Interview "Alle Belgische clubs op kunstgras? Geen goed idee"

Fabian Morren
| 12 reacties
"Alle Belgische clubs op kunstgras? Geen goed idee"
Foto: © SC

Volg STVV nu via WhatsApp!

Er is de voorbije weken al heel wat inkt gevloeid over het kunstgras in Sint-Truiden. Er worden zeer veel doelpunten op gemaakt, spelers klagen van blessures, ... Kunstgras: een aanwinst voor het Belgische voetbal of toch zo snel mogelijk weer afvoeren?

Afgelopen weekend speelde AA Gent op Stayen. De Buffalo's wonnen met 3-4. Conte had tijdens de wedstrijd zijn enkel verdraaid omdat hij zeer kort beweegt, wat niet mag op een kunstgrasveld. El Ghanassy had een voorstel: "Ofwel spelen alle clubs op kunstgras ofwel geen enkel team", zei de balgoochelaar van Gent.

Alle clubs op kunstgras? Aad De Mos gaat niet akkoord. "Nee, dat vind ik geen goed idee. Of het moet kunstgras van de allerbeste soort zijn", zegt de Nederlandse ex-coach van KV Mechelen en Anderlecht aan onze redactie. "In Nederland speelt de jeugd op kunstgras. Ze kunnen zo ook tijdens de winterdagen blijven trainen. Dan is het zo'n veld wél ideaal."

Switch naar natuurgras
Vincent Euvrard is het veld op STVV stilaan gewoon aan het worden. "Persoonlijk heb ik er niet echt problemen mee", laat hij ons weten. "Het kunstgras laat toe om mooi voetbal te spelen. Ook qua blessures en recuperatie valt het goed mee, vind ik. Voor ons is nu het probleem om steeds de switch te maken naar natuurgras, want we zijn nu gewoon van op kunstgras te trainen en te spelen."

De Mos haalt het voorbeeld bij onze noorderburen aan. "In Nederland speelt Heracles op een kunstgrasveld. Als men aan het einde van het seizoen een top maakt met de beste Nederlandse terreinen staat het veld van Heracles voortdurend op de laatste plaats. Niemand kijkt uit naar die verplaatsing."

"Voor STVV is het kunstgras een nadeel"
Aad De Mos

Er is nog meer aan de hand. "Je moet vooraf aangepast trainen als je op kunstgras een wedstrijd moet spelen", verduidelijkt De Mos. "Gent ging al een dag van tevoren om te wennen aan het veld. Je krijgt meer klachten bij spelers, want het is een andere belasting voor je lichaam. De bal gaat ook sneller dan anders. Voor Sint-Truiden lijkt me het kunstgras een nadeel, want de technisch vaardige ploegen zijn in het voordeel."

Dat De Mos geen voorstander van kunstgras is, werd enkele jaren geleden al duidelijk. De Nederlander weigerde toen een aanbieding van Young Boys Bern, omdat de Zwitsers op kunstgras spelen. "Ja, dat klopt", vertelt hij zonder verpinken. "Daar had ik geen zin in."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties