Interview Zwarte markt: "Polen-Rusland moet ons toernooi goedmaken"

Zwarte markt: "Polen-Rusland moet ons toernooi goedmaken"
Foto: © SC

Net zoals tijdens alle grote toernooien floreert ook in Polen de illegale handel in kaarten. Wij spraken met enkele van de verkopers en kwamen terug met enkele hallucinante bedragen, maar ook zij voelen de impact van de economische crisis.

 Johan Walckiers en Manu Gonzalez in Warschau

Je ziet ze overal in de stad rondlopen. Jonge mannen met een kartonnen bordje waarop 'I need ticket' gekrabbeld staat. Bijna iedereen weet ondertussen ook al dat die jongens zelf geen ticket nodig hebben, maar er wel te koop aanbieden. Wat je wel moet weten als je er één wil aanschaffen, is dat het hier niet gaat om tickets waarop 'ietsjes' winst wordt gemaakt. Nee, de zwarte markt gaat normaal gezien over winstmarges van 300 tot 500 procent, maar de economische crisis heeft ook hier toegeslagen.

30.000 euro op een maand

We spraken met enkele van de verkopers. Vier jongemannen uit Parijs. José, een Mexicaan uit één van de vele banlieus, stemde in om met ons openlijk over zijn handeltje te praten. "Iemand die enkel de straat doet, verdient normaal gezien op een toernooi makkelijk 4000 euro netto op een maand", vertelde José ons. "Iemand die de straat plus hotels doet, zal om en bij de 10.000 euro verdienen en iemand die aan grote bedrijven verkoopt, makkelijk 30.000 euro."

Zelf doen ze bijna niets op, want de verkoop van de kaarten die ze zelf langs allerlei wegen verkregen hebben, moet voor een groot deel hun jaar goed maken. "Ik kom zelf uit de banlieus van Parijs. Ik heb twee opties: drugs verkopen of kaarten verkopen. Ik kies dan maar voor het tweede. Vroeger ging het wel makkelijker, want door het internet checken de mensen de prijzen eerst om dan pas een ticket te kopen. Ze zijn dus goed ingelicht. Ik verblijf hier op een appartementje voor 200 euro en probeer hier zo veel mogelijk te verdienen."

"Hopelijk kieperen ze me niet in het water"

Want goedkoop is een kaartje van José niet. "Op mindere dagen - zoals ik er al veel had - maak ik vijftig tot honderd euro winst op een ticket. Als ik geluk heb, zoals morgen (voor de match Polen-Rusland, vandaag dus, nvdr.) kan ik wel 500 euro vragen voor een ticket. Dat is één van de dagen die ons toernooi moeten goedmaken, want momenteel doe ik verlies. Ik heb bijvoorbeeld ook tickets voor Spanje-Kroatië, twee landen waar er een economische crisis is. Die geraak ik aan de straatstenen nog niet kwijt."

Vandaag wil José dus nog heel wat geld scheppen, maar zoals bij elk illegaal handeltje is er ook gevaar mee gemoeid. "We zijn wel wat bang van de Russen", bekent hij. "Op de brug ga ikzelf bijvoorbeeld niet gaan verkopen, want voor hetzelfde geld pakken ze je kaarten en kieperen ze je gewoon de rivier in. In Oekraïne hebben we ook niets te zoeken, want daar is de handel in handen van de maffia. En in die mannen hun vaarwater kom je beter ook niet."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties