Interview Jacobs: "Natuurlijk heb ik nog zin"

Jacobs: "Natuurlijk heb ik nog zin"
Foto: © SC

Ariël Jacobs toonde zich woensdag een grote meneer. In de welles-nietes- omstandigheden waarin hij momenteel zit, kwam de Anderlechtse coach ongedwongen en vrij uitleg geven over zijn toekomst, zelfs al weet hij nog niet waar die ligt.

Johan Walckiers in Anderlecht

Het grote gespreksonderwerp was de contractverlenging van Ariël Jacobs. Heel de week wordt er reeds gespeculeerd over zijn vertrek, maar de coach is er zelf nog niet uit. "De beslissing is nog niet genomen, maar het was een constructief gesprek", aldus Jacobs. "Ik hoop wel voor beide partijen dat er zo vlug mogelijk een oplossing uit de bus komt."

Dat het bestuur bij monde van Herman Van Holsbeeck verkondigde dat er een 'plan B' klaarligt, stoort hem allerminst. "We praten dikwijls over een schaduwelftal als die of die speler zou vertrekken. Ik vind het dus ook maar normaal en logisch dat het bestuur een alternatief klaar heeft op elk moment."

Mentale druk
Viereneenhalf jaar is Jacobs nu hoofdtrainer van Anderlecht terwijl de gemiddelde levensduur van een paars-witte T1 slechts drie jaar is. Dat omdat velen na drie jaar de druk bij Anderlecht gevoeld te hebben, mentaal opgebrand zijn. "Mij gaat het ook enkel om de mentale belasting", bevestigde Jacobs. "Dat hoopt zich een heel seizoen op. Ik kan me voorstellen dat mannen als Alex Ferguson en Pep Guardiola dat nog tien keer zo erg meemaken."

"Daarom dat een coach meestal ook direct na de competitie vakantie neemt. Want veertien dagen voor de start van de trainingen moet alles al weer in orde gemaakt zijn. Een speler weet dat hij drie-vier weken verlof heeft, een trainer kan zich dat niet permitteren."

Functie bij KBVB? Niets van aan
Het bestuur had ook gezegd dat indien Jacobs de titel won, de keuze aan hem was. "Ondertussen zijn er een paar dingen veranderd, maar ook dat kan ik begrijpen. Het is menselijk om te veranderen bij emotionele momenten. Maar ik heb het inderdaad zo begrepen. Ik ben elf jaar hoofdtrainer en ben nog nooit ontslagen. En dat zal nu ook niet het geval zijn. Of ik nog zin heb om door te gaan? Natuurlijk, wie wil er nu niet bij Anderlecht trainer zijn."

Maar er is interesse voor Jacobs. "Ik heb één aanbieding van een Belgische club op zak ja. Wie? Dat zeg ik niet en ook niet of ik er al eerder geweest ben. (lacht) In september wou er trouwens ook al een club mijn contract afkopen. Maar dat heb ik afgewimpeld omdat ik een contract serieus neem en dat wil uitdienen. Oh ja, en ik heb ook al ballonnetjes horen opgaan over een functie bij de Belgische voetbalbond. Schrijf maar op dat daar niets van aan is."

Voor één keer sloeg Jacobs zich ook op de eigen borst. Iets wat hij nooit of nauwelijks doet. "Ik hoor dat ik een imago heb van een coach die nooit op tafel klopt, maar dat is niet waar. Ik doe dat wel, maar binnenskamers. Dat een jongen als Romelu Lukaku voor veel geld vertrekt, is ook de verdienste van de staf. Want wie heeft hem opgesteld op zo'n jonge leeftijd? Boussoufa, Mazuch,... die werden verkocht. Wou ik dat? Nee, maar op een gegeven moment kan je ze ook niet tegenhouden. En de club is er altijd beter van geworden. Ik heb jongeren beter gemaakt."

"Ik ben niet iemand die te koop loopt met het werk van de hele staf, maar in mijn binnenste... Dat etiket dat ik niet op tafel klop? Voor mij zijn er twee dingen belangrijk: de club en de ploeg. En daarvoor moet alles wijken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties