Interview Booy: "Niet bezig met Peeters of AA Gent"

Tomas Taecke
| 1 reacties
Booy: "Niet bezig met Peeters of AA Gent"
Foto: © SC

Daags voor zijn eerste opdracht als T1 van Cercle Brugge sprak Foeke Booy de verzamelde pers toe. De Nederlandse coach trof naar eigen zeggen een spelersgroep aan die veel meer in huis heeft dan de huidige plaats van de vereniging in het klassement laat uitschijnen.

Tomas Taecke in Brugge

Terwijl men bij de buren nog op zoek is naar de verlosser, heeft Foeke Booy zijn verkenningsronde aan de groen-zwarte zijde van het Jan Breydelstadion al achter de rug. Kort na de middag maakte de 50-jarige oefenmeester een round-up van wat hij de voorbije dagen ervaren heeft bij de vereniging in nood.

"De voorbije vier dagen ontmoette ik een gretige groep en leerde ik een gemotiveerde technische staf kennen", legde Booy uit tijdens het persmoment in de bestuurskamer. "De faciliteiten zijn fantastisch en we hebben ons optimaal kunnen voorbereiden op de eerste wedstrijd. Op vier dagen tijd heb ik mijn spelintenties trachten over te brengen en heb ik ook accenten gelegd. Het zou geweldig zijn als dit alles meteen een resultaat met zich meebrengt, maar een overwinning kan je in de voetballerij natuurlijk nooit garanderen".

Voor Foeke Booy en Cercle is de nakende wedstrijd op zijn zachtst gezegd een bijzondere confrontatie. Dat heeft alles te maken met de hoofdtrainer van de Buffalo's, die tot voor kort bij het noodlijdende Cercle aan de slag was.

"We hebben de tegenstander natuurlijk besproken maar niet tot in den treure. We moeten bij onszelf beginnen en de spelers overtuigen dat ze meer in hun mars hebben dan waar we nu in het klassement staan. Natuurlijk bekijk je wel de sterke en zwakke punten van de volgende opponent: AA Gent is een fysiek sterke ploeg die hoge druk zal uitoefenen. We moeten daar goed mee omgaan, net als met de spelhervattingen. Bob Peeters kent de spelers goed, maar hij kent mij niet. Hij weet niet hoe wij zullen starten, maar in principe zijn al die dingen bijzaak. Zaterdag speelt Cercle tegen Gent en niet tegen Peeters".

Voor de nieuwe hoofdtrainer is het kort dag, want enkele dagen na zijn aanstelling wacht de eerste competitiewedstrijd. Booy slaagde er naar eigen zeggen toch in om enkele accenten te leggen die de komende maanden belangrijk zullen zijn met het oog op de handhaving in de hoogste afdeling.

"Ik heb wat wedstrijden bekeken en daarbij vallen enkele dingen wel op. Spelers maken wel eens een foutje, maar passiviteit past bijvoorbeeld niet in mijn plan. We moeten ook compacter spelen en negentig minuten geconcentreerd zijn. Ik zag ook veel lange ballen waar ik niet zo tevreden mee ben. Heel belangrijk is voor mij de organisatie. Ik heb in de gesprekken die ik had met de spelers ook duidelijk gemaakt wat ik van hen verlang. Ze moeten hun individuele opdrachten goed kennen. Wat ze moeten doen in balbezit en bij de omschakeling en dat soort dingen…".

Booy was eerder als voetballer aan de slag bij onder andere Club Brugge en AA Gent en liet eerder deze week al optekenen dat hij eigenlijk nooit helemaal uit België is weggeweest.

"Toen ik naar hier kwam heb ik geen afslag of straatje gemist. Er zijn enkele nieuwe gebouwen bijgekomen maar voor de rest is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Er hebben mij mensen gebeld die ik twintig jaar niet sprak. Dit alles maakt het bijzonder leuk om bij Cercle aan de slag te gaan en motiveert mij om de vereniging in de hoogste afdeling te houden. Of ik eerder mijn cv heb doorgestuurd naar het Jan Breydelstadion? Zelf heb ik dat nooit gedaan, maar mijn management kan dat wel gedaan hebben. Toen Koster uiteindelijk bij Club Brugge werd aangesteld, was ik ook even in beeld. Toen was ik minder ervaren terwijl ik mij ondertussen veel breder heb georiënteerd. Ik ben heel erg blij en trots dat ik vandaag de coach van Cercle ben".

Eerder slaagde Foeke Booy erin zich met Sparta Rotterdam -ondanks de precaire situatie- in de Eredivisie te handhaven. De coach van groen-zwart hoopt ook nu de degradatie te kunnen afwenden.

"Ik tref hier een gelijkaardige situatie aan als die bij Sparta destijds. Er is weinig vertrouwen en de groep heeft absoluut de kwaliteiten om weg te komen van die laatste posities. Ik moet de spelers motiveren, maar ook oplossingen aanbieden. Daardoor ben ik er meteen ingedoken en heb ik getracht enkele belangrijke accenten te leggen. Zomaar wat roepen heeft geen zin, ik moet hen oplossingen aanreiken".

Booy had tot slot nog wat woorden voor de meer ervaren spelers, die volgens Cercle-watchers dit seizoen enorm verzaken.

"Ervaring moet dragen. Bij hen ligt de lat nu eenmaal hoger dan bij de jongere spelers. Iedereen heeft wel eens een slechte dag maar er is een ondergrens. Als je daar door zakt, heb je een probleem met mij. Ik zie trouwens heel wat jonge talenten rondlopen bij Cercle. Het is mijn taak om hen geleidelijk aan te brengen. Hoewel de situatie er niet rooskleurig uitziet, tref ik een groep aan die er echt wel in gelooft. Ook hier speelt ervaring opnieuw een grote rol in", aldus Foeke Booy.

Zaterdagavond ontvangt Cercle Brugge AA Gent om 20 uur in het Jan Breydelstadion.

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties