Interview Daum pareert kritiek: "Organisatie levert prijzen op"

Tomas Taecke
| 123 reacties
Daum pareert kritiek: "Organisatie levert prijzen op"
Foto: © SC

Christoph Daum is nog steeds ongeslagen als trainer van blauw-zwart. De manier waarop de behaalde zeges tot stand kwamen wordt fel bekritiseerd, toch blijft de Duitse tacticus ongestoord zijn ding doen.

Even goedgemutst en spitsvondig als altijd stond Christoph Daum vrijdagmiddag de pers te woord op de wekelijkse voorbeschouwende babbel. Onze redactie was getuige van een interessant relaas.

Daum over STVV:
"We moeten die wedstrijd gewoon winnen. De manier waarop we dat doen is voor discussie vatbaar, maar niemand verplicht ons attractief voetbal te brengen. We moeten eerst dominant kunnen spelen en de wedstrijden controleren. Het hoeft nu helemaal niet opwindend te zijn, als we maar georganiseerd zijn en geen tegendoelpunten slikken.

De tegenstander zal op dezelfde manier als Westerlo en Lierse spelen, maar dat is hun volste recht. Ik heb bewondering voor dat soort teams die als ploeg spelen en het maximum halen uit de aanwezige kwaliteiten. Met Fenerbahce was ik altijd en overal favoriet. Dan moet je naar oplossingen zoeken om die ploegen te ontwrichten, zonder de organisatie daarbij in de wind te slaan".

Over het defensieve blauw-zwart:
"Als je de vijf wedstrijden voor mijn aankomst bekijkt, dan zie je dat we enkele resultaten nodig hadden. De kwalificatie in de Europa League verzekeren, opnieuw voor Cercle komen in het klassement (lacht). Als we die reeks hadden voortgezet met leuk en attractief voetbal, maar zonder punten, wat gingen jullie dan zeggen? De spelers kweken nu wat vertrouwen, net als de supporters. En ook jullie journalisten zullen snel volgen, dat garandeer ik".

Over José Mourinho:
"Om dit te onderstrepen verwijs ik graag naar een goede vriend van mij. José Mourinho heeft met Porto de Champions League gewonnen. Met Inter heeft hij hetzelfde verwezenlijkt. Ook hij vertrekt altijd vanuit een goede organisatie. Zo kan je prijzen pakken, zo win je titels. Ik wil me zeker niet vergelijken met Mourinho, maar op die manier win je in het voetbal trofeeën".

Over het Nederlands:
"Ik vind het een beetje overbodig om Nederlands te leren. In Turkije sprak ik ook geen Turks, daar kon ik mij net als hier in het Engels of Duits behelpen. Wel is het jammer dat er veel van mijn woordspelingen in het Engels verloren gaan, daarom spreek ik jullie liever in het Duits toe".

Over de dunne spelerskern:
"De spelersgroep is hoe ze is. Het zit niet in mijn natuur om te klagen. We moeten het beste eruit halen en met de middelen werken die voor handen zijn".

Over wintertransfers:
"Er zal wel wat versterking komen, maar dit was al allemaal besproken nog voor ik op post was. Ze hebben mij wel gevraagd wat ik nodig had, maar voornamelijk het scoutingsapparaat is daarmee bezig. Ik wil me concentreren op de spelers die er zijn. Andere mensen zullen zich wel bezighouden met de voorbereiding van transfers".

Over Roger Van Gool:
(Club-icoon die woensdag aangaf dat Daum maar drie keer slaapt per week, nvdr.) "Voor alle duidelijkheid: Roger slaapt niet bij mij (lacht). Ik denk dat hij met die woorden wil duidelijk maken dat ik veel werk. Let op: ik heb mijn slaap nodig om geconcentreerd te zijn. Als je een groep moet leiden moet je fit zijn, anders kan je niet positief zijn. Soms heb ik wel wat te weinig slaap, maar dat zal op termijn wel beter worden".

Over de linietrainers:
"De linietrainers zullen tot na de winterstage in Marbella vooral analyseren en informeren. Nu wil ik zelf zo veel en zo dicht mogelijk bij mijn groep staan. Later zullen de linietrainers wel opnieuw individueel met spelers werken, we zullen daar een goede oplossing voor uitwerken. Ik wil ze ook niet meenemen op winterstage, omdat we daar in zes dagen alleen al twee wedstrijden spelen. Dan blijft er niet veel tijd meer over voor individuele schema's".

Over het Personal Performance System:
"Het is een fantastisch instrument, alleen moeten we het nog beter en efficiënter gaan gebruiken. Bij grote clubs waar ik op bezoek ging, zoals Chelsea of Manchester United, werd er optimaal mee gewerkt, maar hier kan dat nog veel beter. Het is uitstekend dat Bart Verhaeghe dit hier allemaal laat installeren, alleen moeten we als trainers dat nu zo goed mogelijk gebruiken, opdat het een kwaliteitsverbetering van de spelersgroep in de hand werkt".
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties