Gille Van Binst: "Hou mijn hart vast als Anderlecht vrijdag niet wint"

Gille Van Binst: "Hou mijn hart vast als Anderlecht vrijdag niet wint"
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Anderlecht leeft op een vulkaan volgens coryfee Gille Van Binst. De voormalige rechtsachter van de Brusselaars weet wat er leeft bij de supporters en kijkt met argusogen vooruit naar de match van vrijdag tegen KV Mechelen.

Van Binst legt onmiddellijk de vinger op de wonde. Volgens hem leeft er veel te veel onzekerheid binnen zowel de bestuurskamer als binnen de spelersgroep. "Die onzekerheid moet moordend zijn", vertelt Van Binst aan Voetbalkrant.com. "Ten eerste is er het geval Lukaku. Blijft hij of blijft hij niet? Dat is volgens mij de belangrijkste vraag die er momenteel speelt. Het is één van je belangrijkste spelers en heel het spel van Anderlecht is op hem afgestemd."

"Daarnaast heb je de transfer van Jovanovic. Een heel goeie transfer als je het mij vraagt, maar die ligt ook al anderhalf jaar stil bijna. En dan heb je misschien nog Mbokani die in hetzelfde schuitje zit. Als ze beiden fit zijn, moeten ze Anderlecht wel iets kunnen bijbrengen, want ze hebben al bewezen complementair te kunnen zijn. Maar wat als Lukaku blijft? Je kan ze niet allemaal in de ploeg zetten hé. Dan is het weer ambras. Je hebt ook nog Vargas die terugkomt, Suarez die goed speelt en De Sutter die daar nog altijd rondloopt."

Jeugd moet geluk hebben
Dat de jeugd ook gebarreerd zal worden, vindt Gille één van de zaken die eigen is aan Anderlecht. "Als jongeling bij Anderlecht moet je veel geluk hebben en op het juiste moment komen 'piepen'. Je kan toch niet verwachten dat Anderlecht alles op zijn jeugd gaat zetten? En dat de supporters tevreden gaan zijn met een vierde plaats of zo? Jovanovic en Mbokani zijn misschien wel paniekaankopen, maar er moet iets gedaan worden."

"Ik heb veel contact met de supporters en geloof mij: ze zijn heel onrustig. Ik hou mijn hart vast als er vrijdag niet gewonnen wordt tegen KV Mechelen. Dan gaat er iets gebeuren. Ik vrees dat het kot dan te klein gaat zijn. Moest ik van het bestuur zijn: ik zou de druk nu wel wat opvoeren bij de spelers, want de fans pikken het niet meer."

Jacobs niet met de vinger wijzen
Toch ziet Van Binst ook verzachtende omstandigheden. "Een man als Biglia is heel belangrijk voor dit Anderlecht, Safari wordt gehaald als linkshalf en blijkt een linksachter te zijn. Deschacht, toch een jarenlange vaste waarde, is al maanden out, Juhasz zit met een transfer naar Glasgow Rangers in zijn hoofd, Molins is direct zes maanden onbeschikbaar en op Vargas is het ook nog even wachten. Dat is veel voor één ploeg om te verteren."

Dat het bestuur Jacobs het vertrouwen schenkt, is volgens hem terecht. Al plaatst hij wel een kanttekening. "Na drie jaar is het meestal over en uit voor een coach bij Anderlecht. Jacobs zit er nu al meer dan vier jaar... Als de resultaten slecht blijven, zal er iets moeten gebeuren en iedereen weet dat de coach dan altijd de boter heeft gegeten. Maar nu is het te makkelijk om alles op Jacobs af te schuiven."

Wat Van Binst nog het meeste stoort is dat de competitie al aan de gang is en de ploeg van Anderlecht heeft nog geen vaste vorm. "In mijn tijd was de ploeg nu rond. Door dat transfersysteem tot 31 augustus moet er nog volop gebouwd worden. Het kan zijn dat Anderlecht volgende week tegen Lokeren met een heel andere ploeg op het veld komt dan in de eerste match."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties