Reportage Michael La Rosa in het spoor van Chadli en Mertens

Yves Brokken
| 12 reacties
Michael La Rosa in het spoor van Chadli en Mertens
Foto: © SC

Michaël La Rosa is geen klinkende naam in de Belgische voetbalwereld, maar de 19-jarige vleugelaanvaller van de Nederlandse tweedeklasser MVV voetbalt zich wel in de voetsporen van Rode Duivels Dries Mertens en Nacer Chadli.

De 19-jarige La Rosa voetbalde vijf jaar als linksback in de jeugdreeksen van Racing Genk, maar werd dan doorgestuurd wegens ‘op overschot’. Na een jaar Patro Maasmechelen, trok hij naar de Nederlandse tweedeklasser MVV, waar hij nu boven water komt.

“Vanaf mijn komst bij Patro ben ik een rij hoger gaan spelen”, vertelt La Rosa in een exclusief gesprek met Voetbalkrant.com. “Die lijn heb ik bij MVV doorgetrokken. Ik vind het fijner om hoger te spelen omdat je dan meer creativiteit aan de dag kunt leggen. Het aanvallende heeft ook wel altijd in mij gezeten, moet ik toegeven. De opdrachten die ik als linksachter meekreeg, vond ik soms een beetje simpel.”

Ryan Giggs

“Snelheid, techniek en voorzetten zijn mijn sterke punten. Daarom is ook Ryan Giggs mijn grote voorbeeld. Tegenwoordig leggen flankspelers vaak de nadruk op het naar binnen snijden, maar net als Giggs ben ik een linkspoot die graag en veel tegen de lijn plakt en het vooral moet hebben van zijn voorzetten. Ik ben zeg maar de man van de assist.”(lacht)

Net als Dies Mertens en Nacer Chadli won La Rosa onlangs de Bronzen Stier als grootste talent van de derde periode in de Nederlandse Jupiler League, onze tweede klasse. “Daar had ik eerlijk gezegd nog niet bij stilgestaan, maar als ik hard blijf doorzetten kan ik inderdaad dezelfde weg opgaan als zij. Nu ben ik echter nog niet klaar voor de Eredivisie. Twintig wedstrijden heb ik nu gespeeld in tweede klasse. MVV is de ideale club om me verder te ontwikkelen.”

Passeeractie

“Michaël komt pas uit onze jeugd en heeft zich al dermate ontwikkelt dat ik hem niet meer uit de ploeg kan laten”, reageert zijn trainer René Trotst, die Lierse nog onder zijn hoede had. “Hij is sterk aan de bal en heeft een uitstekende passeeractie. Hij kan zijn rechtstreekse tegenstander goed uitspelen, maar hij moet nog meer tussendoor de actie durven maken.

“Hij gaat veelal buitenom nu, zoals een klassieke linksbuiten. Als hij beide kan combineren, wordt het nog moeilijker om op hem te verdedigen. Michaël moet ook nog doelgerichter worden. Ik zou graag hebben dat hij na een actie zelf eens probeert af te drukken in plaats van te kijken welke van zijn teammaats vrijstaan.”

Terugval

“Het is moeilijk om te zeggen hoe ver hij het kan schoppen want hij is nog erg jong. Zijn opmars ging snel en dus zou een terugval zeker niet onlogisch zijn. Het valt af te wachten hoe goed hij daar mee kan omgaan. Maar Michaël is wel iemand die hard wil werken en beter wil worden, dus dat is een positieve indicatie. Hij heeft veel talent, dat is zeker, maar moet nu proberen bevestigen.”

“Het niveau van de Eredivisie kan hij zeker nog niet aan, want dat is toch een enorm verschil. Ik durf dan ook nog geen vergelijking maken met Mertens of Chadli. Hij moet nu stap voor stap zetten en de juiste keuzes maken. Michaël heeft in ieder geval iets dat je niet vaak meer ziet en waarmee hij het publiek op de banken krijgt.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties