Interview Maes: "Wat Gent kan, moet Lokeren ook kunnen"

Jefrey Van der Straeten
| 0 reacties
Maes: "Wat Gent kan, moet Lokeren ook kunnen"
Foto: © SC

Naar aanleiding van de bekerfinale hadden we een uitgebreid gesprek met Lokeren-trainer Peter Maes. Daarin komt hij enkele keren scherp uit de hoek, onder meer over de timing van de bekerfinale en over de toekomst van Sporting Lokeren.

Het is donderdagochtend, tien uur na de gewonnen wedstrijd tegen Cercle Brugge. Op Daknam heerst er een ontspannen sfeer. De lentezon toont zich al vroeg en dat heeft ook zo zijn invloed op de spelers. Ivan Leko wandelt luid zingend het spelershome binnen; de Griek Galitsios heeft om 9u 's ochtends de zonnebril al op. Daarnaast komt keeperstrainer Erwin Lemmens met een taart aanzetten. Kortom, Lokeren leeft ontspannen - zelfs uitgelaten - toe naar de bekerfinale. Het leek ons een ideaal ogenblik om de trainer van de Wase formatie eens aan de tand te voelen. 

Het zijn drukke tijden, Peter Maes?

“Ja, dit zijn tijden waarin er drie wedstrijden per week worden gespeeld. Vannacht was dan ook één van de weinige keren dat ik in Lokeren heb overnacht om toch voldoende rust te hebben.”

Had u aan het begin van het seizoen gedacht dat u tot laatste speeldag voor Play Off 1 zou meestrijden?

“Eigenlijk wel. Wij hebben ten opzichte van vorig seizoen niet aan kwaliteit ingeboet. In de tweede ronde hebben we met het behalen van 27 punten bewezen dat we heel wat kwaliteit hebben lopen. Gisteren wonnen we met vijf jongens die normaal geen basisspeler zijn toch van Cercle Brugge.”

"Heel even waren we ontgoocheld, maar in deze situatie kunnen wij heel goed omschakelen naar die bekerfinale. We trekken met een goed gevoel naar de Heizel.”

De afgelopen twee seizoenen braken naast Tshimanga ook De Bock en De Pauw door. Jore Trompet komt daar nu bij. Is dat uw verdienste?

“Neen. Zij hadden gewoon de kwaliteiten. Maar je moet ze wel ontwikkelen en ze in een positieve spiraal brengen. Dan zijn zij vaak in staat om hetzelfde te brengen als de buitenlanders die je haalt. We gaan er ook alles aan doen om deze jongens hier te houden, ook al zou er interesse zijn van andere clubs. We hebben met Tshimanga aangetoond dat we niet zomaar iemand laten vertrekken.”

De bekerfinale aanstaande zaterdag. Wat verwacht u daarvan?

“Ik verwacht een groot feest. Heel veel mensen hebben in Lokeren op hun honger gezeten. De wedstrijd zelf zal allicht minder open zijn dan de competitiewedstrijden tussen Lokeren en Kortrijk (die eindigden op 1-4 en 2-5, red.)."

Wat vindt u ervan dat er maar twee dagen zitten tussen de laatste competitiematch en de bekerfinale?

“Dat is gewoon dwaas.”

Vrijdag wordt er nog op de Heizel getraind. Misschien kan er dan meer genoten worden dan zaterdag?

(Fel) “Nee nee. Morgen moet er volledige focus en concentratie zijn. Ik heb zelf ook dergelijke wedstrijden gespeeld. Je moet maar met één ding bezig zijn en dat is winnen. Genieten komt achteraf wel.”

Trainen jullie op strafschoppen?

“Neen. Daar ben ik niet mee bezig. Strafschoppen kan je niet trainen. Je kan die druk niet nabootsen. Op training stampen ze alles binnen.”

Voor u is die bekerfinale ook een mijlpaal. U kan uw eerste echte prijs winnen.

(Verongelijkt) “Het is niet mijn eerste prijs hé jongens. Drie jaar geleden heb ik ook de finale gespeeld met KV Mechelen.”

Een gewonnen finale zal meer herinnerd worden dan een verloren finale, niet?

“Dat klopt. Maar kampioen spelen met Mechelen (Maes bedoelt promotie naar 1ste klasse via eindronde, red.) en Play Off 1 spelen met Lokeren is op zich al een knappe prestatie. Maar ik wil ook niet de Poulidor worden van de tweede plaatsen (Poulidor was een Franse wielrenner, die vaak net niet kon winnen, red.). In dat opzicht moet je dit moment proberen te pakken. Maar ik ben in dit geheel niet zo belangrijk. We moeten dit als team doen.”

U bent nu bijna twee jaar actief bij Lokeren. Hoe zou u deze club in het kort omschrijven?

“Deze club heeft een mooie historie die gestoord is door enkele ups en downs, ook qua beleid. Ik voel nu een enorme remonte. Ik zie toch wel dat je ook in een club die is vastgeroest enorm veel kan creëren, want Lokeren leeft enorm op dit moment. Hopelijk kunnen we dat verderzetten naar de toekomst toe.”

In 1981 speelde Lokeren niet enkel de bekerfinale. Het speelde ook de kwartfinale van de Europa Cup. Kan Lokeren de hoogdagen van toen ooit nog evenaren?

“Waar Gent naartoe is gegroeid, dat moet Lokeren ook kunnen.”

Gent is toch een veel grotere stad?

“Dat heeft niet zo'n belang. Als je ziet dat wij 16.000 mensen op de been krijgen voor de finale, dan zie ik niet in waarom je hier niet je supportersaantallen kan vergroten. Op korte termijn werkt echter niks. Je moet gestaag verbeteren en het vertrouwen in de prestaties van de club vergroten.

Ten slotte nog een woordje over uw toekomst. Veel Lokeren-supporters vrezen dat u uw nog twee jaar durend contract niet zal uitdienen. Ze vrezen dat u de stap naar een grote Belgische club zal zetten.

“Ik ga niet wegsteken dat dat ook mijn ambitie is. Maar ik heb altijd mijn tijd genomen. Zolang ik plezier heb in wat ik doe – en dat heb ik hier – speelt het niet zoveel rol waar ik werk. Maar ik wil wel voelen dat er nog progressiemarge is. Wanneer dat er niet is, functioneer ik niet meer. In dat opzicht zit het hier dus wel goed. Maar in voetbal weet je nooit wat er de volgende dag gebeurt. We zullen wel zien, maar ik sta niet te springen voor een vertrek."

Dus de kans is groot dat u, geacht dat de bekerfinale wordt gewonnen, met Lokeren Europa in gaat?

“Met Lokeren Europa in gaan zou de max zijn. Maar het moment, de actie, dat is pas zaterdag hé jongens. Al de rest zijn we nu nog niet mee bezig.”

Veel succes.

“Dank u wel.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties