Interview Canesin: "Soms twijfel ik een beetje"

Canesin: "Soms twijfel ik een beetje"
Foto: © SC

Fernando Canesin Matos werd iets minder dan één jaar geleden bekend bij het grote publiek tijdens de laatste play-offmatch tegen Lokeren. Dit weekend starten de play-offs om de titel. Een klein jaar later blikt de Braziliaan vooruit en evalueert hij zijn seizoen.

Johan Walckiers in Anderlecht

Fernando, herinner je je nog die match tegen Lokeren?
Natuurlijk herinner ik me dat nog. Die match was het eigenlijke begin van mijn carrière hier bij Anderlecht.

Je speelde veel tijdens de eerste seizoenshelft, maar nu zit je weer op de bank.
Er zijn goede en slechte momenten in het leven van een voetballer. Maar alles bij ons is nu op de titel gericht. Of ik zelf speel, maakt niet veel uit. Het is de trainer die keuzes moet maken.

Je wordt een beetje afgestopt door Suarez, die op jouw positie speelt.
Zo zie ik dat niet. Ik leer veel van Mati en ooit hoop ik zijn niveau te bereiken. Of ik zijn plaats wil overnemen als hij vertrekt? Ja, dat wil ik wel, maar ik hoop ook dat hij blijft.

Hoe evalueer jij je seizoen?
Ik ben goed begonnen, maar ik moet doorgaan. Tegen STVV probeerde ik acties te maken, maar lukte er vrijwel niets. Tegen Zulte Waregem liep het al beter. Met wat dat te maken heeft, weet ik niet. Ik ontbreek nog wat ritme misschien en ook de ervaring. Soms twijfel ik ook een beetje aan mezelf en dat heeft met die ervaring te maken. Maar ik kom er wel uit. Jovanovic spreekt daar soms wel met me over en dat doet deugd, want hij heeft toch een heleboel ervaring.

Wanneer wist je: nu ga ik minder speeltijd krijgen?
Wel, toen de aanval echt begon te lopen, toen alles op de rails stond. Toen wist ik dat het voor mezelf moeilijk ging worden. Voorlopig speel ik alleen als er geblesseerden zijn, maar daar hoop ik niet op. Zo ben ik echt niet.

Hoe vergelijk je de groep nu met vorig seizoen?
Daar kan ik eigenlijk moeilijk op antwoorden. Vorig seizoen zat ik er pas helemaal op het einde bij. Ik kan wel zeggen dat er veel meer vertrouwen is. Vorig seizoen was Biglia geblesseerd en Boussoufa net vertrokken. Nu kunnen we met een meer gerust hart naar de play-offs toeleven.

Er is één punt waar jij zeker moet aan werken: je scorend vermogen. Juist?
(lacht) Ja, dat heb ik zelf ook al gezegd. Ik kom zo moeilijk tot scoren. In Brazilië, bij de beloften, scoorde ik nochtans regelmatig. Ik had één seizoen waarin ik er 15 op 22 wedstrijden scoorde.

Dit lijkt ons een groep die je daarmee wel eens op de korrel durft nemen.
Ja, de jongens lachen daar wel mee. Dat is normaal ook in een spelersgroep. Voor Guillaume (Gillet) kan er wat van: hij lacht constant met me. Hij vraagt me dikwijls: 'ben jij wel een aanvaller?' Maar steeds goed bedoeld!

Zie jij ook Brugge als grootste concurrent?
Voor mij zijn alle ploegen die in play-off I zitten concurrenten. Het zijn allemaal grote ploegen, maar tijdens de competitie waren we tegen hen op ons best. Dat moeten we nu echter vergeten en er volop voor gaan. De concentratie moet 100% zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties