Interview Booy (Cercle): "Enkel erin blijven telt"

Tomas Taecke
| 37 reacties
Booy (Cercle): "Enkel erin blijven telt"
Foto: © SC

Foeke Booy werd vandaag door de grote poort het Jan Breydelstadion binnengeloodst. De 50-jarige Nederlander -die ooit vijf seizoenen als speler bij Club Brugge aan de slag was- moet hekkensluiter Cercle de komende maanden voor de degradatie naar de tweede klasse behoeden.

Tomas Taecke in Brugge

Ruim één week na het ontslag van Bob Peeters werd de nieuwe coach Foeke Booy in het logegebouw van het Jan Breydelstadion aan de verzamelde pers voorgesteld. Booy vertoefde eerder geruime tijd in Brugge toen hij als speler van Club in de jaren negentig hoge ogen gooide. Sindsdien heeft hij het Venetië van het Noorden eigenlijk nooit achter zich gelaten, wat uiteindelijk ook wel een beetje de doorslag heeft gegeven bij het nemen van zijn beslissing.

"Ik heb niets dan goeie herinneringen aan Brugge", wist Booy op zijn eerste persconferentie als coach van Cercle. "Ik was hier zes jaar speler en beleefde er een prima tijd. Mensen waarmee ik bij Club samenspeelde hebben mij gefeliciteerd. Ze vinden het leuk dat ik Cercle wil helpen. Ik begrijp wel dat sommige personen mij als een ex-speler van de 'buurman' zien, maar mijn enige doel is dat de stadsderby ook na dit seizoen in leven blijft".

"Eigenlijk ben ik ook nooit uit België weggeweest. Deze competitie wordt door het scoutingsapparaat van FC Utrecht nadrukkelijk gevolgd en vaak kwam ik ook wedstrijdjes kijken. Jullie hebben geweldige voetballers en talenten en de opleidingen worden ook steeds beter. Dat zie je ook aan het nationale team".

Booy werd in 2002 aangesteld als hoofdtrainer van het Nederlandse Utrecht alvorens hij -na ommetjes bij Sparta Rotterdam en bij het Arabische Al Nasr- technisch directeur werd bij de Domstedelingen. Dat hij al enkele jaren niet meer aan de slag is als hoofdtrainer, baart de Nederlander weinig zorgen.

"Ik heb lang nagedacht over mijn ambitie en de functies die ik heb beoefend. Eerst was ik coach, later coach en technisch directeur op hetzelfde moment en uiteindelijk enkel td. Als ik de optelsom maak, besef ik dat ik meer ambitie heb om op het oefenveld te staan. Er waren meerdere mogelijkheden maar na de gesprekken die ik met Cercle heb gevoerd leek dit mij absoluut de beste keuze".

Cercle staat nog steeds laatste in de JPL, de situatie oogt precair. Booy beseft dat het vijf voor twaalf is maar weet ook dat deze malaise niet onoverkomelijk is.

"We weten allemaal hoe we ervoor staan maar nu moeten we dringend aan de slag. Het is logisch dat het vertrouwen ontbreekt. Wij moeten de spelers sturen en hen een duwtje in de goede richting geven. De spelers beginnen ook opnieuw. Het is aan hen om te laten zien wat ze in hun mars hebben, alleen moet dat wel gezamenlijk gebeuren. Zij zijn de artiesten die Cercle in de hoogste afdeling moeten houden".

Groen-zwart kreeg maar liefst 46 cv's opgestuurd waaruit de vereniging een nieuwe coach moest selecteren. Van de acht namen die op de shortlist stonden en waarmee contact werd opgenomen, bleef Foeke Booy uiteindelijk als laatste over.

"Vooral de gesprekken die ik had met het bestuur konden mij finaal overtuigen. Na een blik op de selectie en de technische staf kreeg ik het gevoel dat dit goed zat. Destijds ben ik bij Sparta in dezelfde omstandigheden van start gegaan. Toen stonden we ook niet op de juiste plaats gezien de kwaliteit die in de groep aanwezig was. Hier zag ik dat ook en dan gaat het natuurlijk kriebelen. Ondanks de precaire situatie - want cijfers en statistieken liegen natuurlijk niet - zie ik perspectieven. Het wordt een moeilijke opdracht, maar onmogelijk is hij absoluut niet".

Booy maakte de voorbije dagen kennis met zijn technische staf en was meteen ook lovend over de nakende samenwerking met assistent Lorenzo Staelens.

"Ik heb een goed contact met Lorenzo. Het is mooi dat hij de voorbije weken zijn verantwoordelijk heeft genomen. Hij heeft veel ervaring als coach en vindt het prettig om met mij te werken. Ik zie hem niet als mijn assistent maar als een collega. Dat geldt overigens voor alle leden van de staf. We zullen er samen alles aan doen om in de hoogste afdeling te blijven", aldus de nieuwe Cercle-coach Foeke Booy.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties