Degradatiestrijd: Kansen gewikt en gewogen

Steurbaut Kersten
| 24 reacties
Degradatiestrijd: Kansen gewikt en gewogen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De reguliere competitie nadert zijn einde. Wie mag er nog strijden om een Europees ticket of wie moet er vechten voor het behoud? Onze redactie werpt zijn licht op de strijd tegen de degradatie.

Gemakkelijkheidshalve gaan we ervan uit dat er geen competitiehervorming komt en respecteren we de regels die vastgelegd zijn voor het begin van de competitie. We houden ook geen rekening met nog een juridisch steekspel omtrent Charleroi – Cercle Brugge.

Dat wil dus zeggen dat de nummers vijftien en zestien in vijf rechtstreekse barrageduels uitmaken wie er degradeert en wie er een herkansing krijgt in een eindronde met drie tweedeklassers. Wie veertiende of hoger eindigt, mag nog meestrijden voor een plaatsje in Europa.

Met nog vier speeldagen voor de boeg zijn er nog vijf ploegen die moeten vrezen voor een degradatie naar tweede klasse: STVV, Germinal Beerschot, Eupen, Lierse en Charleroi. Wij wikken en wegen hun kansen.

STVV (24 matchen, 23 punten, 6 overwinningen): 40 procent

De Kanaries mogen in principe niet meer in gevaar komen. STVV heeft nog twee inhaalmatchen te goed en mag nog vier keer voor eigen volk aantreden. Met Germinal Beerschot ontvangt STVV bovendien een rechtstreekse concurrent. Ook de verplaatsing naar Charleroi wordt cruciaal voor de troepen van Guido Brepoels.

De goede prestaties tegen AA Gent, Racing Genk en Anderlecht moeten de Limburgers voldoende vertrouwen geven om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Programma

Thuis: KV Mechelen, Cercle Brugge, Germinal Beerschot en Lokeren
Uit: Charleroi en Zulte Waregem.

Germinal Beerschot (26 matchen, 22 punten, 4 overwinningen): 30 procent

Germinal Beerschot kan zaterdag tegen Kortrijk een grote stap richting het behoud zetten. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck is op verplaatsing een schim van de ploeg die thuis zelfs de groten het moeilijk maakt. Bovendien ging doelman Damien Lahaye al twee keer op rij in de fout.

Wat in het voordeel van Germinal Beerschot spreekt, is het gestegen spelpeil na de winterstop. Zo zag Jacky Mathijssen zijn jongens tegen AA Gent ruim een halfuur het betere van het spel hebben.

Programma

Thuis: KV Kortrijk en KV Mechelen
Uit: STVV en Standard

Eupen (26 matchen, 20 punten, 5 overwinningen): 10 procent

Ondanks de versterkingen tijdens de winterstop slaagt Eupen er niet in om de sterke lijn van voor Nieuwjaar door te trekken. De Oostkantonners haalden in de laatste vier thuiswedstrijden 0 op 12 en konden alleen scoren tegen Club Brugge (1-4). Dat belooft niet veel goeds voor de komst van Anderlecht en Cercle Brugge.

De wedstrijd op het veld van rechtstreeks concurrent Lierse wordt er eentje van levensbelang, want met nog een verplaatsing naar KV Mechelen in het vooruitzicht zijn er nog weinig mogelijkheden om punten te rapen. Eupen pakte in zijn laatste zeven wedstrijden slechts 2 op 21.

Programma:

Thuis: Cercle Brugge en Anderlecht
Uit: Lierse en KV Mechelen

Lierse (26 matchen, 20 punten, 4 overwinningen): 15 procent

De ruim verdiende overwinning tegen KV Mechelen heeft voor een vertrouwensboost gezorgd op het Lisp. Trond Sollied krijgt geen makkelijk programma voorgeschoteld, maar een zege tegen Eupen zou misschien wel eens kunnen volstaan om Lierse in eerste klasse te houden.

En misschien kan geel-zwart de tegenstander eens verrassen, nu het de dag voor een wedstrijd met gesloten deuren traint.

Programma:

Thuis: Eupen en Club Brugge
Uit: Zulte Waregem en Lokeren

Charleroi (26 matchen, 15 punten, 3 overwinningen): 5 procent

Met een zes op zes tegen Germinal Beerschot en Zulte Waregem leek Charleroi te herleven, maar Karolingers hebben een mirakel nodig om het schip alsnog naar een veilige haven te loodsen. Een achterstand van vijf punten is waarschijnlijk te groot om nog weg te vegen in de resterende wedstrijden.

Als de wedstrijd tegen STVV niet wordt gewonnen, staat trainer Csaba Laszlö voor een zware opdracht. En als de confrontatie tussen Lierse en Eupen een winnaar oplevert moet Charleroi minstens 9 op 12 halen. Missin Impossibe? Of kunnen de Karolingers vier keer door een muur gaan?

Programma:

Thuis: STVV en Standard
Uit: KV Kortrijk en Westerlo.

Wat gebeurt er als twee ploegen met gelijke punten eindigen?

Bij een gelijk puntenaantal zullen de ploegen gerangschikt worden volgens volgende parameters:

  • Aantal overwinningen
  • Doelpuntensaldo
  • Aantal doelpunten op verplaatsing
  • Aantal overwinningen op verplaatsing
  • Einduitslag van een te spelen barragematch, eventueel met verlengingen en strafschoppen
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties