De (hof)leveranciers

Tomas Taecke
| 16 reacties
De (hof)leveranciers
Foto: © SC

Wanneer we een blik werpen op alle clubteams die straks de nationale elftallen van spelers voorzien, doen we enkele merkwaardige vaststellingen. Onze redactie zet enkele leuke wist-je-datjes op een rijtje.

Tomas Taecke in Wroclaw

Straks houden tal van clubeigenaars en bestuurders enkele weken hun adem in. De leveranciers van de nationale elftallen hopen dat hun paradepaardjes zichzelf in de kijker plaatsen zonder zich daarbij te blesseren.
Veel is er doorgaans te doen rond de beschikbaarheid van clubspelers voor hun nationale elftallen. Er is de eindeloze discussie over overbodige oefenpartijen en vergoedingen.  Enkel wanneer zich tweejaarlijks een groot kampioenschap voordoet, wordt de polemiek even gedempt. Onze redactie nam alle leveranciers even onder de loep en kwam tot enkele opvallende waarnemingen.


Wist u bijvoorbeeld dat Bayern München, vorige maand verliezend finalist in de Champions League, de hofleverancier is tijdens het nakende EK. Geen enkele club levert meer spelers af dan de twaalf Beierse EK-gangers die FC Hollywood even achter zich laten. Maar liefst acht van de twaalf spelers komen uit voor Duitsland, maar dat kan nog beter. Dynamo Kiev levert straks het derde meeste aantal spelers. Opvallend is dat van de tien EK-gangers van de Oekraïense club er maar liefst negen (!) straks de kleuren van het gastland zullen verdedigen. Enkel Ognjen Vukojevic komt uit voor Kroatië. Aan automatismen zal het straks niet ontbreken bij het bescheiden Oekraïne, dat ook vijf van de acht EK-gangers van Shakthar Donetsk verzamelt.

Elf internationals: dat is het totaal aantal spelers dat Real Madrid straks zal afvaardigen op het kampioenschap. Aartsrivaal Barcelona telt maar acht stuks, al zitten de blessures van David Villa en Carles Puyol daar voor iets tussen. Arsenal levert straks negen spelers en doet daarmee beter dan Chelsea (7), Man City (8) en Man United (7). Ook Liverpool zendt straks negen Reds richting Polen en Oekraïne.

In de Italiaanse Serie A is het aantal Euro 2012-internationals recht evenredig met de resultaten van de clubteams. Terwijl Juventus (7) en Milan (6) de kroon spannen, meldt zich straks slechts één Interista op het kampioenschap (Wesley Sneijder). Geen enkele andere speler van Inter haalde de definitieve selectie, terwijl clubs als Palermo en Bologna wel twee spelers uitzenden.

In de Eredivisie liggen de kaarten anders. Het kwakkelende PSV telt zes EK-gangers, evenveel als Ajax (3), AZ (2) en Feyenoord (1) samen. En ook in Frankrijk gaat de Italiaanse vlieger niet op. Kampioen Montpellier stuurt enkel Giroud naar het EK, terwijl degradant Sochaux straks Marvin Martin (Frankrijk) en Damien Perquis (Polen) naar Oost-Europa laat vliegen. Het kan nog gekker, want promovendus Evian heeft maar liefst drie EK-gangers binnen de rangen lopen. Anderson, Poulsen en Kahlenberg delen de komende weken waarschijnlijk een kamer bij de Deense nationale ploeg.

Wanneer we het kanaal oversteken, zien we nog meer bijzonderheden. Eén deelnemer aan het EK heeft maar liefst zeven spelers die in de tweede klasse uitkomen in de selectie opgenomen. Als we meegeven dat het over de Ierse selectie gaat, is dit op zich wel relatief. Toch is het bijzonder dat zeven Ieren die actief zijn in de Engelse Championship (of een lagere reeks) straks het groene shirt om de schouders werpen. Eén speler die bij een Welshe club speelt mag ook naar het EK: Michel Vorm (Oranje) komt uit voor de Premier League-revelatie van dit seizoen, namelijk Swansea.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties