in zo’n omstandigheden liever niet trainen.”

“Voetbal in België is geen wintersport”, onderstreept Goossens. “Beseffen ze bij de Kalendercommissie wel dat de veranderende trainingsintensiteit en –arbeid in deze periodes niet goed zijn voor het lichaam? Akkoord, vroeger heb ik ook nog in zo’n omstandigheden gespeeld, maar dat kan je niet vergelijken. Nu ligt de belasting veel hoger.”

Inspanningsastma

De ondergrond is voor Goossens niet het enige argument. Ook de koude maakt het er niet eenvoudiger op. “Bij -5 graden lopen de spelers schade op aan de longen. Waarom denk je dat 80 procent van de langlaufers inspanningsastma heeft? Het zijn zeker niet de gezondste omstandigheden. Je lichaam kan ook niet meer opwarmen.”

En wat dan met extreem warme temperaturen. Dat zijn toch ook geen ideale omstandigheden om te sporten. “Te warm is ook niet goed, maar ik heb nog nooit een ploeg weten afhaken omdat het dertig graden is. En op vakantie trappen ze toch ook een balletje op het strand.”

“Bij te hoge temperaturen ondervindt je het meest hinder van de hoge ozonwaarden en de slechte luchtkwaliteit. Maar dank kan je nog altijd een gezaperige training op techniek inlassen. Nu kan je alleen maar een bosloop of indoortraining houden. Dat je na zo’n week zondag op een zacht veld moet spelen, is onverantwoord.”

Deel I: Bijna helft spelers wil zomervoetbal

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties