Duchâtelet: "Russische oligarchen hebben een klein pietje"

Jefrey Van der Straeten
| 9 reacties
Duchâtelet: "Russische oligarchen hebben een klein pietje"
Foto: © SC

Afgelopen donderdag vond er in Gent een debat plaats over het Belgische voetbal. Daarin deden Roland Duchâtelet (Standard), Vincent Mannaert (Club Brugge) en Peter Vandenbempt (Sporza) enkele opmerkelijke uitspraken.

Dit is het derde en laatste deel van het verslag over het voetbaldebat, georganiseerd door LVSV in Gent. Hierin gingen de debaters in op Financial Fair Play en op de Belgische jeugdwerking.

Financial Fair Play

In een discussie over de staat van het Belgische voetbal, komt sowieso de grote kloof met de topcompetities bovendrijven. De valse concurrentiestrijd tussen de schulden opstapelende clubs in Spanje, Engeland en Italië en de vrij zuinige Belgische clubs is volgens velen de reden waarom onze clubs niets meer te zoeken hebben in de Champions League.

Om aan dit probleem te verhelpen, heeft de UEFA het systeem van Financial Fair Play opgezet. Concreet houdt dat systeem in dat clubs vanaf volgend seizoen niet meer geld mogen uitgeven dan wat ze aan voetbalgerelateerde inkomsten binnenkrijgen. Met dat laatste worden vooral gelden bedoeld voortkomend uit transfers, tv-rechten, sponsoring en ticketverkoop.

Clubs die zich niet aan deze regels houden (zoals het merendeel van de Europese (sub)top op dit moment), kunnen door de UEFA gestraft worden. Deze straf kan variëren tussen een boete en een uitsluiting van de Champions League. De vraag uit het publiek luidde dan ook als volgt: “Gelooft u dat dit systeem zal werken?”

Peter Vandenbempt: “Ik denk dat de UEFA niet in eigen voet gaat schieten. Maar het is een goede aanzet om de clubs aan te zetten om hun financiën op orde te zetten.”

Vincent Mannaert is als manager van een Belgische topclub uiteraard voorstander van de nieuwe UEFA-regels, al vindt hij ook dat we niet te ambitieus en te regulerend moeten optreden. Zo vraagt hij zich luidop af “waarom er geen meerderheidsaandeelhouderschap meer mag zijn.”

Mannaert wil dat de UEFA heel gericht werkt op een aantal concrete zaken. “Wat uiteraard niet kan, is dat Atletico straks de Europa League wint, terwijl het 250 miljoen overheidsschuld heeft.”

Roland Duchâtelet kwam met zijn analyse tot de kern van de zaak: “in gewone business probeert men winst te maximaliseren, in het voetbal probeert men het aantal keer dat men wint te maximaliseren.”

Duchâtelet zou Duchâtelet niet zijn indien hij bovenstaande stelling ook niet in simpelere termen kon uitleggen. “Die Russische oligarchen hebben allicht een klein pietje en willen dan maar op een andere manier scoren. Het maakt hen niet uit of ze verlies maken of niet. Dat leidt tot een grote verstoring van bepaalde competities. Dit moet Financial Fair Play gaan reguleren. We moeten het voetbal tegen zichzelf beschermen.”

Jeugdwerking- en doorstroming

België kent een concurrentiële achterstand op de grote landen op vlak van onder meer tv-rechten, waardoor we altijd minder inkomsten gaan hebben dan de zogenaamde Big Five-competities. Ook in Nederland is dat al lang het geval. Daarom wordt daar veel aandacht besteed aan de jeugdopleiding. Het publiek in Gent wou dan ook weten waarom er zo weinig Belgische talenten doorstromen in de respectievelijke eerste elftallen.

Vincent Mannaert had daar enkele redenen voor. Ten eerste kunnen Belgische clubs hun jeugdspelers maar vanaf 16 jaar een contract aanbieden, terwijl men dat in Frankrijk al vanaf 15 jaar kan doen. Daarnaast wees de Club-manager ook naar de zwakke integratie van het voetbal in ons onderwijs. “Het aantal uren trainingsachterstand dat per seizoen in vergelijking met Nederland en Frankrijk wordt opgelopen, is gigantisch.”

Ten opzichte van Nederland hebben we volgens Mannaert ook “minder de filosofie om de kaart van de jeugd te trekken.” Komt daar in Nederland nog een belangrijke wettelijke regel bij, die stelt dat niet-EU-spelers een veelvoud moeten verdienen van het gemiddelde loon van een EU-speler. Dit zorgt er uiteraard voor dat clubs sneller eigen jeugd zullen opstellen.

In België is dit juist andersom: bij ons zijn de niet-EU-spelers goedkoper dan de EU-spelers.

Nog een verschil met Nederland is dat er bij ons weinig spelers worden uitgeleend. Mannaert: “Ik heb toevallig vandaag (afgelopen donderdag, JVDS) met enkele talenten samengezeten die dit seizoen weinig gespeeld hebben. Volgend jaar worden veel van deze jongens uitgeleend aan andere eersteklassers.”

Vrouwenvoetbal

Een topic dat doorgaans minder in de spotlights staat, is het vrouwenvoetbal. Dat is volgens Roland Duchâtelet in ontwikkeling. “Exposure op tv is voor het vrouwenvoetbal heel belangrijk. De Beneliga, die bij de vrouwen al beslist is, zal daar de motor voor zijn.”

Nadat hij bij STVV al veel had gedaan voor het vrouwenvoetbal, probeert Duchâtelet hetzelfde te doen in Luik. “We laten de Standard-vrouwen in het voorprogramma spelen van het mannenvoetbal. Zo kan het publiek kennismaken.”

WK 2014

Last but not least wou iemand uit het publiek weten of de Belgen naar het WK in Brazilië zullen trekken. Waarom Peter Vandenbempt antwoordde: “Ik in ieder geval wel.” Algemene hilariteit. Vandenbempt, nu iets serieuzer: “Het talent is er, maar dat was er in de vorige campagne ook al. De bondscoach wordt door de media te veel over de bol geaaid. Nu moet men het maar eens gaan doen.”

De Sporza-journalist is in ieder geval niet bijzonder optimistisch: “De eerste wedstrijd op Wales voor 70.000 man, zonder bondscoach Gary Speed (die onlangs zelfmoord pleegde, JVDS). Begin er maar aan. Ik hoop het, maar ik zet er mijn geld niet op.”
 

Dit was het derde en laatste deel van het verslag over dit debat. Deel 1 (over play-offs en scheidsrechters) kan u hier vinden, deel 2 (over Beneliga en voetbalbond) hier

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties