Interview Kouyate: "Zou niet graag in schoenen van de trainer staan"

Kouyate: "Zou niet graag in schoenen van de trainer staan"
Foto: © SC

Volgende zomer wil Cheikhou Kouyate de Noordzee oversteken om in Engeland te gaan voetballen. Maar voorlopig is bij de Senegalese verdediger alles gericht op de 32ste landstitel van Anderlecht. Zondag moet Standard er aan geloven op weg naar de bekroning.

Kouyate ontkent dat de gebeurtenissen van de heenwedstrijd nog meespelen, maar 'off the record' hoorden we al van verschillende spelers dat revanche wel degelijk meespeelt. "Wat daar gebeurd is, is vergeten", lacht Kouyate. "Wel zijn we er van doordrongen dat we de kloof nog groter kunnen maken. Want we weten wat er twee jaar geleden gebeurde toen Standard zesde eindigde in de reguliere competitie, maar wel bijna nog de landstitel pakte."

Dat stoort je blijkbaar nog?

"Het was vooral een les. Die deling van de punten is toch maar iets bizar. Wij eindigden eerste in de reguliere competitie, maar moesten genoegen nemen met de derde plaats terwijl Standard pas zesde stond maar bijna nog de titel pakte. Dat zou een schandaal geweest zijn. Je werkt een heel jaar naar iets toe en dan ben je ineens alles kwijt. Die les hebben we geleerd en nu willen we de kloof zo groot mogelijk maken dat we zelfs bij halvering van de punten nog een grote voorsprong hebben."

Hoe beleef jij een Anderlecht-Standard?

"Voor mij is het een match die moet gewonnen worden. Voor onszelf, maar zeker voor de supporters. Voor hen is het de match van het jaar. Als je ziet hoe blij de fans zijn na een zege tegen Standard, dan doe je het toch ook voor hen."

Jelle Van Damme zette zijn manschappen al op scherp door een winst tegen Anderlecht te eisen.

"Haha, zo kennen we Jelle. Hij heeft de echte krijgersmentaliteit. En hij is kapitein. Als hij de spelers niet motiveert, wie zou het dan wel doen?"

Dat record van dertien zeges op rij, houdt dat jullie bezig?

"Nee, we bekijken het match per match. De trainer is zo veeleisend dat als we doen wat hij zegt, we elke match moeten winnen."

Zijn jullie het sterkst uit de transferperiode gekomen?

"Dat Mbokani en Biglia bleven zijn de beste transfers die we deden. Daarnaast kwamen nog Armenteros en De Zeeuw. En binnenkort staan Cyriac en Vargas er weer. Als Suarez dan ook nog blijft... pfffff, ik zou niet in de schoenen van de trainer willen staan. We gaan het ook nodig hebben, want in de play-offs gaat iedereen ons weer willen kloppen. Het wordt één tegen vijf."

Is dit nu het beste Anderlecht waar je al in speelde?

"Qua kwaliteit zeker. Het seizoen met Van Damme, Boussoufa, Biglia, Romelu,... was ook niet slecht, zeker niet. Maar we staan in de breedte veel sterker. Zoals ik al zei, als iedereen fit is, zou ik niet graag de keuzes van de trainer willen maken. Of er problemen van gaan komen? Dat weet ik niet, maar we hebben tot nu toe de juiste groepsmentaliteit getoond."

Maar toch, de affaire Biglia, liet dat geen sporen achter?

"Nee, Lucas is door iedereen gerespecteerd en we waren blij om hem terug te zien. Hij verdient respect als speler, maar vooral als persoon. Net als Proto is hij één van die figuren in de kleedkamer waar je altijd bij terecht kan. We wisten dat hij ging terugkeren. Dat had de manager ons gezegd en hij kwam ook terug. Zaak gesloten! Als speler hielden we ons daar niet mee bezig. Ons is gezegd dat hij ziek was."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties