Interview Belgische fans krijgen Welshe aanhang aan het applaudiseren

Belgische fans krijgen Welshe aanhang aan het applaudiseren
Foto: © SC

Een paar supporters hebben in Wales heel wat respect voor de Belgische fans bekomen. Gunter Dierickx en kompanen maakten een spandoek met het opschrift: 'Respect Gary Speed' en lieten dat in Cardiff bewonderen. De Welshe supporters konden dat uitermate appreciëren.

Op 27 november van vorig jaar beroofde Gary Speed, Welsh voetbalicoon en op dat moment ook bondscoach van het land, zich onverwacht van het leven. De man blijft echter leven in de harten en gedachten van de Welshe supporters. En ook de Belgische fans betoonden vrijdag hommage aan de 85-voudige international.

"Het idee was een hele tijd geleden al ontstaan", aldus één van de initiatiefnemers, Gunter Dierickx. "In januari of februari begonnen we na te denken hoe we iets positiefs konden doen rond de nationale ploeg en voor de fans van de tegenstander. We wilden bewijzen dat het niet altijd agressief hoort te zijn."

Een heikel punt, want vele supportersclans nemen elkaar nog altijd op de korrel. "Er zijn nog altijd mensen die het volkslied van de tegenstander uitfluiten. Dat hebben we er al uitgekregen op verplaatsing. Dat is ook een heel ander publiek, want thuis komen er veel 'fans voor één dag' kijken. Op verplaatsing gaan de jongens mee die echt supporter zijn."

"Dit doet toch iets met een mens"

"We hebben toen beslist het spandoek te maken rond Gary Speed, een man die heel veel betekend heeft voor het voetbal in Wales en die te vroeg overleed. En dan nog in de periode van zijn verjaardag (Speed werd geboren op 8 september, nvdr.). We hebben eerst geïnformeerd of het wel gepast zou zijn, maar iedereen stond erg positief tegenover het idee. Aan de inkom hebben de stewards ons nog gevraagd om het spandoek te ontplooien en ook zij vonden het fantastisch."

Maar de reactie die ze teweeg brachten met hun spandoek hadden ook zij niet verwacht. "Helemaal niet! Toen alle supporters van Wales begonnen te klappen, heb ik het toch ook even koud gekregen", aldus Dierickx, die voorzitter is van de Reds Army Londerzeel. "Dat doet toch iets met een mens. We zijn nu op zoek om nog van die positieve zaken te doen naar de tegenstander toe. We hopen dat we dit kunnen herhalen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties