Interview KVO: "Voorbeeld van Moeskroen volgen"

Tomas Taecke
| 3 reacties
KVO: "Voorbeeld van Moeskroen volgen"
Foto: © SC

KV Oostende ontvangt vanavond in het eigen Albertpark eersteklasser OH Leuven. Een ideaal moment voor de gewezen Essevee-middenvelder Lander Van Steenbrugge om zich in de kijker te spelen. "Net als Moeskroen tegen Standard moet KVO vanavond voluit zijn kans gaan", weet de Oost-Vlaming.

Lander Van Steenbrugghe zette zijn eerste stappen als profvoetballer bij Zulte Waregem. De toenmalige Zuid-West-Vlaamse sensatie in de hoogste afdeling won de beker en verraste vriend en vijand op het Europees toneel. Enkele jaren nadat Van Steenbrugghe onder andere in Newcastle over het veld dartelde, timmert hij na een ellendige blessure opnieuw aan de weg naar het hoogste niveau.

"Alles kan in de beker"

"Waarom zouden wij OHL niet kunnen verrassen", is Van Steenbrugghe opgetogen over de bekerontmoeting tegen de Leuvenaars. "Als je ziet hoe lastig Standard het dinsdagavond had in Moeskroen. We moeten hun voorbeeld volgen en voluit onze kans gaan. Het blijft natuurlijk wel OHL. Zij hebben alles in de rangen: ervaring, kracht, snelheid en technisch vermogen. Eenvoudig zal het zeker niet worden. Hoewel KVO geen bekerreputatie heeft, zijn er elk jaar verrassingen in dit toernooi".

KV Oostende haalde vorig seizoen de eindronde, maar kent dit jaar een minder voorspoedige seizoensstart. Van Steenbrugghe relativeert die valse start, maar weet ondertussen ook wel waar het schoentje wringt.

"Als we dit weekend van Dessel hadden gewonnen, telden we tien punten. Dan speelden we nu zondag tegen Lommel voor een top drie plaats. Het hangt allemaal nogal dicht bij elkaar, maar het klopt wel dat het voorlopig niet draait zoals het hoort te draaien. We scoren vooralsnog moeilijk en slikken achterin ook veel doelpunten. Onze trainer (Fred Vanderbiest nvdr.) rekende uit dat we in zes wedstrijden 32 kansen hebben gecreëerd. De spitsen scoren niet, maar ik kijk ook naar mezelf. In de verdediging maakten we individuele fouten en gaven we ook veel doelpunten weg".

Van Steenbrugghe werd door Zulte Waregem bij OHL gestald, waar hij twee sterke seizoenen kende. Vervolgens belandde hij bij KSV Roeselare waar een chronische rugblessure de kop opstak. Na twee verloren seizoenen is de Oudenaardenaar vooral gelukkig dat hij opnieuw elke week op het speelveld staat.

"De match tegen OHL blijft voor mij wel heel speciaal. Ik kende er twee uitstekende jaren, zowel op als naast het veld. OH Leuven speelt het soort voetbal dat mij ligt: altijd honderd procent alles geven. De supporters apprecieerden mij enorm en ik heb er altijd heel graag gespeeld. De accommodatie is top, het stadion is mooi en de stad is fantastisch".

"Iemand die tegen zijn goesting traint, zou ik een 'lap' willen verkopen"

"Toen ik van Leuven naar KSV Roeselare verhuisde, kreeg ik last van een chronische rugblessure. Sportief ging het KSV niet voor de wind, waardoor ik ondanks de pijn toch bleef spelen. Ik heb toen roofbouw op mijn lichaam gepleegd, iets wat ik nooit meer zal doen. Uiteindelijk heb ik er een volledig jaar door verloren".

"Bij KVO heb ik nu eindelijk de spelvreugde teruggevonden. Ondertussen weet ik wanneer ik rust moet nemen, maar dit seizoen heb ik nog geen enkele training moeten overslaan. Wel is het zo dat ik na de wedstrijden meteen in mijn zetel kruip, terwijl ik vroeger wel eens de bloemetjes ging buitenzetten".

Terwijl Van Steenbrugghe als middenvelder werd opgeleid, wordt hij dit seizoen door Vanderbiest centraal achterin geposteerd. Hoewel hij liever op het middenveld speelt, neemt hij met plezier zijn plaats in de verdediging in.

"Ik speel graag centraal achterin, ook al werd ik als middenvelder geschoold. Het is wel helemaal anders. Als middenvelder ben je vaak aan de bal en denk je zowel verdedigend als aanvallend. Achteraan ben je de hele wedstrijd gefocust en moet je vooral aan verdedigen denken. Na de wedstrijd ben ik mentaal veel vermoeider dan vroeger. Je bent negentig minuten geconcentreerd en moet veel meer nadenken, terwijl je op het middenveld meer op automatisme speelt".

Van Steenbrugghe speelde op jonge leeftijd een veertigtal wedstrijden in eerste klasse namens Zulte Waregem. De gewezen Essevee-speler zou graag terugkeren naar de hoogste afdeling, maar is nu vooral blij dat hij wekelijks zijn partij kan afhaspelen.

"Als ik denk aan de topwedstrijden die ik met Zulte Waregem gespeeld heb, zou ik ooit terug in de JPL willen staan. Het is wel zo dat je op je 26ste zeker twee topseizoenen nodig hebt om terug te keren. Veel jongens die het misschien wel verdienen, slagen daar niet in. Daar ben ik wel realistisch in. Nu is het voor mij een verademing dat ik kan spelen en pijnvrij trainen. Als iemand geen zin heeft om te trainen dan wil ik die soms een 'lap' verkopen".

"Het zou natuurlijk mooi zijn om die stap samen met KV Oostende te maken. Maar dan moet dit via de titel of de eindronde gebeuren en dit soort uitspraken zijn nu eigenlijk niet aan de orde. We moeten dringend competitiewedstrijden winnen, dat is nog steeds de voornaamste doelstelling. De bekerwedstrijd tegen OHL is een goeie gelegenheid om ons in de kijker te spelen. Dat geldt voor mezelf, maar ook voor mijn ploegmakkers. We halen nog eens de nationale televisie, dus kunnen we maar beter goed voor de dag komen", aldus Lander Van Steenbrugghe.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties